jaki sposób wyznaczyć czas narastania, opadania z przebieg

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

jaki sposób wyznaczyć czas narastania, opadania z przebieg

Post autor: Ksaniint » 11 cze 2015, 17:49

Witam.

W jaki sposób określić czas narastania, czas opadania i czas trwania impulsu z przebiegu prostokątnego?

Żeby wyznaczyć ten czas muszę policzyć te kropki, które tworzą kratkę? Linia pozioma kratki składa się z 6 kropek, czas opadania jest gdzieś od 2 kropki do 5? Jakieś obliczenia do tego były by potrzebne? W jaki sposób to zapisać?


Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Załączniki
czasy zasnacz.png

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 cze 2015, 17:57

Rysunek ciut nie wyraźny, lepiej by ci się to wyznaczyło gdybyś rozciągnął bardzie podstawe czasu. Generalnie powinieneś mierzyć pomiędzy 0,1 amplitudy sygnału a 0,9. Działkę podstawy czasu masz chyba na 2,5us czyli od kropki do kropki masz 0,5us - to mnożysz ilość "kropek" ( :) ) i otrzymujesz czas narastania czy też opadania.

Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

Post autor: Ksaniint » 11 cze 2015, 18:19

Tak będzie ?
Załączniki
cz naras i opadoblicz 2.png

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 619
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 11 cze 2015, 18:43

Nie. Naucz się najpierw odczytywać przebiegi z oscyloskopu, bo pomyliłeś oś podstawy czasu z osią napięcia. Potem zacznij wykorzystywać znaczniki do takich pomiarów.

Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

Post autor: Ksaniint » 11 cze 2015, 18:56

O to chodziło ?
Załączniki
czasssy  dbrz.png

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 cze 2015, 19:02

No faktycznie widze, że absolutnie podstawy pomiaru przy pomocy oscyloskopu się kłaniają. zmierz sobie w pionie amplitude sygnału czyli "wysokość". masz tam chyba na działkę 2V wysokość sygnału jest na 6 działek czyli 12V. 0,1x 12=1,2V czyli to jest na oscyloskopie 3 jak to nazwałeś "kropki" ale w pionie i na zboczu opadającym i narastającym zaznacz punkt odpowiadający 1,2V (2:5=0,4 to jedna kopka odpowiada 0,4V) i narysuj kursor pionowy (tak jak na pierwszym obrazku) potem to samo zrób na wysokości 0,9x12=10,8 czyli 3 kropki od góry i też z tego punktu pociagnij linie pionową - te dwie linie pionowe przetną się z poziomymi liniami ekranu oscyloskopu i zobaczysz ile jest między nimi kropek w poziomie. Teraz jedna działka w poziomie ma 2,5us, na działke przypada 5 "kropek" czyli jedna kropka :grin: to 2,5:5=0,5us. Jak miedzy tymi liniami bedziesz miał np 3 kropki to 3x0,5=1,5us. Uff.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 cze 2015, 19:04

no w miedzy czasie juz poprawiłeś tyle ze nie wyznaczyłeś poziomów 0,1 i 0,9 z wysokości impulsu

Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

Post autor: Ksaniint » 11 cze 2015, 19:25

Dziękuję bardzo za pomoc. Działka amplitudy sygnału to CH1 ? 6 działek czyi 6 kratek ? Tam jest 6 kropek, a nie 5, więc muszę podzielić 2:6, a 2 wzięło się z CH1 ? 0,9 x 12 wziołeś z 0,9 wysokości impulsu, a 12 - CH1 (2V) razy ilość kratek ?

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 cze 2015, 19:37

Heh, cały ekran podzielony jest przerywanymi liniami pionowymi i poziomymi. Linie te w pionie i poziomie dzielą ekran na działki. W pionie w twoim przypadku jest 2 V/działkę, a w poziomie 2,5us/działkę. Każda działka podzielona jest na 5 części zarówno w poziomie jak i w pionie czyli to jest 0,2 działki. Więc w poziomie 0,2 działki to będzie 0,2*2,5us=0,5us, a w pionie 0,2 działki to będzie 0,2*2V=0,4V. Wysokość sygnału jest na 6 działek czyli 6*2V=12V. Mam nadzieje ze teraz jest to jasne.
CH1 to jest skrót od "kanał 1" a CH2 od kanał 2 - twój oscyloskop jest dwukanałowy i oba kanały w tym przypadku mają tą samą czułość ustawioną.

Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

Post autor: Ksaniint » 11 cze 2015, 20:01

A skąd odczytałeś, że w pionie jest 2V/działkę. Z CH ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 11 cze 2015, 20:06

Ksaniint pisze:A skąd odczytałeś, że w pionie jest 2V/działkę. Z CH ?
Jest to napisane w dolnym lewym rogu.

1 kanał ma 2V/działkę, 2kanał również.

sstasinek
-
Posty: 13
Rejestracja: 24 sty 2015, 23:10
Lokalizacja: centrum
Kontakt:

Post autor: sstasinek » 12 cze 2015, 14:32

http://forum.atnel.pl/topic11980.html
Kolejnym razem użyj lustrzanki, albo ruskiego oscyloskopu z kineskopem bedzie lepiej widać kolory. No i trzeba poruszyć wszystkie fora, bedzie dokładny odczyt. Serio! Na cyfrowym jakieś znaczniki na wybrany punkt, M POS i strzałeczka, po co to komu, tylko gałek nawalili i nie wiadomo która od czego :roll:
Ostatnio zmieniony 12 cze 2015, 15:57 przez sstasinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 12 cze 2015, 14:55

sstasinek pisze:Kolejnym razem użyj lustrzanki, albo ruskiego oscyloskopu z kineskopem bedzie lepiej widać kolory. No i trzeba poruszyć wszystkie fora, bedzie dokładny odczyt. Serio! Na cyfrowym jakieś znaczniki na wybrany punkt, M POS i strzałeczka, po co to komu, tylko gałek nawalili i nie wiadomo która od czego

Przynajmniej potrafisz obsługiwać smartfon i fora tak jak reszta populacji, czyli wszystko w normie!
A po co się tak emocjonujesz, nie ma przymusu odpowiadania. A odpowiadanie nie na temat nie ma żadnego sensu, wprowadza tylko niepotrzebnie niezdrowe emocje. Kolega faktycznie nie zna podstaw, ale dlatego pyta i tu raczej nie chodzi o to aby wykorzystać możliwości samego sprzętu ale nauczyć się jak mierzy się taki czy inny parametr odczytując to z oscylogramu na przykład. a konkretniej tylko pewnie chodzi o zaliczenie zadania z laboratorium ;)
Ale jak mówiłem przymusu brania udziału w dyskusji nie ma :grin:

Ksaniint
-
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2015, 17:46
Lokalizacja: Zbyn

Post autor: Ksaniint » 15 cze 2015, 10:15

Mam problem, gdzie zaznaczyć to 1,2V i 10,8V. Ma być to zaznaczone na wzgórzu narastającym i opadającym ? 1/4 działki = 0,5V czyli 1,2V to będzie 2,5/5 działki. Czyli muszę to zaznaczyć 2 i pół działki od dołu i 10,8 to będzie mniej więcej 0.5/4 od góry ?

Wojtek
Moderator
Posty: 2604
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 15 cze 2015, 10:34

:arrow: Ksaniint,
Czy ty chcesz gotowca na jakieś sprawozdanie czy chcesz się czegoś nauczyć? Czytasz ze zrozumieniem to co wcześniej napisałem? Przecież tam wszystko już masz napisane, włącz myślenie, matematyka w tym przypadku to poziom gimnazjum jest.
Będę musiał chyba przeprosić kolegę sstasinek bo chyba miał rację irytując się na twoje pytania ;).

ODPOWIEDZ