Elektroniczny miernik kątowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 15:03

A po co Ci to przy tym projekcie ?
Ja ostatnio przetestowałem kontaktron z max prędkością jaką mogłem rozkręcić na tylnym kole roweru. Dawał radę.
Teraz muszę pomyśleć nad częścią mechaniczną bo z tym jest kłopot. Wymyśliłem ostatnio że użyję rurek pex. Ciekawe rurki bo dają się formować i będą proste w obróbce, ale niestety nie wiem co dalej... Nie mam pojęcia skąd wziąć uchwyty na szprychy. Do tego wymyśliłem że zaprojektuję płytkę w postaci modułu na 3 diody. W ten sposób wystarczą 4 płytki na jedną stronę koła co daje 8 płytek na koło i 16 na obydwa. Moduł miałby byc uniwersalny żeby nie tworzyć nie wiadomo ile płytek.

Podsuńcie jakieś pomysły....
Zbliża się jesień i fajnie było by wyskoczyć ciekawym rowerem wieczorem...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 15:34

Po to, żeby z 32 kabli ograniczyć do 4ch ze względów estetycznych.

Ja choć swoją obręcz będę musiał od nowa robić, bo jest za duża, to i tak będę robił z rurek aluminiowych, podawałem gdzieś linka. Może obróbka nie jest jakaś łatwa, ale rurka jest parawdę trwała.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 17:56

siekierzyński pisze:Po to, żeby z 32 kabli ograniczyć do 4ch ze względów estetycznych.
Nie ma potrzeby tworzyć 32-óch przewodów. Jeśli zaprojektujesz płytkę w smd i na obręczy to ograniczysz się do dwóch kabli zasilania idących od [iasty ...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 19:55

Ok, załóżmy, że diody i kontaktrony/hallotrony są też na obręczy. W jaki sposób umieścić magnesy, aby ledy zapalały się w kącie 90° od ziemi, do pionu? To jest główne założenie projektu.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 20:05

Panie Siekierzyński, mądry z Ciebie facet a czasem dość ograniczony (bez urazy)

Moje założenia które powinno spokojnie dać radę, wręcz jestem pewien że w tym przypadku na pewno będzie ok:
- 11 sztuk kontaktronów podłączonych równolegle pod wejście INT1
- magnes zamocowany na widelcu (przednim/tylnym)
- - każde przerwanie od INT1 zwiększa wartość zmiennej a ta odczytywana przez Select Case ustawia odpowiednie stany na wyjściach procka
- 1 kontaktron który wywołuje przerwanie od INT0 i ustawia stan zerowy dzięki czemu wiadomo w jakim miejscu znajduje się koło

No chyba więcej tłumaczyć nie muszę....
Każde przerwanie od INT1 włącza w Select Case 3, 4 lub 5 diod led, w zależności od wymagań...

Dzięki powyższemu w bascomie kod powinien wyglądać ni mniej ni więcej jak:

Kod: Zaznacz cały

On INT0 Zerowanie
On INT1 Zliczaj

Do
  Selecr Case Zmienna
             Case 1:
                'tu i w każdym innym select ustawiasz odpowiedni stan portu
             Case 2:

             ...........

             Case 12:

   End Select
Loop
End

Zerowanie:
  Zmienna = 0
return

Zliczaj:
  Incr Zmienna
  If Zmienna = 13 then Zmienna = 0   'tu może być zmienna = 1 trzeba przetesotwać
Return
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2015, 20:13 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 20:12

Bardziej pasuje dokładny ;-) ja uwielhiam się babrać w taki rzeczach i robić je dokładnie i z pasją ;) i nie znoszę zterty kabli i jakiś płyt na golasa , ma to być estetyczne ;)

Matrix, jak zrobisz swoją konstrukcję, to się pochwal, jestem ciekaw, jak Ci wyjdzie. I to nie jest jakiś foch, bo nie ma na co. Moja jest narazie w zawieszeniu praktycznym, bo mam masę innych rzeczy na głowie. Ale na peeno jak zrobię, to się tu podzielę :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 20:15

Możesz być pewny że pokażę jak to wygląda. Ja też lubię estetykę i zawsze staram się wszystko dopiąć na tzw ostatni guzik.
Na chwilę obecną bardzo zależy mi na jakimś fajnym rozwiązaniu mechaniki bo jak to zwykle u "elektroników" bywa, mechanika kuleje. Nie mam pomysłu na fajne obręcze.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 20:17

A napisz dla czego nie takie aluminiowe? Jaką chcesz mieć średnicę rurki?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 20:21

Nie chodzi o to czy alu czy nie alu. Chodzi o latwość obróbki. Aluminiowe ciężko się obrabia. Pex'a łatwiej ścisnąć, pogiąć, ułożyć. Aluminium wyklepiesz i co dalej ? Już więcej razy nie zmienisz jego kształtu bez zmiany estetyki wyglądu. Jak schowasz tam diody i resztę ?
Pex'a ręką gniesz i układasz, bez użycia młotka. Ale to też raczej nie to.
Staram się zaprojektować możliwie wąską płytkę i schować to... ale w czym ?

Myślałem o termokurczce lub o polakierowaniu...
Brak mi pomysłów.... :sad:

Sądzę że bez specjalnie zaprjektowanej i wytłoczonej obudowy nie obędzie się...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 20:32

Termokurczka na słońcu się skurczy, więc moim zdaniem odpada. Pomyślałem o rurce miedzianej, ale są drogie i w sumie w obróbce pewnie taki same jak aluminium.

A nie lepiej na pajączka? Ja u siebie na pajączka robię, wiem, że bardzo duże ryzyko, ale uda się.

Mocowanie? Ja widziałem płakie 'paski aluminiowe. Można 'owinąć' taki pasek do okoła rurki i potem go skleić. Ja tak miałem zamiar zrobić, ale że u mnie obręcze mają się chować, to muszę kombilować coś nowego.

Możesz przewiercić obręcze w kole?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 20:36

Nie mogę wiercić obręczy bo mam takie trochę lepsze niż zwykłe. Mogę tylko mocować się do szprych.
Jeśli chodzi o pająka to wolę nie. Chciałbym żeby wyglądało to naprawdę estetycznie, więc spider odpada.

Ja wymyśliłem sobie że zrobię płytki, przymocuję do szprych i je polakieruję. Jest opcja że może wyglądać okej. Ale cholera wie. Jak zwykle praktyka zweryfikuje teorię...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 01 wrz 2015, 20:55

Polakieruj, a potem przylutuj diody - to tak na marginesie ;) bo takie szczegóły zwykle uciekają.

Albo klejem zalej, np jakiś czarnym do metalu, ostatnio taki kupiłem, zostawiając otwory na diody i zasilanie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1797
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 01 wrz 2015, 20:59

Zobaczymy. Najpierw muszę ogarnąć to wszystko pod kątem PCB i programowo. Później będę myślał o lakierowaniu itd...

Zaprojektowałem płytkę obwodu drukowanego. Płyta jest wielkości tarczy hamulcowej do roweru i tak jak tarcza będzie montowane tylko po przeciwnej stronie w trzech miejscach do szprych. Na płytce siedzi atmaga8 w wersji SMD, jest 12 kontaktronów i 2 drivery ULN2003. Poza sterowanie diodami atmega będzie mierzyć napięcie baterii.

Po wlutowaniu wszystkich elementów płytkę grubo polakieruję.

Mam dodatkowe pytanie. Jeśli szereg kontaktronów będzie połączonych ze sobą równolegle to czy na drodze do przerwania INT0 (INT1) powinienem dawać rezystor szeregowy i równolegle kondensator dla wyeliminowania drgania styków kontaktronu ?

ODPOWIEDZ