TS118-3 Jak poprawnie podłączyć?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
dexter0007
-
Posty: 6
Rejestracja: 18 wrz 2011, 15:32
Lokalizacja: Turbia
Kontakt:

TS118-3 Jak poprawnie podłączyć?

Post autor: dexter0007 » 31 lip 2015, 13:59

Witam wszystkich, od kilku dni próbuję zbudować termometr bezkontaktowy na czujniku TS118-3 Link

Niestety poległem na sposobie pomiaru i nie bardzo wiem jak tego czujnika użyć.
Z noty wynika że generuje on niewielkie napięcie, domyślam się że muszę go wzmocnić ale jakim wzmacniaczem? Dodam że układ ma być mobilny więc nie ma skąd wziąć zasilania symetrycznego do wzmacniacza.
Czujnik musi być odsunięty o jakieś 20 [cm] od elektroniki.

Testuję wszystko na Atmedze32 zasilanej napięciem 5V ale ostatecznie chcę dać ogniwo Li-pol więc będzie po przetwornicy 3.3V

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego wzmacniacza i sposobie jego podłączenia.
Pozdrawiam Tomek

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 31 lip 2015, 14:55

Hej

No to tak. Potrzebujesz wzmacniacza pracującego prawidłowo przy pojedyńczym zasilaniu z napięciami bliskimi ujemnej szynie zasilania, czyli masie. Najproścej LM358, może być TLC272.

Nie potrzeba ujemnego napięcia. Według noty Ti LM358 operuje już od 3V, czyli Ci pasuje.

Co do schematu, to jest kilka na necie wystarczy że wpiszesz w googlach, taki jak np. na dole.

Z tym, że tutaj nie dałbym rezystora 1M. W tym wzmacniaczu lepiej dać maksymalny rezystor np. 470K. Jak kupisz TLC272 może dać i 10M, nie ma problemu.

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Schemat.gif
(32.91 KiB) Pobrany 1383 razy

dexter0007
-
Posty: 6
Rejestracja: 18 wrz 2011, 15:32
Lokalizacja: Turbia
Kontakt:

Post autor: dexter0007 » 31 lip 2015, 15:00

Widziałem ten schemat ale taki na kolanie robiony mnie nie przekonał :P
A czy jak dam wzmacniacz zasilany niesymetrycznie to czy dam radę zmierzyć ujemne temperatury? Coś mi się wydaje że nie bardzo.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 31 lip 2015, 18:58

Tylko że 358 kompletnie nie daje się do pomiarów, zwłaszcza przy sygnałach rzędu miliwoltach.

ODPOWIEDZ