Witam.
Muszę wykonać wykresy Uo=f(f) i Ku=f(f).
Mam częstotliwość dla 2. wartości rezystancji R=51kΩ i R=100kΩ. Pomiary mam dla częstotliwości f = 20Hz - 50kHz
Napięcie wejściowe Ui=10mV
Muszę wyznaczyć pasmo wzmocnienia i obliczyć pole wzmocnienia.
Ku to wzmocnienie napięciowe U wyj / U wej.
Jeśli mam pomiary
f[Hz] R1
20 1V
100 1V
1k 1V
5k 0,85V
10k 0,65V
To muszę liczyć Ku z każdego napięcia czyli, 1V/10mV , (...), 0,85V/10mV, 0,65V/10mV ?
Co oznacza f(f) i Uo ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Jak wykonać wykresy Uo=f(f) i Ku=f(f) i pasmo wzmocnienia,
Skoro napięcie wejściowe to Ui można prosto wnioskować, że indeks i oznacza input.. Analogicznie Uo będzie oznaczać napięcie wyjściowe output.
Uo=f(f) oznacza napięcie wyjściowe w funkcji częstotliwości - a więc napięcie wyjściowe od częstotliwości -> Uo(f).
Ku=f(f) oznacza wzmocnienie napięciowe w funkcji częstotliwości - czyli wzmocnienie od częstotliwości -> Ku(f)
Na osi pionowej "y" masz Uo/Ku, a na osi poziomej "x" masz f.
Do wzmocnienia sam podałeś wzór: Uo/Ui i musisz sobie całe przeliczyć skoro miałeś tylko jedno napięcie wejściowe.
Uo=f(f) oznacza napięcie wyjściowe w funkcji częstotliwości - a więc napięcie wyjściowe od częstotliwości -> Uo(f).
Ku=f(f) oznacza wzmocnienie napięciowe w funkcji częstotliwości - czyli wzmocnienie od częstotliwości -> Ku(f)
Na osi pionowej "y" masz Uo/Ku, a na osi poziomej "x" masz f.

Do wzmocnienia sam podałeś wzór: Uo/Ui i musisz sobie całe przeliczyć skoro miałeś tylko jedno napięcie wejściowe.