Prośba o sprawdzenie schematu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
opp5
-

Prośba o sprawdzenie schematu

Post autor: opp5 » 31 mar 2014, 20:40

Dzień dobry

Podjąłem się projektu prostego sterownika chłodniczego. W projekcie zastosowałem płytkę Arduino UNO R3, ekran graficzny 128x64, zewnętrzny przetwornik 16 bit, płytkę z przekaźnikami i parę innych elementów. Poniżej załączyłem schemat, w oparciu o który w przyszłości planuję zaprojektować płytkę drukowaną, do której podłączę potrzebne w projekcie elementy z pominięciem ekranu, który jest bezpośrednio połączony z Arduino. Proszę o sprawdzenie poprawności schematu.

Ponieważ patrząc na schemat pewne rzeczy potrafią nie być zrozumiałe na pierwszy rzut oka, pozwolę sobie na krótki opis tego, co poeta miał na myśli.

Otóż, na schemacie znajdują się osobne bloki o nazwie zasilanie przekaźników oraz zasilanie pcb. Po testach doszedłem do tego, że trzeba zrobić osobny obwód zasilania płytki pcb i niepokazanej na schemacie płytki przekaźników (cewka 5 V). W nocie przekaźnika jest informacja, że 1 cewka potrzebuje ok. 80 mA, co powoduje, że pobór prądu przez płytkę z przekaźnikami potrafi być stosunkowo duży. Stąd też zastosowałem przetwornicę PWR-3 Atnela, ponieważ obawiam się, że LM7805 sobie z tym nie poradzi.

Trzeci pin w bloku zasilanie pcb to pin AREF doprowadzony z płytki Arduino. Pozostałe piny to zasilanie pochodzące ze stabilizatora znajdującego się na płytce Arduino. Pokazany w tym bloku podział zasilania przeprowadziłem, ponieważ w Arduino piny VCC i AVCC są połączone i nie ma żadnego dławika przy AVCC.

W bloku źródła prądowe znajduje się para układów LM334Z podłączonych tak, aby niwelować współczynnik temperaturowy źródła. Do znajdujących się na dole złączy śrubowych podłączane są 2 czujniki PT100 (przewody zasilające). Prosiłbym o radę, czy w tym przypadku powinienem zastosować GND czy AGND.

W bloku złącza znajdują się pojedyncze listwy goldpinów, za pomocą których podłączone są: przetwornik ADS1115, zegar RTC DS1307, zasilanie ekranu graficznego. Złącze śrubowe ma służyć do podłączenia przewodów pomiarowych czujników PT100.

Jest to jeden z pierwszych poważniejszych projektów, za który się zabrałem. Z tego powodu bardzo pomocne byłby wszystkie informacje na temat projektowanego układu oraz samego schematu (oznaczenia, czytelność, estetyka). W przypadku gdyby opis był niepełny, proszę o informację - jak najszybciej postaram się uzupełnić to, co trzeba.

EDIT: poprawki na schemacie

Pozdrawiam,
opp
Załączniki
schemat.png
opis powyżej
schemat.png (17.15 KiB) Przejrzano 3255 razy

opp5
-

Post autor: opp5 » 16 kwie 2014, 8:47

Odświeżam temat i ponownie proszę o sprawdzenie poprawności schematu

r-mik
-

Post autor: r-mik » 16 kwie 2014, 8:56

Brzmi to ta:
Podjąłem się jako "fachowiec" projektu za kasę. Szukam frajerów, którzy nieodpłatnie znajdą błędy w moim projekcie".
Myślę, że poczekasz długo, tak jak Owsiak mówi "do końca świata i jeden dzień dłużej".

PS
A jeśli płacisz to ile?

ODPOWIEDZ