Programowana dioda Zenera

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Programowana dioda Zenera

Post autor: Misiek84LG » 02 sie 2013, 22:28

Witam
Chciałbym zbudować taką programowaną diodę zenera

Głównym założeniem jest to aby dioda mogła pochłonąć dużo mocy nawet 200W. Górny schemat troszkę zmieniony, niekoniecznie dobry bo nie jestem z wykształcenia elektronikiem, a ten na dole na żółtym tle pochodzi z linku wyżej. I teraz pytanie, czy mój schemat jest OK ???
Załączniki
dioda.jpg

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 03 sie 2013, 11:05

Rezystory 0,1 powinny być w emiterze, nie w kolektorze. Wtedy będzie działało ujemne sprzężenie zwrotne wyrównujące prądy. Warto policzyć wartość tych rezystorów aby napięcie na nich wynosiło ok. 0,2V

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 03 sie 2013, 18:27

Faktycznie rezystory wyrównujące powinny być na emiterze. Załączam poprawiony schemat. Czy teraz będzie dobrze??
Załączniki
programowana dioda zenera.jpg

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sie 2013, 7:22

Na jakie napięcie ma być ta "dioda Zenera" bo moc już znamy.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 04 sie 2013, 8:58

Regulacja w zakresie 2,5-36V tak jak w AVT2103 , chodzi mi tylko oto aby mogła pochłaniać więcej mocy. Ja tylko dodałem te trzy końcowe tranzystory. Więc stąd moja ogromna prośba żeby sprawdzić moje wypociny.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sie 2013, 11:54

Ale i tak mimo dodania tych trzech tranzystorów nie uda cie się rozproszyć 200W bez spalenia tranzystorów.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 12:42 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:24
Lokalizacja: Jazowsko
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 04 sie 2013, 12:36

I = P / U = 200 W / 2,5 V = 80 A. Więc przy najniższym napięciu potrzebne jest 6 tranzystorów BD911 (15 - amperowych) lub mocniejsze tranzystory. Rezystory w emiterach są za duże bo 15 A * 0.2 Ohm = 3 V i napięcie diody zenera nie spadnie poniżej tej wartości przy pełnej mocy.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 04 sie 2013, 12:42

A w ogóle po co ci ta dioda Zenera?

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 04 sie 2013, 20:37

Chcę jej używać jako sztucznego obciążenia. Jeżeli dioda będzie pracować przy najniższym napięciu 2,5V to jeżeli sprawdzany prostownik lub zasilacz wydali 10A to i tak już pewnie będzie dla nich maks, a na diodzie będę miał 25W. Na pewno inaczej będzie przy 30V gdzie prąd rzędu 5A daje nam już 150W mocy traconej. Wiem że do obciążania są inne układy, ale bardzo jestem ciekaw czy mój schemat jest właściwy ???

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 05 sie 2013, 9:37

Tylko rozważ, że zasilacz nawet przy 2,5V może (a raczej ma) na wyjściu kondensatory elektrolityczne. Im większy prąd wyjściowy, tym większe (kiedyś była zasada 1000u/1A). Co się stanie z Twoją "zenerką" gdy podłączysz i rozładuje takie 10mF ? Tu się kłaniają krótkie czasy i ^i/^t. Prąd chwilowy może znacznie przekroczyć wartości maksymalne niepowtarzalne dla tranzystorów (nie mają identycznych parametrów i jeden przepuści kilkadziesiąt mA więcej inny padnie).
Ale, zastanawiając się nad całością (biorąc pod uwagę z góry pewne ograniczenia) ma to sens.
Swego czasu, do sprawdzania zasilaczy, używałem żarówki halogenowe, woltomierz i amperomierz.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 06 sie 2013, 16:45

Czy dobrze połączyłem trzy tranzystory mocy z resztą układu ??

ODPOWIEDZ