przełącznik gwiazda trójkąt
przełącznik gwiazda trójkąt
Witam, mam problem z prawidłowym zrozumieniem dlaczego prąd pobierany przez silnik w gwieździe jest 3razy mniejszy od tego w trójkącie, wiem że napięcie uzyskiwane na odbiorniku jest równe napięciu fazowemu ( w gwieździe) i dlatego wiem że proporcjonalnie prąd powinien być √3 razy większy w trójkącie, ale wszędzie podają że jest 3 razy większy, więc nie wiem z czego to wynika, jedyne moje podejrzenie to połączenie równoległe odbiorników w trójkącie i wziązku ztym mniejsza rezystancja
Z punktu widzenia jednego uzwojenia:
- napięcie rośnie pierwiastek(3)
- rezystancja nie zmienia się
- prąd również wzrośnie pierwiastek(3)
Jeśli napięcie i prąd wzrosły, jak wzrośnie moc? Dla rezystorów wzrośnie pierwiastek(3) razy pierwiastek(3) czyli 3-krotnie. Dla grzałek, silników i innych urządzeń zmiana nie będzie idealnie 3-krotna, ale na ten moment możesz przyjąć że będzie to coś koło 3.
- napięcie rośnie pierwiastek(3)
- rezystancja nie zmienia się
- prąd również wzrośnie pierwiastek(3)
Jeśli napięcie i prąd wzrosły, jak wzrośnie moc? Dla rezystorów wzrośnie pierwiastek(3) razy pierwiastek(3) czyli 3-krotnie. Dla grzałek, silników i innych urządzeń zmiana nie będzie idealnie 3-krotna, ale na ten moment możesz przyjąć że będzie to coś koło 3.
"Rozruch za pomocą przełącznika gwiazda - trójkąt polega na tym, że uzwojenia silnika w pierwszej fazie rozruchu łączy się w gwiazdę, a po osiągnięciu pewnej prędkości obrotowej - w trójkąt. Przy połączeniu w gwiazdę, uzwojenia każdej fazy zasilane są napięciem razy mniejszym od napięcia znamionowego. W tym stanie pracy silnik pobiera z sieci prąd
Iy=If=U / (√3 x Zf) (2)
gdzie: Zf - impedancja fazy uzwojenia.
Przy połączeniu w trójkąt uzwojenia każdej fazy są zasilane napięciem znamionowym w związku z czym
Itrójkąt=√3 x If = √3 x ( U / Zf) (3)
Z zależności (2) i (3) wynika, że
(4)
Zatem przy połączeniu w gwiazdę silnik pobiera z sieci 3 razy mniejszy prąd niż przy rozruchu bezpośrednim. Trzy razy mniejszy jest również moment rozruchowy,gdyż moment obrotowy jest proporcjonalny do kwadratu napięcia fazowego. Oznacza to, że przełącznik gwiazda - trójkąt może być stosowany tylko wtedy, gdy silnik uruchamiany jest bez obciążenia lub przy obciążeniu bardzo małym."
To niestety nadal nie odpowiada na moje pytanie, dlaczego zmniejszenie rezystancji w połączeniu trójkąt powoduje zwięszenie prądu o √3
Iy=If=U / (√3 x Zf) (2)
gdzie: Zf - impedancja fazy uzwojenia.
Przy połączeniu w trójkąt uzwojenia każdej fazy są zasilane napięciem znamionowym w związku z czym
Itrójkąt=√3 x If = √3 x ( U / Zf) (3)
Z zależności (2) i (3) wynika, że
(4)
Zatem przy połączeniu w gwiazdę silnik pobiera z sieci 3 razy mniejszy prąd niż przy rozruchu bezpośrednim. Trzy razy mniejszy jest również moment rozruchowy,gdyż moment obrotowy jest proporcjonalny do kwadratu napięcia fazowego. Oznacza to, że przełącznik gwiazda - trójkąt może być stosowany tylko wtedy, gdy silnik uruchamiany jest bez obciążenia lub przy obciążeniu bardzo małym."
To niestety nadal nie odpowiada na moje pytanie, dlaczego zmniejszenie rezystancji w połączeniu trójkąt powoduje zwięszenie prądu o √3
Witam. Problem tkwi w odpowiednim zdefiniowaniu i nazwaniu prądów - istnieje prąd fazowy (płynący przez cewkę danego uzwojenia) If oraz prąd przewodowy Ip, płynący danym przewodem fazowym. W przypadku gwiazdy If=Ip. Natomiast w przypadku trójkąta Ip=√3If. Poprzez przełączenie z gwiazdy na trójkąt na każdej z cewek silnika napięcie jest√3 razy większe, a co za tym idzie prąd FAZOWY If wzrośnie również √3-krotnie. A w związku z tym prąd przewodowy wzrośnie 3 krotnie (√3*√3). Pozdrawiam
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
a ty chcesz wszystko na dłoni , macie tam książki ?piotrbh pisze:A jakiś komentarz do tego wykresu wektorowego, który by wyjaśnił co jest co. A ten rysunek na pewno trójkąta dotyczy?
dobra w wujek google wyświetlił taki link
1)
https://www.google.pl/search?q=wektory+ ... 66&bih=664
2)
to