Fazowy i Neutralny z różnych punktów

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
oscyp
-
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2016, 9:44
Lokalizacja: Łódź

Fazowy i Neutralny z różnych punktów

Post autor: oscyp » 03 kwie 2016, 9:51

Mam pytanie jak w temacie:

w instalacji domowej 1-fazowej mamy w gniazdkach przewody neutralny i fazowy i teraz czy gdyby fazowy przewód wziąć z jednego gniazdka, a neutralny z innego (np w innym pokoju), z tej samej instalacji i podłączyć do tego urządzenie - powinno działać prawidłowo?

robiłem ostatnio dodatkowe oświetlenie w łazience i przewód fazowy poprowadziłem poprzez przygotowany wcześniej pstryczek w ścianie "zapożyczając" fazę z gniazdka obok, natomiast neutralny było mi bliżej pociągnąć z innego punktu instalacji (z puszki pod sufitem) - czy technicznie rzecz biorąc (pomijam sztukę i estetykę) to powinno działać?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 03 kwie 2016, 13:40

Będzie działać. Tu nie ma żadnej magii, nawet jak pociągniesz od sąsiada to pomiędzy fazą a neutralnym będzie zawsze 230V

oscyp
-
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2016, 9:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: oscyp » 03 kwie 2016, 13:41

a jeśli po pociągnięciu w ten sposób mam 215 i LEDy szaleją? :D

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 04 kwie 2016, 0:04

Chyba 215 nadal jest w tolerancji 10%. :D W jakim sensie LEDy szaleją?

tom5555, nie do końca zawsze tak będzie jak pociągniemy "skądś indziej". Mogą być różne potencjały masy (potencjał ziemi) i wcale nie będzie nam wychodzić zawsze 230V. Chociaż w zasadzie może to dotyczyć bardziej dużych obiektów przemysłowych.
Swoją drogą po to stworzono transmisje różnicowe. :P

oscyp
-
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2016, 9:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: oscyp » 04 kwie 2016, 0:11

szaleją = migają, ale już doszedłem z tym do ładu - aż wstyd się przyznać

Rzeczywiście działa normalnie nawet gdy neutralny i faza są z różnych punktów. :)

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 04 kwie 2016, 13:36

Hej

To co było z LEDami. Migały w takt napięcia?

Pozdrawiam
Piotrek

oscyp
-
Posty: 4
Rejestracja: 03 kwie 2016, 9:44
Lokalizacja: Łódź

Post autor: oscyp » 04 kwie 2016, 13:40

LEDy migały przez zbyt niskie napięcie (215V), a są to listwy diod połączonych szeregowo z zasilaczem, który na dobrą sprawę jest chyba tylko mostkiem prostowniczym.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 04 kwie 2016, 17:48

Artyliusz pisze:tom5555, nie do końca zawsze tak będzie jak pociągniemy "skądś indziej". Mogą być różne potencjały masy (potencjał ziemi) i wcale nie będzie nam wychodzić zawsze 230V. Chociaż w zasadzie może to dotyczyć bardziej dużych obiektów przemysłowych.
Swoją drogą po to stworzono transmisje różnicowe. :P
Miałem na myśli instalację W zwykłym budynku mieszkalnym, zasilanym z jednego źródła (linii elektrycznej). Ponieważ przewód neutralny jest zawsze uziemiany, przynajmniej raz przy transformatorze, to trudno jest mi wyobrazić sobie dwa przewody N o różnych potencjałach, i to znajdujące się niedaleko siebie, pomijając oczywiście niewielkie spadki napięcia w instalacji.

ODPOWIEDZ