Przekaźnik 12V sterowany napieciem 5v z atmegi

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
konsu
-
Posty: 6
Rejestracja: 02 paź 2014, 21:13
Lokalizacja: Rybnik

Przekaźnik 12V sterowany napieciem 5v z atmegi

Post autor: konsu » 02 paź 2014, 21:55

witam serdecznie
mam może nieco głupie pytanie, ale za nic w świecie nie mogę sobie z tym poradzić...
a wiec do rzeczy...
buduję sobie mały sterownik na arduino i tajlach ze starego sterownika C.O. ...
Udało mi się ogarnąć czujniki temp (ds18b20), wyświetlacz LCD 2x16 i przyciski
ale pojawił się problem z przekaźnikami; za nic nie chce mi to działać
mam 4 przekaźniki gz-sh-112L (DC 12v / AC 230V 16A) rezystancja cewki 300om
do tego były na płytce tranzystory c33740 i diody jakieś (za małe żeby dojrzeć symbol)wszystko to wylutowałem dorzuciłem rezystory 10K om
wszystko według instrukcji:
http://www.instructables.com/id/Connect ... /?ALLSTEPS
a to nie działa oO...
Myślę tranzystory... kopiłem wiec te bc548 i dalej nic...
Ogólnie cały ten układ działa (w końcu wpadłem na genialny pomysł i sprawdziłem na diodzie LED no i miga jak dostaje sygnał z atmegi) ale przekaźnik już tego nie łapie...
A ja nie mam bladego pojęcia jak to ugryźć :/

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 paź 2014, 22:30

Czy napięcie zasilania przekaźników to 12V (5V zasila uC, 12V przekaźniki; 5V to za mało by zasilić przekaźnik)?
Czy sam przekaźnik jest sprawny, podłączony pod zasilanie (z pominięciem tranzystora) załącza się?

Jeśli na oba pytania odpowiedź brzmi tak, to postaraj się załatwić wyraźne zdjęcie układu. Może na jego podstawie stwierdzimy co jest źle podłączone.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 02 paź 2014, 22:39

Cewka przekaźnika powinna być załączana napięciem przewidzianym dla danego przekaźnika, czyli np. 12V. Zbyt niskie napięcie może być niewystarczające do załączenia przekaźnika. Dioda zabezpieczająca tranzystor sterujący przy cewce przekaźnika może być np. 1N4148, dowolna prostownicza lub Schottkyego. Bez tej diody nawet jedno włączenie przekaźnika może uszkodzić tranzystor włączający przekaźnik. Więcej na ten temat możesz poczytać tutaj.

konsu
-
Posty: 6
Rejestracja: 02 paź 2014, 21:13
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: konsu » 03 paź 2014, 0:58

link do zdjęcia (uwaga wysoka jakość :P )
https://drive.google.com/file/d/0B_bENO ... sp=sharing
przekaźnik jest podpięty na 12V XD i działa na pewno (na zdjęciu po lewej widać diodę LED jak się podepnie napięcie bezpośrednio na piny 1, 2 przekaźnika to cewka pyka i się LED zapala)
kabelki:
od lewej niebieski -5v
pomarańczowy +5v
żółty sterowanie z arduino +5v
niebieski prawy -12v
czerwony +12v
rezystory 10k
tranzystor: BC548
dioda: 1n4007

//ten niepodpięty scalak to LM358

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 627
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 03 paź 2014, 20:12

Układ powinien mieć wspólne masy, czyli masa napięcia 5V powinna być połączona z masą zasilania 12V. Jeżeli tak jest, to sprawdź czy odłączenie żółtego przewodu od sterownika i podłączenie go do +5V załączy przekaźnik.

PS. Przy pojedynczych napięciach nie oznacza się zasilania +5V i -5V (lub +12V i -12V), bo oznaczało by to, że mamy do czynienia z napięciem symetrycznym.

konsu
-
Posty: 6
Rejestracja: 02 paź 2014, 21:13
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: konsu » 04 paź 2014, 13:33

Poszedłem za twoją radą i podłączyłem wszystko na wspólnej masie.
Przełączyłem ten żółty przewód (ten z bazy tranzystora) na +5 v i auto-magicznie załapało ^_^

Ehh kurde, załatwiła mnie taka pierdoła, jak wspólna masa -.-!
Nic, jeszcze długa droga przedemną zanim się poznam na elektronice.

Ktoś zna jakieś dobre(czyt. proste i głupko-odporne) materiały może?! Znalazłem "Praktyczny Kurs Elektroniki" na elportalu i się chyba zacznę edukować XD

W każdym razie dziękuję za pomoc ruszam dalej ze sterownikiem ^_^

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 paź 2014, 13:55

Zgadzam się z kolegą powyżej.
By tranzystor bipolarny załączył przekaźnik, musi przez niego przepłynąć (dużo mniejszy) prąd sterujący. W Twoim układzie na bazę tranzystora podajesz sygnał sterujący, ale prąd nie popłynie bo nie ma jak wrócić. Musisz połączyć masę arduino z masą (emiterem) obwodu przekaźnika.


A na przyszłość naucz się, że masa to umowny punkt potencjał (napięcie) odniesienia, oznaczany także jako 0V. Jeśli + zasilacza 12V podłączysz do masy a - zostawisz niepodłączony, to niepodłączony koniec ma -12V. Jeśli (zgodnie z radą powyżej) + zasilacza będzie niepodłączony a - podłączysz do masy to niepodłączony koniec ma napięcie +12V. By mieć napięcia +12V i -12V potrzebujesz dwa zasilacze albo jeden zasilacz symetryczny.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Posty: 211
Rejestracja: 24 maja 2005, 9:47
Lokalizacja: Śląskie
Kontakt:

Post autor: dondu » 17 paź 2014, 17:25

konsu pisze:Ktoś zna jakieś dobre(czyt. proste i głupko-odporne) materiały może?
Materiałów na Elportalu jest kosmicznie dużo i wystarczy zerknąć do archiwum.
Do tego sporo tutaj i masz lekturę aż do wiosny - którego roku, zależy już tylko od Ciebie :)

ODPOWIEDZ