Witam Wszystkich ponownie
Mam następujący problem z układem jak poniżej
Chodzi o to że nie mogę zrozumieć jak wysoki dzwięk powoduje świecenie diody sygnalizacyjnej tzn:
Przy wysokim dzwięku zatyka sie przecież T1 - pojawia się wysoki stan na kolektorze T1 a to powoduje zatkanie T2 a to z kolei powoduje powstanie niskiego stanu na jego kolektorze i w ten sposób nie pojawia się wysoki impuls na bazie T3 i dioda się nie zaświeca.
Po długiej analizie być może chodzi o to że przecież dzwięk to powiedzmy w uproszczeniu sinusoida więc może nie chodzi tu o wartość szczytową dodatnią sinusoidy tylko o wartość minimalną ale trochę nie zgadza mi się to z tym kondensatorem C1.
Nie wiem czy ten kondensator Podczas pracy bez wysokich dzwięków ładuje się do takiego napięcia że zatyka T1?
Ale wtedy wartość szytowa dodatnie z głośnika spowodowała by uszkodzenie tranzystora ponieważ zsumowało by się napięcie od kondensatora i głośnika?
Nie wiem. Nie rozumiem tego układu
Proszę pomóżcie czy dobrze dedukuję?
Przedwzmacniacz mikrofonowy PKE 09
Re: Przedwzmacniacz mikrofonowy PKE 09
Niech się Kolega na spokojnie zastanowi się i spojrzy na schemat i odpowie sobie (jak i nam) na pytanie, jakie napięcie na rezystorze R8 spowoduje otwarcie tranzystora T3?
I na przyszłość nie używaj określenia "wysoki dźwięk". Bo to kojarzy się z częstotliwościową dźwięku. "Niski dźwięk" (bas) to "mała" częstotliwość. Wysoki dźwięk kojarzy się z "sopranem" i sygnałowe o "wysokiej" częstotliwości.
A tu w tym wypadku chodzi o amplitudę sygnału potoczne zwaną "głośnością" jeśli mowa o sygnałach audio.
I na przyszłość nie używaj określenia "wysoki dźwięk". Bo to kojarzy się z częstotliwościową dźwięku. "Niski dźwięk" (bas) to "mała" częstotliwość. Wysoki dźwięk kojarzy się z "sopranem" i sygnałowe o "wysokiej" częstotliwości.
A tu w tym wypadku chodzi o amplitudę sygnału potoczne zwaną "głośnością" jeśli mowa o sygnałach audio.
Wydaje mi się że tak jak zawsze czyli 0,6V na rezystorze R8 otworzy tranzystor T3 ale niestety nie widzę związku z otwarciem tranzystora T2
Ale już chyba wiem o co chodzi :
Zamknięcie tranzystora T2 przy głośnych dzwiękach powoduje rozładowanie kondensatora przez R5 a to ściąga ujemną okładkę zwiększa jej napięcie czyli pojawi się impuls
Zamknięcie tranzystora T2 przy głośnych dzwiękach powoduje rozładowanie kondensatora przez R5 a to ściąga ujemną okładkę zwiększa jej napięcie czyli pojawi się impuls
Bardzo dobrze. I co nic ci to nie mówi?
Ale T2 bez sygnału jest otwarty.
A to w czasie "normalnej" pracy wzmacniacza gdy sygnał z mikrofonu jest na tyle silny by dać 0.6V na wyjściu nie wystarczy?
A ty się na sile doszukujesz jakiś "dziwacznych powodów". Dodatkowo przy rozładowywaniu to napięcie na R8 jest ujemne.
Dzięki Jony130 za wszystkie odpowiedzi
Po prostu nie wiem co bym bez Twojej pomocy zrobił
Jeżeli chodzi o układ to jednym słowem jest tak że w czasie normalnej pracy dioda świeci a gdy pojawiają się naprawdę głośne sygnały dioda przygasza się?
Po prostu nie wiem co bym bez Twojej pomocy zrobił
Jeżeli chodzi o układ to jednym słowem jest tak że w czasie normalnej pracy dioda świeci a gdy pojawiają się naprawdę głośne sygnały dioda przygasza się?
Nie, zamysł autora schematy jest odwrotne do twojego. "Normalnie" dioda jest wygaszona ( napięcie na R8 niższe niż 0.6V) a dopiero silne sygnały (o wysokiej amplitudzie) powodują "zapalenie" diody LED. Oczywiście tak włączony tranzystor ograniczy dodatnią amplitudę do wartości ok 0.7V i spowoduje zniekształcenia sygnału.