W jakich urządzeniach mogę znaleźć dławiki do tego układu ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
BC547
Użytkownik

W jakich urządzeniach mogę znaleźć dławiki do tego układu ?

Post autor: BC547 » 30 cze 2013, 12:58

Witam,
chciałbym zbudować TEN układ. Posiadam wszystkie części oprócz dławików. Po przeczytaniu informacji o obliczaniu, nawijaniu itd. dławików doszedłem do wniosku że nawijanie dławika samemu to ostateczność ;) W jakich urządzeniach mogę znaleźć dławiki o indukcyjności zbliżonej do tych z układu (10 mH i 330µH) ?
Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 30 cze 2013, 13:17

Ja też często używam elementów z demontażu, ale aby tak oszczędzać. W każdym sklepie elektronicznym lokalnym lub internetowym, choćby AVT, znajdziesz te elementy gdzieś za 1,5zł. Zresztą chyba i tak musisz kupić pozostałe elementy.
Ale jeśli koniecznie chcesz z demontażu to zobacz w radiach i układach zasilania. W jakich to nie wiem dokładnie.

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 30 cze 2013, 13:45

Jako L1 użyj filtru pcz 465/455kHz, tylko zwiększ pojemność dla uzyskania ok. 300kHz.

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 01 lip 2013, 11:38

Hej

W przypadku burz. Wartosci nie powinny byc krytyczne. Wyjasnie dlaczego. Uderzenie pioruna jest czyms w stylu delty Diraca. Zobacz obrazek na bialym tle. Masz tam moc sygnalu w funkcji czasu. W teorii nieskonczenie silny sygnal w nieskonczenie malym czase. W praktyce ogromna moc w bardzo krotkim czasie. Obrazek w czarnym tle pokazuje zas moc tego samego sygnalu ale w funkcji czestotliwosci. Jak widzisz delta Dioraca ma ta wlasnosc ze obejmuje cale pasmo!!!! Jak walnie piorun to masz kupe zaklocen no nie. Wszystko jeczy. Dlatego ze kazda czestotliwosc jest zaklocana. A wiec i twoja zabawka jak bedzie pracowac na innej czestotliwosci to tez zadziala. Jasne ze na jednych czestotliwosciach bedzaie lepiej na innych gorzej( tez zalzy od anteny, parametrow elementow, ale generalnie uderzenie pioruna jest wykrywane. Owszem zastosuje sie do zalecen ale nie jest to krytyczne)

W sumie to taka ciekawostka

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Dirac.png
Dirac.png (2.5 KiB) Przejrzano 2982 razy
Dirac1.PNG
Dirac1.PNG (664 Bajtów) Przejrzano 2982 razy

ODPOWIEDZ