Miganie matrycy LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Hodor
-

Miganie matrycy LED

Post autor: Hodor » 02 cze 2016, 11:09

Steruję matrycą LED 8x8 za pomocą dwóch demultiplekserów i Arduino. Mój program zapala w pętli każdą diodę po kolei. Wydaje mi się że to powinno wyglądać tak, jakby wszystkie diody były zapalone naraz - jednak widać, że migają. Gdzie może być problem?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 cze 2016, 18:19

Gosiu, problem może być w częstotliwości zapalania diod. Cały cykl nie powinien trwać dłużej niż 1/25 sekundy. Masz 64 diody, więc czas zapalenia jednej diody nie powinien wynosić więcej niż 0,625ms.

Hodor
-

Post autor: Hodor » 03 cze 2016, 9:59

Dziękuję za odpowiedź :) Ale w moim programie nie korzystam z funkcji delay - nie wprowadzam żadnego opóźnienia, więc skąd ono się może brać?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 cze 2016, 14:02

Np. zbyt wolno taktowany procesor, ale nawet przy 1MHz CPU da się spokojnie sterować LEDami ??
Ale ja sadzę że przyczyna tkwi w tym że pewnie, bo nie wstawiłaś kodu programu, że kod w pętli nie wykonuje się z stała szybkością, dla tego jedne diody świecą dłużej inne krócej co powoduje migotanie. W tego typu sterowaniu jednak wskazane jest stosowanie Timera do odmierzania czasu.
Chcesz także używać PWM (inny temat) a to już wymaga synchronizacji odświeżania matrycy z przebiegiem PWM aby częstotliwość odświeżania nie modulowala dodatkowo PWMa.

ODPOWIEDZ