Od której strony czytać kod paskowy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Jakubbb
-

Od której strony czytać kod paskowy

Post autor: Jakubbb » 14 gru 2014, 13:10

Witam

Wczoraj odlutowałem rezystory z układu, mam przed oczami schemat pasków, ale jak do jasnej lutownicy mam odczytać ten schemat, albo raczej od której strony powinno się odczytywać ten kod?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 14 gru 2014, 14:21

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 15 gru 2014, 12:12

Poszukaj paska w kolorze srebrnym lub złotym, on najczęściej oznacza tolerancję - ostatni pasek kodu. Jeśli nie, to napisz ile widzisz pasków, od tego zależy jakim systemem należy czytać kod.

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 15 gru 2014, 20:00

Hmmm czy to prawda że kod paskowy czyta zawsze się od najmniejszej wartości kodowej do największej?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 15 gru 2014, 20:15

Czyta się tak jak czyta się w Polsce i większości krajów - od lewej do prawej. :P
Gdzie znaleźć lewą widzisz na powyższych rysunkach jak również, że po prawej (tak jak napisał Ertew) znajduje się najczęściej pasek złoty lub srebrny i ten ostatni pasek jest znacząco oddalony od pozostałych.

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 15 gru 2014, 20:21

Znacząco ^^ to oddalony jest Krym od Ukrainy. Wiem że czyta się od lewej do prawej, lecz od samego początku szukałem twardej definicji która mówiłaby że która strona jest która i którą można uznać za lewą. Teraz trochę już to rozumiem, dziękuję za fatygę.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 15 gru 2014, 20:45

Nie będziemy tutaj upolityczniać; od tego jest Hyde Park. :D

Zapomniałem sprecyzować, że nie jest on zawsze oddalony, ale w większości przypadków tak jak tutaj:
Obrazek

Jednak możesz spotkać się z takimi:
Obrazek

Jednak łatwo sobie poradzić z tym stosując się do słów Ertewa.
Jak zauważasz w tej tabelce tolerancja ma kolor w bardzo dużej ilości przypadków z jakimi się będziesz spotykać, złoty lub srebrny, czyli tolerancja 5% lub 10% i ona jest w kodzie zapisywana jako ostatnia. Jak widzisz też te kolory nie występują jako cyfra znacząca. Możesz w prawie wszystkich przypadkach jakie spotkasz to stosować. Myślę, że teraz powiedziano wszystko na ten temat.
Obrazek

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 15 gru 2014, 21:21

Dziękuję za fatygę i trud :)

ODPOWIEDZ