Symulator działania układów elektronicznych

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Symulator działania układów elektronicznych

Post autor: e-lektryk » 14 mar 2017, 17:40

Szukam jakiegoś przystępnego i darmowego symulatora, bo znalazłem kilka ale nie mogę sobie z nimi dać rady.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 14 mar 2017, 18:06

Nie ma takiego. A konkretnie to z czym masz problem?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 14 mar 2017, 18:12

Jak będzie działał ten układ gdybym zamienił w nim fazę z neutralnym?

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 0057d9.jpg

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 14 mar 2017, 18:45

Ale jak układ rozróżni który to przewód fazowy a który neutralny ?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 14 mar 2017, 21:22

Czyli nie ma to żadnego znaczenia?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 mar 2017, 11:34

Generalnie opieranie się na samych symulatorach, to nie jest dobry pomysł. Ponieważ nie są one w stanie uwzględnić stanów przejściowych i wielu innych rzeczy, czyli robią tak naprawdę symulację dla idealnych warunków pracy układu.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 15 mar 2017, 18:58

Są symulatory, które bez problemu symulują stany przejściowe czy nawet realne niedoskonałości elementów, np. Multisim, ale raczej nie są one darmowe. Trzeba posiadać sporą wiedzę, żeby odpowiednio ustawić warunki symulacji w takim programie. Proste darmowe symulatory nadają się do rozwiązywania zadań z elektroniki i elektrotechniki.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 16 mar 2017, 23:56

No i właśnie o taki mi chodzi. Prosty i darmowy symulator, który pokaże mi prąd i napięcie.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 17 mar 2017, 16:33

Wypróbuj w takim razie
EveryCircuit albo darmową wersie Yenka
http://www.yenka.com/en/Free_Yenka_home_licences/
Albo coś bardziej hardcorowego darmowy LTspice.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 19 mar 2017, 11:43

yenka jest ciężka w obsłudze, przynajmniej dla mnie była jak próbowałem coś w niej zrobić.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 kwie 2017, 17:05

Ze swojej strony polecam symulator online: http://lushprojects.com/circuitjs/
oraz jego pierwowzór napisany w javie (dostępna też wersja offline).

Przy jego użyciu należy wziąć poprawkę że jest to symulator idealny, nawet bardziej idealny niż popularny LTspice. Wzmacniacz operacyjny ma tutaj nieskończoną wydajność prądową, a dioda zenera ma zerową rezystancję wewnętrzną. W połączeniu (bez rezystora ograniczającego) na zenerce 5V wystąpi napięcie 15V przy prądzie rzędu kA ;)

ODPOWIEDZ