Miganie matrycy LED
Miganie matrycy LED
Steruję matrycą LED 8x8 za pomocą dwóch demultiplekserów i Arduino. Mój program zapala w pętli każdą diodę po kolei. Wydaje mi się że to powinno wyglądać tak, jakby wszystkie diody były zapalone naraz - jednak widać, że migają. Gdzie może być problem?
Gosiu, problem może być w częstotliwości zapalania diod. Cały cykl nie powinien trwać dłużej niż 1/25 sekundy. Masz 64 diody, więc czas zapalenia jednej diody nie powinien wynosić więcej niż 0,625ms.
Np. zbyt wolno taktowany procesor, ale nawet przy 1MHz CPU da się spokojnie sterować LEDami ??
Ale ja sadzę że przyczyna tkwi w tym że pewnie, bo nie wstawiłaś kodu programu, że kod w pętli nie wykonuje się z stała szybkością, dla tego jedne diody świecą dłużej inne krócej co powoduje migotanie. W tego typu sterowaniu jednak wskazane jest stosowanie Timera do odmierzania czasu.
Chcesz także używać PWM (inny temat) a to już wymaga synchronizacji odświeżania matrycy z przebiegiem PWM aby częstotliwość odświeżania nie modulowala dodatkowo PWMa.
Ale ja sadzę że przyczyna tkwi w tym że pewnie, bo nie wstawiłaś kodu programu, że kod w pętli nie wykonuje się z stała szybkością, dla tego jedne diody świecą dłużej inne krócej co powoduje migotanie. W tego typu sterowaniu jednak wskazane jest stosowanie Timera do odmierzania czasu.
Chcesz także używać PWM (inny temat) a to już wymaga synchronizacji odświeżania matrycy z przebiegiem PWM aby częstotliwość odświeżania nie modulowala dodatkowo PWMa.