Jak zwykle mam problem z jakimś układem. Chodzi o układ jak poniżej. Nie proszę o wyjaśnienie zasady działania generatora sinusoidy ponieważ widziałem że podobny układ jest wyjaśniony w wykładzie 14 PKE. Wydaje mi się też że na nużce układu LM358 gdzie znajduje się kondensator C5 znajduje się chyba wyjście wzmacniacza operacyjnego a sam kondensator C5 obcina składową stałą sinusoidy - ale nie wiem czy dobrze dedukuję.
Ale już tego zdania z kursu :
nie rozumiem. Może dlatego że nie wiem ile wynosi Vpp - międzyszczytowe dla tego przebiegu bez tego kondensatora i jak wtedy zachowałby się układ? Nie wiem też czy wtedy będą przewodzić T1, T2, T3, T4? A poza tym wiem że jak wepniemy filtr górnoprzepustowy a częstotliwość generatora będzie mała wtedy w punkcie Y otrzymamy masę i tu właśnie nie rozumiem bo powinien przewodzić T3, T4 ale dla T7, T8 napięcie będzie za małe żeby one przewodziły (1,2V).Rezystory R16 oraz R17 i R18 są tak dobrane,
żeby przy braku kondensatora C5, czyli bez sygnału, diody LED były na progu świecenia
I jeszcze jedno :
Ale jak obliczyć tą częstotliwość ? Podstawiając w miejsce R - R3 albo R4 a w miejsce C - C3 albo C4?Gdy będziesz zmieniał częstotliwość generatora przez zmianę wartości R3 = R4 lub C3 = C4, niech Z1 i Z2 mają niezmienne wartości – obserwuj jasność diod LED przy różnych częstotliwościach przebiegu.
Częstotliwość wytwarzanego przebiegu wynosi mniej więcej f = 1/2pRC