Hej
Natrafiłem na taki schemat. Zastanawiam się dlaczego akurat tak sa skonfigurowane wzmacniacze. Te od lewej w kółku, zwykle jest tłumaczone że tak wzmacniaczy nie nalezy projektować. Brak ustalenia punktu pracy przy pomocy dzielnika i brak rezystora emiterowego( wiem że można go pominąć ale wtedy daje się inne konfiguracje, bynajmniej tak czytałem w cyklu tranzystory dla początkujących). Tutaj jest zgoła odmiennie. I jak się oblicza wzmocnienie napięciowe dla takiego ustrojstwa. Drugie co mnie zastanawia to wzmacniacz głośnikowy, dlaczego tam nie dano żadnego rezystora ani na złącze kolektor T3 baza T4 i na kolektor T4.
Pozdrawiam
Piotrek
Nietypowy wzmacniacz
Nietypowy wzmacniacz
- Załączniki
-
- Wzmacniacz.gif
- (15.1 KiB) Pobrany 1724 razy
Hej
Tak 1 baterią 1.5V. Rozumiem że nie można dac połowę na baze bo się tranzysory nie otworzą ale raczej dobrać elementy by się dało. Chyba poprostu chciano dac jaknajmniej elementów.
Chodziło mi o zastosowanie np tego układu?
Pozdrawiam
Piotrek
Tak 1 baterią 1.5V. Rozumiem że nie można dac połowę na baze bo się tranzysory nie otworzą ale raczej dobrać elementy by się dało. Chyba poprostu chciano dac jaknajmniej elementów.
Chodziło mi o zastosowanie np tego układu?
Pozdrawiam
Piotrek
- Załączniki
-
- Wzmacniacz1.gif
- (14.82 KiB) Pobrany 1689 razy
Układ miał być do bólu prosty i taki jest. I tu nie chodzi o jakość tylko aby coś tam grało/brzęczało w głośniku. Zresztą amplituda sygnału też będzie bardzo mała.
Na dodatek zwróć uwagą, że rezystory R3 z R4 trzeba zamienić miejscami.
I że beta tranzystorów nie powinna przekraczać 220. A T3 praktycznie jest czas jest nasycony ( na bazie ma 1V a na kolektorze 1.4V).
No i wzmocnienie napięciowe T1 wynosi Av = R2 * gm = 40*Ic*R2
Na dodatek zwróć uwagą, że rezystory R3 z R4 trzeba zamienić miejscami.
I że beta tranzystorów nie powinna przekraczać 220. A T3 praktycznie jest czas jest nasycony ( na bazie ma 1V a na kolektorze 1.4V).
No i wzmocnienie napięciowe T1 wynosi Av = R2 * gm = 40*Ic*R2