Oscylacje silnika sterowanego triakiem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Oscylacje silnika sterowanego triakiem

Post autor: e-lektryk » 04 mar 2017, 20:09

Mam problem z drżeniem silnika przesuwnego (magnes stały przesuwający się w lewo lub w prawo umieszczony między dwoma elektromagnesami) gdy jest wyłączony ale nadal podpięty jedną nogą do sieci, a drugą do triaka. Nie ma znaczenia czy triak ma podpięte zasilanie czy nie. Silnik podpięty jest jednym przewodem do triaka (faza), a drugim do N. Triak nie przewodzi, nie mam też fazy na triaku. Silnik wibruje z częstotliwością sieci. Sprawdzałem już wszystko triak nie jest wysterowany, a tylko fizyczne odłączenie fazy od płytki z triakiem i podłączeniem silnika pomaga.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 05 mar 2017, 11:40

Że jak? Odłączenie i podłączenie przewodu uspokaja silnik?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 05 mar 2017, 21:48

A sprawdzasz prąd płynący przez obwód i napięcie na triaku? Bo coś mi się wydaje że on przewodzi ;)

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 06 mar 2017, 1:16

Jony130 pisze:Że jak? Odłączenie i podłączenie przewodu uspokaja silnik?
Odłączenie fazy od pcb ze sterownikiem sprawia, że silnik przestaje oscylować. W dodatku silnik oscyluje po odłączeniu sterowania. Przerabiałem też układ tak, że triak nie miał kontaktu z fazą, a mimo to silnik oscylował. Do silnika dochodził neutralny na stałe, a faza była podłączona do triaka. Wskaźnik napięcia wskazywał mi brak fazy na wyjściu z triaka i na obu przewodach silnika, ale multimetrem na AC dawało się zmierzyć jakieś napięcie do 0.6V
joon pisze:A sprawdzasz prąd płynący przez obwód i napięcie na triaku? Bo coś mi się wydaje że on przewodzi ;)
W obecnej konfiguracji tak, ale gdy nie przewodził silnik też oscylował :<
Poza tym jakieś zakłócenia powstają podczas jego pracy, bo mi wyświetlacz czasami migocze, a taśma przechodzi obok silnika :D

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 19 mar 2017, 12:08

Silnik przez który nie płynie prąd oscyluje, oj ciekawe teorie widzę ;)

ODPOWIEDZ