Różnicowe porównanie sygnałów.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Różnicowe porównanie sygnałów.

Post autor: Konstruktor » 21 lip 2015, 19:20

Chcę zrobić porównanie sygnałów jak w załączniku. Rzecz rozbija się o opóźnienie impulsów, które kluczują układ 4066.
Napięcie 1,2 i 3 ma być porównane różnicowo z napięciem 4.
Pojedynczo, wszystko działa elegancko. To znaczy, z napięciem 4 można porównać pozostałe napięcia ale tylko oddzielnie. Po połaczeniu wejśc odwracających wszystko się wali.
Teraz mam zrobione tak, że napięcia ( przebiegi prostokątne ) nr. 4 muszę wygenerować oddzielnie dla każdego op-ampa, czyli dwa dodatkowe generatory. Wiąże się to z koniecznością zastosowania dodatkowych układów do wygenerowania odpowiednich przebiegów.

Czy problem może tkwić w tym, że przy równoległym połączeniu wejść odwracających, zmieniają sie parametry wzmocnienia ? Czy problem jest innego typu ?
Załączniki
próbki.JPG

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 21 lip 2015, 21:46

Wywal C5, C6, R5, R6, zobacz czy to pomoże.
PS. Na schemacie równolegle połączone są wejścia nieodwracające. Gdybyś chciał łączyć wejścia odwracające wzmacniaczy z tego schematu, to dla każdego wzmacniacza musisz zastosować osobny bufor.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 23 lip 2015, 0:03

Dzięki za odpowiedź. W zasadzie mogę dać przebieg 4 na wejścia odwracające. Wtedy zmienię konfigurację op-ampów i po sprawie.
Jak te bufory mają wyglądać ? Dodatkowe wzmacniacze ? Zapewne chodzi o separację pomiędzy poszczególnymi wzmacniaczami, tak ?

Ogólnie, zabiegam o to, żeby zminimalizować liczbę generatorów przebiegów. Nie ma problemu, żebym to zrobił na 6 różnych przebiegach ale skoro można by było wykorzystać przebieg 4 jako wspólny to wolałbym tak. O ile nie będzie żadnych skutków ubocznych.
Idę sprawdzić poprzednią Twoją sugestie.
Na razie thanks.

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 23 lip 2015, 11:45

Hej

Bufor to wtórnik napieciowy. Tak masz racje, to jest dodatkowy wzmacniacz. Daje się go po to by uzyskać bardzo dużą rezystancje wejściową, gdyż jako wejścia używa on wejścia nieodwracającego.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 24 lip 2015, 10:40

Aaaa, tak już robiłem ale coś nie wychodziło. Im dłużej się przy tym grzebie, tym bardziej wszystko staje się mniej zrozumiałe :)

leech10
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 24 lip 2015, 12:39

Hej

Ano tak zwykle jest :mrgreen: Pozatym jak nie ma konieczności korzystania z wejść odwracających to zawsze lepiej użyć nieodwracającego własnie ze względu na rezystancje wejśiową.

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ