przekaźnik w schemacie ideowym - początki

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

przekaźnik w schemacie ideowym - początki

Post autor: Manerus » 28 wrz 2014, 19:08

Witam

Zacznę od tego że to moje pierwsze podejście do schematów ideowych.

nie umiem przeczytać dokładnie tego katalogu datasheet załącznika

http://speedy.sh/jJTtd/G2RL-0911.pdf - katalog przekaźnika

które piny to zasilanie które to sterowanie urządzeniem ?
https://imageshack.com/i/p86vHd1Bp


proszę o ksiażkę ( bo może taka jest ) na temat samych schematów ideowych mam problemy z samym podłączaniem elementów do siebie a katalogi np. atmega32 licza sobie 100 stron :| są jakieś krótsze ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 wrz 2014, 19:41

Zależnie jaki masz przekaźnik to pin 1 i 5(8) to cewka przekaźnika, a piny:
2, 3;
2, 3, 4;
3 i 6, 4 i 5;
2 i 7, 3 i 6, 4 i 5;
3,4 ; 6,5
2,3,4; 7,6,5
to piny styków przekaźnika.

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 28 wrz 2014, 20:43

chodzi mi o przekaźnik g2rl-1E16a/250v

1 i 5 to zasilające
a reszta ? jak odczytujesz tego DT ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 28 wrz 2014, 21:22

To oznaczenie masz trochę nie poprawne.
G2RL-1-E mówi tyle że masz jeden obwód styków roboczych o obciążalności 16A przy 24V z założeniem że obciążenie jest rezystancyjne.
Lub
16 A at 250 VAC (cosφ=1)
Piny 1,8 to cewka, reszta styki. Najlepiej weź miernik i sobie przemierz. Cewka ma 100-2000Ω, a styki wiadomo przerwa i zwarcie. Jak się dokładniej przyjrzysz to na przekaźniku i tak to powinno być narysowane.

>>>Click nota<<<

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 07 paź 2014, 12:09

narazie nie mam takiego przekaźnika w ręku spróbuje kupić go dzisiaj jak się uda

na schemacie faktycznie widzę że 1 i 8 to podłączenie
2 i 7 oraz 4 i 5 to jest podłączenie innego urządzenia a 3 i 6 to albo włączony albo wyłączony? dobrze rozumuje ?

jak podłączyć to na schemacie skoro potrzebuje 1 i 8 jako minus i plus 2/7 i 4/5 na tej samej ścieżce ?



trochę za dużo poinów jak na jeden przekaźnik który steruje 1 urządzeniem

P.S.
aha jeszcze przeczytałem żeby uniknąć zakłóceni z przekaźnika to należy podpiąć diode prostowniczą...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 paź 2014, 16:34

Dokładnie tak.
1 do "+"
8 do "-"
Dioda np. 1N4001(...7) katodą (ta strona z paskiem) do "+" cewki przekaźnika, a anoda do ujemnej strony cewki przekaźnika.

Piny 2/7 i 4/5 są wewnętrznie połączone. Jest tak dlatego by rozłożyć przepływający prąd na większą powierzchnię/przekrój. Obniża się przez to rezystancję wypadkową. Styki 3/6 są ze sobą pewnie też wewnętrznie połączone i zgadza się jest to styk NO - Normalnie Otwarty w stanie bez prądowym.

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 08 paź 2014, 10:37

no ok to teraz tak

jest 8 pinów z czego kilka nie aktywnych nie jest opisane w pliku to tylko

1. Number of Poles
1: 1 pole
2: 2 poles

2. Contact Form
None:@PDT
A: @PST-NO

3. Enclosure Ratings
None: Flux protection
4: Fully sealed

4. Classification
None: General purpose
E: High capacity (1 pole)
H: High sensitivity (1 pole)

w schemacie mam 8 pinów ...(nie pamietam czemu nie 9 skoro to tak wynika ale to poprawie ) po kolei 1:1 pole 2:2pole 3:non 4:pst-no 5:non 6:fully sealed 7:non 8:high capacity (1pole) i 9:high sensitivity

jak mam je podłączyć 3 i 6 ? czy jakie ? przejmować się że ja widze 9 pinow z tego kilka nieużywanych ?

sprawdzam czy dobrze nadal rozumuje :wink:

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 paź 2014, 17:56

Manerus pisze: P.S.
aha jeszcze przeczytałem żeby uniknąć zakłóceni z przekaźnika to należy podpiąć diode prostowniczą...
Źle słyszałeś. Cewka przekaźnika nie generuje zakłóceń (a ze stykami niewiele da się zrobić).
Owszem, niemal w każdym przypadku diodę łączy się równolegle do cewki (dokładnie jak opisał to timo66) ale ma to związek z przepięciami, nie z zakłóceniami. Gdy cewka jest sterowana sygnałem 0/1, szybka zmiana prądu w cewce (w momencie wyłączania) powoduje wyindukowanie w cewce wysokiego napięcia. To napięcie może doprowadzić do uszkodzenia tranzystora sterującego przekaźnikiem.
Właśnie dlatego dołącza się diodę tłumiącą przepięcia (nie żadne tam zakłócenia).

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 paź 2014, 18:02

Co ty gdzie widzisz? Masz miernik? Test ciągłości?
Cewka ma xΩ
Kontakty mają albo 0Ω albo nieskończenie dużą rezystancję

Gdzie ty masz 8 pinów???? 2 cewka + 6 kontakty = 9!?!

Miernik w łapki i mierzyć, jeśli tego nie potrafisz to co zrobisz jak układ nie będzie działać?

Manerus
-
Posty: 52
Rejestracja: 05 cze 2011, 20:31
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Manerus » 10 paź 2014, 18:13

odpusciłem z tym akurat przekaźnikiem wiem że podłączenie to 3 i 6 kupiłem dzisiaj przekaźnik rm85 12vdc 16 a /250 vac w nim są pokazane piny 1 i 2 to zasilanie 7 i 4 to podłączenie do urządzenia a reszta czyli 5 i 3 oraz 8 i 6 to stany on / off myślę że z tym g2rl-1-e to samo będzie


DZIĘKUJĘ ZA POMOC :) TIMO66

ODPOWIEDZ