Rezystor sterowany cyfrowo

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Hodor
-
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:54
Lokalizacja: Radom

Rezystor sterowany cyfrowo

Post autor: Hodor » 16 sie 2016, 14:12

Hej,
Chcę zbudować wzmacniacz nieodwracający, który miałby trzy wzmocnienia do wyboru: k1=2, k2=20 albo k3=200 (w przybliżeniu). Załączam schemat, który chcę osiągnąć. Przełączniki mają być cyfrowe - sterowane przez Arduino. Teraz najważniejsza jest dla mnie część z przełącznikami i rezystorami - w jednej chwili będzie zamknięty tylko jeden przełącznik, czyli ta część to jakby rezystor sterowany cyfrowo. Żeby ją zrealizować, kupiłam układ scalony 4066: https://en.wikibooks.org/wiki/Practical ... cs/IC/4066
Niestety to nie zadziałało dobrze - kiedy przyłożyłam miernik do masy i wejścia odwracającego wzmacniacza (przy jednym przełączniku otwartym a dwóch zamkniętych), opór bardzo skakał - nawet o kilkadziesiąt omów!
Czy jest jakiś lepszy sposób na zrobienie takiego opornika sterowanego cyfrowo o trzech możliwych wartościach?
Załączniki
schemat2.PNG
schemat2.PNG (13.16 KiB) Przejrzano 2249 razy

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 16 sie 2016, 16:42

A tą wersję z rysunku 28 strona 17 próbowałeś ?
http://www.analog.com/media/en/training ... MT-088.pdf
Bo to co pokazałeś na schemacie jest do bani. A jakiś "prawdziwy" sterowany cyfrowo potencjometr cie nie interesuje ?
Załączniki
Beztytułu.png
Beztytułu.png (16.83 KiB) Przejrzano 2237 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 16 sie 2016, 17:52

W twoim układzie wystarczy pomiędzy masę a rezystory dać dowolne tranzystory n-p-n. Włączenie jednego tranzystora zewrze jeden z rezystorów do masy, a pozostałe będą "wisieć w powietrzu", jednym wyprowadzeniem przyłączone do wejście odwracającego wzmacniacza.

Hodor
-
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:54
Lokalizacja: Radom

Post autor: Hodor » 16 sie 2016, 20:31

tom5555, dziękuję za odpowiedź, spróbuję tak zrobić :)

kaiel
-
Posty: 61
Rejestracja: 25 cze 2016, 9:56
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.

Post autor: kaiel » 16 sie 2016, 20:58

Czy jakieś mosfety, nie były by lepsze?
Mają chyba b.małe Rds, które miało by znikomy wpływ na wartość docelowej rezystancji.
:?:

Hodor
-
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2016, 10:54
Lokalizacja: Radom

Post autor: Hodor » 16 sie 2016, 21:04

a czy ktoś mógłby powiedzieć jak tutaj dokładnie podłączyć tranzystor npn/mosfet?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 17 sie 2016, 16:42

Czy jakieś mosfety, nie były by lepsze?
Mają chyba b.małe Rds, które miało by znikomy wpływ na wartość docelowej rezystancji.
Był by lepszy bo przy małych napięciach Uds mamy "czystą" rezystancję , trochę kapryśną ale zawsze.
Ale bipolarne są bardziej "popularne" i tańsze i "lekka" praca w inwersji im nie zaszkodzi.
Hodor pisze:a czy ktoś mógłby powiedzieć jak tutaj dokładnie podłączyć tranzystor npn/mosfet?
A jakiż to sygnał ma być wzmacniany?

Maja83
-
Posty: 16
Rejestracja: 10 mar 2016, 8:29
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Maja83 » 18 sie 2016, 10:35

Witam

Jesli można, am pytanie do układu zaprazentowanego przez Jony 130. Jak działa ten układ gdy załączymy przełącznik G1. W przypadku G2 mamy rezystor do masy 1K. Ale z G1 go niema. Jak ten układa działa

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 18 sie 2016, 13:57

Maja83 pisze:Jak działa ten układ gdy załączymy przełącznik G1
Przełącznik G1 łączy lewy koniec rezystora z wejściem odwracającym. I takie połączenie nazywamy wtórnikiem napięcia bo układ ma wtedy wzmocnienie równe 1V/V. Ale o tym możesz przeczytać sobie tu http://www.edw.com.pl/pdf/k01/46_08.pdf

ODPOWIEDZ