Pytanie do układu ICL7107

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik

Pytanie do układu ICL7107

Post autor: leech10 » 31 lip 2013, 13:52

Witam

Zakładając że nie chce pomiarów temperatur ujemnych i mając wersje LM35 przystosowana wyłącznie do temperatur dodatnich czy należy montować dzielnik napięcia na schemacie zaznaczony w czerwonym kole( ja osobiście zastanawiam się co on tam robi i szczerze mówiąc nie wiem)

Pozdrawiam
Piotrek

P.S. Zmontowałem to na płytce stykowej ale w wersji z ujemnym napieciem i innym LMem i działało. Teraz zmontowałem to na płytce uniwersalnej( nienawidzę tego ale to zrobiłem) i nie działa. Tyle że nie dałem napięcia ujemnego na LMa( na ICL dałem -5V) . Układ odlicza od 0 do 99 i w druga stronę, jak zegar :shock:
Załączniki
schematmn2.jpg

buliz
-

Post autor: buliz » 31 lip 2013, 21:46

Dzielnik na wejściu ICL-a musi być ponieważ bez niego zakres pomiaru napięcia wynosi do 200mV. Takie napięcie jest na wyjściu LM35 przy temperaturze 20stopni. I rośnie 10mV na każdy stopień. Więc tu masz odpowiedź na jedno pytanie. Rezystor podłączony do wyjścia LM-a i ujemnego napięcia w twoim przypadku jest zbędny. Usterka którą opisałeś wskazuje na błąd połączenia. Musisz sprawdzić prawdopodobnie obwody oscylatora.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 01 sie 2013, 8:36

Hej

Dzieki za przypomnienie, jakos nie wiem czemu zdawalo mi sie ze pomiar wynosi 1999mV ale juz wiem czemu. W nocie jest 199.9, ale wstyd :oops:

Sprawdze oscylator. Blad moze byc bo robilem na plytce uniwersalnej. Wytrawilem pierwsza plytke w zyciu, wg schematu podeslanego przez Jony130. Nawet jakos wyszlo. Latwiejsze niz myslalem .Zaprojektuje swoja do tego ukladu Ostatni raz uzywam uniwersalnej.

Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ