Wyrównanie poziomów sygnałów.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Wyrównanie poziomów sygnałów.

Post autor: Konstruktor » 06 sty 2015, 16:20

Mam taki problem.

Próbuję zmusić układ 74hc240, żeby wysterował klucz na układzie 4066.
Wspomniany układ, opierał się całą noc i na razie wygrał.

Problem dotyczy zapewne tego, że 4066 zasilam z 12 V a 74c250 z 5v.

Na wyjściu 74c240 mam sygnał prostokątny, który chciałbym wzmocnić do odpowiedniej amplitudy.

Jak to najłatwiej zrobić ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2015, 17:15

Tranzystorem. Konwerterem poziomów logicznych.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 06 sty 2015, 18:06

Powiem szczerze - jakikolwiek układ scalony odpada. Gra niewarta świeczki.

Jedynie tranzystor pozostaje lub nawet dwa, ale nienawidzę dobierać tranzystorów i oporników.
Nigdy nie wiem jaki dobrać tranzystor w jakiej konfiguracji i jakie wartość oporników.
Wszelkie próby wychodzą tak, że nic nie działa jak powinno. :)

Spróbuję jeszcze obniżyć napięcie układu 4066, to może poziom stanu wysokiego się zmieni.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2015, 19:57

Można jeszcze tak https://pl.wikipedia.org/wiki/Transisto ... stor_logic

czyli
Ponadto są produkowane układy w technologii CMOS, zgodne końcówkowo z TTL o takich samych oznaczeniach, wyróżniane literami C, AC, HCT, HC itp., np. 74HC00. Dodatkowo układy CMOS HCT mają takie same poziomy stanów logicznych jak TTL, przez co można je łączyć ze sobą.

ODPOWIEDZ