Prosty układ MOC3021 i BT137 nie działa.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Prosty układ MOC3021 i BT137 nie działa.

Post autor: e-lektryk » 29 kwie 2017, 17:45

Nie wiem dlaczego nie działa mi tak prosty układ.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 0057d9.jpg

Jest to układ z noty katalogowej. Wpiąłem tam mały silnik AC jako obciążenie i układ nie działa. Do układu MOC2031 napięcie puszczam przewodami (5V DC), MOC3021 ma jeszcze rezystor 470R, reszta jest na płytce identycznie jak na schemacie. Dotknięcie bramy BT137 za pomocą multimetru i przewodu neutralnego drugim końcem (pomiar 230 V AC) sprawia, że silnik przez chwilę działa.

ROM
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: 15 cze 2005, 0:11
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ROM » 29 kwie 2017, 20:35

Brakuje rezystora pomiędzy bramką, a katodą.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 30 kwie 2017, 0:07

Dałem rezystor 100k i działa :grin:

Maja83
-
Posty: 16
Rejestracja: 10 mar 2016, 8:29
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Maja83 » 01 maja 2017, 12:13

Hej

A z ciekawości dlaczego w sumie ten rezystor jest potrzebny?
Przeglądałam na internecie i w wiekszości go nie ma
Natomiast dla takiego MOC3041 już w datasheet jest( i w kazdych z detekcją przejścia przez 0, rezystory różnią się wartościami dla poszczególnych serii, tak jakby tu miał znaczenie)

Ganz
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 cze 2016, 19:40
Lokalizacja: Szczytna

Post autor: Ganz » 01 maja 2017, 18:07

Nie pamiętam już dokładnie, który dokładnie zacisk musisz mieć podłączony, ale pamiętam, że znaczenie miało który zacisk główny triaka podłączysz czy T1 czy T2, ale chyba T2 w sensie ten środkowy, chyba. ;D
W MOC3041 itd. ma on znaczenie przy załączaniu, głownie trudnego obciążenia indukcyjnym większej mocy, bo z rezystancyjnymi problemu nie miałem. U siebie w układach z trafami małej mocy, nie mam problemu z załączaniem z rezystorami o wartościach z noty, ale w przypadku zgrzewarki musiałem podnieść wartość tego rezystora wyżej na schemacie o 10-15 ohm, aby układ działał poprawnie, bo załączało raz na x razy, albo w ogóle, albo załączyło i nie puszczało. Powiem, że nieźle się namęczyłem, aby ogarnąć o co chodzi, bo cały czas myślałem, że to wina układu z ne555 bo transformator z mikrofali od niego z 1,5cm. ;p

Edit. Zapomniałem dodać, że gasiki w tym obwodzie w układzie mocy, potrafią też mocno namieszać w działaniu.

Jony130
Moderator
Posty: 3156
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 03 maja 2017, 15:20

Szkoda, że kolego e-lektryk nie ma oscyloskopu. Bo byśmy się przynajmniej dowiedzieli czemu układ bez rezystora "ściągającego w dół" nie chciał działać poprawnie.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 06 maja 2017, 13:28

Jony130 pisze:Szkoda, że kolego e-lektryk nie ma oscyloskopu. Bo byśmy się przynajmniej dowiedzieli czemu układ bez rezystora "ściągającego w dół" nie chciał działać poprawnie.
Ja już wiem. Zamieniłem T1 z T2 ale nie sądziłem, że będzie to miało aż takie znaczenie. Wtedy układ działał z tym rezystorem cały czas i w zasadzie to mnie naprowadziło :D

Ganz pisze:Nie pamiętam już dokładnie, który dokładnie zacisk musisz mieć podłączony, ale pamiętam, że znaczenie miało który zacisk główny triaka podłączysz czy T1 czy T2, ale chyba T2 w sensie ten środkowy, chyba. ;D
W MOC3041 itd. ma on znaczenie przy załączaniu, głownie trudnego obciążenia indukcyjnym większej mocy, bo z rezystancyjnymi problemu nie miałem. U siebie w układach z trafami małej mocy, nie mam problemu z załączaniem z rezystorami o wartościach z noty, ale w przypadku zgrzewarki musiałem podnieść wartość tego rezystora wyżej na schemacie o 10-15 ohm, aby układ działał poprawnie, bo załączało raz na x razy, albo w ogóle, albo załączyło i nie puszczało. Powiem, że nieźle się namęczyłem, aby ogarnąć o co chodzi, bo cały czas myślałem, że to wina układu z ne555 bo transformator z mikrofali od niego z 1,5cm. ;p

Edit. Zapomniałem dodać, że gasiki w tym obwodzie w układzie mocy, potrafią też mocno namieszać w działaniu.
Nóżki 2 (ten środkowy) i 3 (brama) BT137 muszą być podłączone do L, a nóżka 1 do N.
Maja83 pisze:Hej

A z ciekawości dlaczego w sumie ten rezystor jest potrzebny?
Przeglądałam na internecie i w wiekszości go nie ma
Natomiast dla takiego MOC3041 już w datasheet jest( i w kazdych z detekcją przejścia przez 0, rezystory różnią się wartościami dla poszczególnych serii, tak jakby tu miał znaczenie)
Czasami jest potrzebny, bo pozwala spłynąć elektronom z bramy do przewodu neutralnego przez dodatkową rezystancję silnika co zamyka triaka. Bez niego układ mógłby się wolniej przełączać albo mieć problem z zamknięciem.




Teraz układ działa ale mam nadal problem z silnikiem. Buczy mi jak duży transformator, a jak dotknę obudowy silnika to leciutko wibruje. Jest to dość nietypowy silnik, który nie wykorzystuje ruchu obrotowego, a jedynie przesuwa magnes stały znajdujący się wewnątrz na boki. Myślałem żeby mu wstawić dodatkowy rezystor 18R / 5W lub nawet 10W. Spadek napięcia powinien sprawić, że silnik przestanie drżeć gdy go nie używam. Podłączenie silnika do układu (nawet bez kostki MOC3021 na płycie sprawia, że silnik zaczyna wibrować więc to nie wina sterowania).
Załączniki
moc.jpg
moc.jpg (33.89 KiB) Przejrzano 6157 razy
Ostatnio zmieniony 06 maja 2017, 18:29 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 3 razy.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 06 maja 2017, 14:10

Hej

Zmnniejsz ten rezystor ze 100K do 10K i zobacz co się stanie?
Jesli nie to daj 1K. Patrząc na schematy MOC3041/3061 to ten rezystor ma znacznie mniejsze wartości

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 06 maja 2017, 17:05

Tylko jaką moc powinien mieć ten rezystor? Jak policzyć moc, która się na nim wydzieli?

Total power dissipation 300 mW
Off state output termina voltage 400V
P=U/I
0.3W/400V=0.00075A więc 0.75 mA

P = I²*R

P = 0.000001 * 330 = 0.00033W czyli 0.33 mW?

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 07 maja 2017, 9:26

Hej

A skąd Ci tam się 400V wzięło? jak masz napięcie z sieci to podstaw 240.


Pozatym masz błąd bo równanie na moc wyglada tak: P=UxI

A pozatym,napewno nie liczymy tego w ten sposób bo jakbyś dał rezystor 1K i napięcie skuteczne 240V to wydzieliłaby CI się moc 57,6W. No to żarówka i to niezła :-) Datasheet MOC304x nie podaje jaka ma być moc rezystora więc zakładamy, że są to 0,25W. Daj tam 1K zwykły i zobacz co sie stanie.

Pozdrawiam
Piotrek

Ganz
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 cze 2016, 19:40
Lokalizacja: Szczytna

Post autor: Ganz » 07 maja 2017, 9:47

Nie ma błędu, oba wzory są poprawne na moc P=U^2/R też jest poprawny :D. Rezystor może dać 360 nawet 1/4W, nic sie nie stanie, tylko jak pisałem wcześniej ten co już ma rezystor 360 ohm jak się zmienia to mocno wpływa na załączanie przy obecności drugiego rezystora, parę ohm może zmienić sytuacje diametralnie.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 07 maja 2017, 11:56

e-lektryk pisze:Tylko jaką moc powinien mieć ten rezystor? Jak policzyć moc, która się na nim wydzieli?

Total power dissipation 300 mW
Off state output termina voltage 400V
P=U/I
0.3W/400V=0.00075A więc 0.75 mA

P = I²*R

P = 0.000001 * 330 = 0.00033W czyli 0.33 mW?
Hej

Miałem na mysli, ze wzór P=U/I jest niepoprawny

Pozdrawiam
Piotrek

Ganz
-
Posty: 16
Rejestracja: 07 cze 2016, 19:40
Lokalizacja: Szczytna

Post autor: Ganz » 07 maja 2017, 13:27

No to fakt. xd

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 07 maja 2017, 15:32

Napisz najmądrzejszą rzecz na świecie - nikt nie zwróci uwagi.
Zrób błąd na poziomie szkoły podstawowej - wszystkie oczy zwrócone na Ciebie.
No po prostu mentalność ludzi mnie czasem przytłacza.
Wzór może i zapisałem błędnie, ale pod spodem obliczenia są już poprawnie zapisane

miało być I = P/U ale napisałem coś innego, bo widocznie myślałem już nad czymś innym, a pisałem automatycznie...
leech10 pisze:Hej

A skąd Ci tam się 400V wzięło? jak masz napięcie z sieci to podstaw 240.


Pozatym masz błąd bo równanie na moc wyglada tak: P=UxI

A pozatym,napewno nie liczymy tego w ten sposób bo jakbyś dał rezystor 1K i napięcie skuteczne 240V to wydzieliłaby CI się moc 57,6W. No to żarówka i to niezła :-) Datasheet MOC304x nie podaje jaka ma być moc rezystora więc zakładamy, że są to 0,25W. Daj tam 1K zwykły i zobacz co sie stanie.

Pozdrawiam
Piotrek
Pisałem o MOC3021, nie MOC2041. Te dwa układy mają nieco inną maksymalną moc wydzielaną po stronie gorącej. 300 mW to maksymalna moc wydzielana przez MOC3021, a 400V to maksymalne napięcie jakie jest w stanie przyjąć triak w tym scalaku. Wynika z tego, że prąd jaki tam płynie nie może być wyższy niż 0.75 mA. W zasadzie można przyjąć 1 mA ale to i tak będzie stosunkowo mała wartość więc i moc rezystora będzie mała.

Imho ten rezystor jednak nie jest tam potrzebny, kondensator zachowuje się jak rezystor więc w zasadzie jest tam już to co potrzeba.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 17:05 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 2 razy.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 08 maja 2017, 9:25

e-lektryk pisze:Napisz najmądrzejszą rzecz na świecie - nikt nie zwróci uwagi.
Zrób błąd na poziomie szkoły podstawowej - wszystkie oczy zwrócone na Ciebie.
No po prostu mentalność ludzi mnie czasem przytłacza.
.
Hej

Jak Cie uraziłem, przepraszam. Nie było to moim celem. Ani wytykanie czegokolwiek

Co do tego rezystora to zawsze możesz połączyc 2 0,25W równolegle. Spróbuj z mniejszą wartoscią. Może to cos da.
e-lektryk pisze:Imho ten rezystor jednak nie jest tam potrzebny, kondensator zachowuje się jak rezystor więc w zasadzie jest tam już to co potrzeba.
A o jakim kondensatorze mówisz?

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ