Elektroniczny miernik kątowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 17 maja 2015, 19:03

matrix, na kontaktronach?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 maja 2015, 10:54

Raczej na czujnikach halla, ale jeszcze zobaczę jak pójdą testy z kontaktronem. Z racji tego że kontaktrony to elementy mechaniczne to przy większych prędkościach sądzę że będą się gubić i będzie kiszka. Poza tym cena nie jest zachęcająca. Za sztukę kontaktronu trzeba dać więcej niż za czujnik halla.

Moja koncepcja jest taka:
- tyle czujników co diod (ja założę 12)
- 11 czujników będzie podłączonych równolegle do wejścia przerwania INT1 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING
- 1 czujnik będzie podłączony do wejścia INT0 atmegi 328 z aktywnym zboczem FALLING ale na innej wysokości niż reszta czujników
- przerwanie od INT0 zeruje cały układ ustawiając początkową wartość pewnej zmiennej
- przerwanie od INT1 zwiększa wyżej wymienioną zmienną a SELECT CASE odpowiednio załącza diody przez drivery typu ULN2803 lub podobne.

Procek nie musi być koniecznie taki. Zacząłem już jakiś czas temu schemat i napisałem już soft. W sofcie pozostaje tylko wpisać stan portów.

Obręcze zrobię prawdopodobnie z folii PP bo mam dostęp do czegoś takiego jak niżej na zdjęciu. Wyciąłem już szablon z tektury. Jako że folia PP to plastik o danej grubości i do tego miękki to łatwo będzie to wyciąć a do tego łatwo zamocować uchwyty.

Obrazek

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 18 maja 2015, 14:56

Ja myślę nad jakąś rurką pomalowaną na czarno.... Muszę się do sklepu przejść.

matrix, a ta folia PP to to jest jakaś szeroka taśma? I w czym piszesz? Domyślam się, że w Bascomie ;)

Ja swój tez będę programował w Bascomie. przyczepię czujniki hallotronowe do procka i potem pomierzę, jak się będą zmieniać wartości na wyjściach hallotornów i potem zrobię tablicę, że dla podanego zakresu z kilku hallotornów na się zapalić dana dioda i wsio :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 maja 2015, 21:46

Ciężko to nazwać taśmą. Zwykle jest szerokości 50cm więc nawet nie musiał bym składać okręgu z części, wyszło by z jednego kawałka.
Piszę w bascomie i jeśli chcesz to zapodam Ci kod bo to nie tajemnica.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 18 maja 2015, 22:28

Znaczy jeśli chodzi o kod, to dla mnie nie problem. Jednak możesz go zapodać dla innych początkujących forumowiczów ;-)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 maja 2015, 9:48

Jak tylko uruchomię całość to zapodam wszystko. Opiszę jak całość zbudowałem.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 19 maja 2015, 9:51

Ok, ja zbieram kasę... :)

EDIT:

Zacząłem robić Revolihts. Zdjęcia w załącznikach ;)
Załączniki
20150604_133403.jpg
rurka i rower
20150604_140056.jpg
Wygięcie na obręczy
20150604_143736.jpg
Napełnianie rurki piaskiem
20150604_183136.jpg
Przymiarka obręczy do koła
20150604_183202.jpg
Pomocnik wyginania rurki
20150604_193717.jpg
Prawie wygięta obręcz, w prawej strony widać drobne uchybienie... na łączeniu :/

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 05 cze 2015, 20:57


Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 cze 2015, 8:10

Ja robiłem już testy zwykłego kontaktronu i wygląda na to że będzie ok, znaczy sprawuje się dobrze...
W dodatku znalazłem na allegro 10 sztuk smd w cenie 6zł plus wysyłka więc wygląda na to że machnę na kontaktronach.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 06 cze 2015, 9:04

Robiłeś testy przy dużych prędkościach? Kontaktrony mają bezwładność styków.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 cze 2015, 9:12

Wiem że mają bezwładność i tego się balem, ale zamocowałem magnes na tylnym kole i kręciłem na najszybszym biegu. "Na oko" zachowywało się poprawnie, ale trzeba było by zrobić konstrukcję z diodami i zobaczyć jak wyjdzie w praniu...

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 06 cze 2015, 9:25

A czym sprawdzałeś? Miernikiem? Jak kiernikiem, to one mają spore opóźnienia, więc lepiej z góry diodą sprawdzać.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 cze 2015, 9:56

Ja mogę od siebie dodać że kontaktrony powinny wytrzymać. Używałem ich przy konstrukcji pewnego silnika jako czujniki położenia wału i przy 67 impulsach na sekundę dawały spokojnie radę. W praktyce oznaczało by to 26" x67 obrotów... dawało by pokonaną drogę 138m/s ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1796
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 cze 2015, 12:48

siekierzyński pisze:A czym sprawdzałeś? Miernikiem? Jak kiernikiem, to one mają spore opóźnienia, więc lepiej z góry diodą sprawdzać.
Sprawdzałem diodą podłączoną wprost do kontaktronu. Migała za każdym razem póki mogłem dostrzec okiem. Później przy większej prędkości już prawie świeciła i nie było widać zauważalnych przerw w świeceniu.
timo66 pisze:W praktyce oznaczało by to 26" x67 obrotów... dawało by pokonaną drogę 138m/s
Skoro dawały by radę przy takiej prędkości to z pewnością dadzą radę i przy rowerze bo nie wyobrażam sobie że osiągnę prędkość prawie 0,5tys km/h

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 01 cze 2010, 23:12
Lokalizacja: Nareszcie Polska

Post autor: siekierzyński » 07 cze 2015, 21:18

Fotek ciąg dalszy... :)
Załączniki
20150607_201440.jpg
Dziurkowanie punktakiem
An5CkCbw3nIXQ_n-teTWYcwR620Q2AYJoI3HRULxrI7L.jpg
Wiercenie otworów
20150607_212437.jpg
Test diody
20150607_212519.jpg
Test diody przy podłodze

ODPOWIEDZ