Drabina Jakuba - uziemienie

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Elektro_maniak
-

Drabina Jakuba - uziemienie

Post autor: Elektro_maniak » 05 lip 2014, 13:13

Witajcie,

Jestem w trakcie tworzenia Drabiny Jakuba. (Wstępnie na timerze 555, dopiero potem spróbuję z przetwornicą Mazilliego).

Ten sam układ wykorzystałem do zbudowania lampy plazmowej. Uziemienie wtórne transformatora WN bez obaw podłączyłem pod kaloryfer.

Jednakże mam obawy odnośnie uziemienia samej drabiny. Zrobiłbym to następująco: jeden pręt od drabiny do uziemienia transformatora WN i to razem pod kaloryfer. Moje obawy dotyczą tego, że jeżeli będzie przechodził łuk pomiędzy prętami do uziemienia, to jeśli ktoś dotknie kaloryfer (ten, albo jakiś inny) to może się to źle skończyć.

Czy moje obawy są słuszne? Czy podpięcie układu a w tym jednej częsci drabiny pod kaloryfer na pewno jest bezpieczne?

Pozdrawiam.

P.S. Czy nie zagraża to całej sieci grzewczej (piec itd.)? Dom jednorodzinny, wolnostojący.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 lip 2014, 19:45

Zapomnij o takim uziemieniu. Nie wiem czy w ogóle gdziekolwiek jest podłączona instalacja CO do prawdziwego uziemienia, a jeśli nawet to powątpiewam że zdrapałeś farbę z grzejnika czy rury.

ODPOWIEDZ