Elektroniczny miernik kątowy
- siekierzyński
- Użytkownik
Raczej na czujnikach halla, ale jeszcze zobaczę jak pójdą testy z kontaktronem. Z racji tego że kontaktrony to elementy mechaniczne to przy większych prędkościach sądzę że będą się gubić i będzie kiszka. Poza tym cena nie jest zachęcająca. Za sztukę kontaktronu trzeba dać więcej niż za czujnik halla.
Moja koncepcja jest taka:
- tyle czujników co diod (ja założę 12)
- 11 czujników będzie podłączonych równolegle do wejścia przerwania INT1 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING
- 1 czujnik będzie podłączony do wejścia INT0 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING ale na innej wysokości niż reszta czujników
- przerwanie od INT0 zeruje cały układ ustawiając początkową wartość pewnej zmiennej
- przerwanie od INT1 zwiększa wyżej wymienioną zmienną a SELECT CASE odpowiednio załącza diody przez drivery typu ULN2803 lub podobne.
Procek nie musi być koniecznie taki. Zacząłem już jakiś czas temu schemat i napisałem już soft. W sofcie pozostaje tylko wpisać stan portów.
Obręcze zrobię prawdopodobnie z folii PP bo mam dostęp do czegoś takiego jak niżej na zdjęciu. Wyciąłem już szablon z tektury. Jako że folia PP to plastik o danej grubości i do tego miękki to łatwo będzie to wyciąć a do tego łatwo zamocować uchwyty.

Moja koncepcja jest taka:
- tyle czujników co diod (ja założę 12)
- 11 czujników będzie podłączonych równolegle do wejścia przerwania INT1 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING
- 1 czujnik będzie podłączony do wejścia INT0 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING ale na innej wysokości niż reszta czujników
- przerwanie od INT0 zeruje cały układ ustawiając początkową wartość pewnej zmiennej
- przerwanie od INT1 zwiększa wyżej wymienioną zmienną a SELECT CASE odpowiednio załącza diody przez drivery typu ULN2803 lub podobne.
Procek nie musi być koniecznie taki. Zacząłem już jakiś czas temu schemat i napisałem już soft. W sofcie pozostaje tylko wpisać stan portów.
Obręcze zrobię prawdopodobnie z folii PP bo mam dostęp do czegoś takiego jak niżej na zdjęciu. Wyciąłem już szablon z tektury. Jako że folia PP to plastik o danej grubości i do tego miękki to łatwo będzie to wyciąć a do tego łatwo zamocować uchwyty.

- siekierzyński
- Użytkownik
Ja myślę nad jakąś rurką pomalowaną na czarno.... Muszę się do sklepu przejść.
matrix, a ta folia PP to to jest jakaś szeroka taśma? I w czym piszesz? Domyślam się, że w Bascomie
Ja swój tez będę programował w Bascomie. przyczepię czujniki hallotronowe do procka i potem pomierzę, jak się będą zmieniać wartości na wyjściach hallotornów i potem zrobię tablicę, że dla podanego zakresu z kilku hallotornów na się zapalić dana dioda i wsio
matrix, a ta folia PP to to jest jakaś szeroka taśma? I w czym piszesz? Domyślam się, że w Bascomie

Ja swój tez będę programował w Bascomie. przyczepię czujniki hallotronowe do procka i potem pomierzę, jak się będą zmieniać wartości na wyjściach hallotornów i potem zrobię tablicę, że dla podanego zakresu z kilku hallotornów na się zapalić dana dioda i wsio

- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Prosty test czujnika SS39ET https://www.youtube.com/watch?v=dx24Rr-6bsg
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Sprawdzałem diodą podłączoną wprost do kontaktronu. Migała za każdym razem póki mogłem dostrzec okiem. Później przy większej prędkości już prawie świeciła i nie było widać zauważalnych przerw w świeceniu.siekierzyński pisze:A czym sprawdzałeś? Miernikiem? Jak kiernikiem, to one mają spore opóźnienia, więc lepiej z góry diodą sprawdzać.
Skoro dawały by radę przy takiej prędkości to z pewnością dadzą radę i przy rowerze bo nie wyobrażam sobie że osiągnę prędkość prawie 0,5tys km/htimo66 pisze:W praktyce oznaczało by to 26" x67 obrotów... dawało by pokonaną drogę 138m/s
- siekierzyński
- Użytkownik