Jaki rezystor wstawić przed stabilizatorem?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Jaki rezystor wstawić przed stabilizatorem?

Post autor: Mirro » 04 cze 2013, 21:39

Pytanie moje na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, dlatego szybciutko wyjaśnię o co mi chodzi.

Do zasilania kilku układów potrzebuję napięcia +5V, które chcę pobrać ze stabilizatora 78L05, ale problem polega na tym, że napięcie wejściowe to +40V. Z tego co wiem jest to stanowczo za duże napięcie wejściowe dla 78L05, dlatego wejście stabilizatora chcę podłączyć przez rezystor z +40V (dołączony obrazek wszystko wyjaśni). Moje pytanie brzmi: Jaka powinna być wartość rezystora R1?
Załączniki
stab.png
stab.png (1.49 KiB) Przejrzano 11658 razy

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 04 cze 2013, 22:40

Dla 7805 maksymalne napięcie wejściowe przy 5V na wyjściu może być 34V. Ale i tak by się okropnie grzał.

Ty chcesz ograniczyć napięcie do tolerancyjnego minimum. Chcesz do tego użyć rezystora, ale nie wiesz jaki dobrać. Tutaj by się kłaniało prawo Ohma: U=R*I
Jednak w zależności od natężenie prądu rezystor dużej mocy może się grzać, za bardzo.

Są inne rozwiązania. Na przykład przetwornica DC/DC typu step down. Ale to jest dość skomplikowane i chyba za drogo wyjdzie.

Moim zdaniem możesz użyć dzielnika rezystancyjnego.

Te 40V uzyskujesz z zasilacza czy skąd? Skoro ma być tylko tych kilka układów na 5V to może użyj innego zasilacza?

Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Mirro » 04 cze 2013, 22:59

Artyliusz pisze:Tutaj by się kłaniało prawo Ohma: U=R*I
Tak :) Tylko jaki prąd przyjąć do obliczeń. Czy to ma być prąd obciążenia czy prąd spoczynkowy 78L05 czy suma?
Artyliusz pisze:Jednak w zależności od natężenie prądu rezystor dużej mocy może się grzać, za bardzo.
Obwody, które zasilał by stabilizator pobierały by prąd ok. 10mA. Myślę, że na rezystorze nie odłożyło by się aż takie ciepło.
Artyliusz pisze:Te 40V uzyskujesz z zasilacza czy skąd?
Tak z zasilania. Jest to układ wzmacniacza, ale potrzebuję też w układzie napięcia 5V.
Artyliusz pisze:Są inne rozwiązania. Na przykład przetwornica DC/DC typu step down
Czy taka przetwornica nie wprowadza zakłóceń?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 04 cze 2013, 23:29

Taki prąd jaki będzie pobierał układ końcowy - odbiornik.

Skoro piszesz, że tylko 10mA to możesz spokojnie zastosować rezystor. Przyjmijmy na przykład, że chcesz 10V do stabilizatora, to R=1000 Ohm. Ciepło jakie się wydzieli to będzie P=U*I. P=30*0,01=0,3W. I już wiesz jakiej mocy rezystor użyć. No chyba, że chcesz innego rozkładu napięcie lub 10mA podałeś orientacyjnie, bo to jakoś tak mało.

Mam nadzieję, że nie ma żadnego błędu w moim toku rozumowania spowodowanego późną porą. :???:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 04 cze 2013, 23:46

Jak to ma być 10mA to prościej zastosować stabilizator równoległy na diodzie zenera lub to samo na "wzmocnionej diodzie zenera za pomocą tranzystora bipolarnego.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 05 cze 2013, 7:56

Jeżeli masz na wejściu tylko 40 V to możesz zastosować stabilizację dwustopniową - najpierw 7824 a następnie 7805. Przy 10 mA nie powinno być problemów z grzaniem. To bardziej elegancko, niż rezystor.

Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Mirro » 05 cze 2013, 10:02

Artyliusz pisze:Przyjmijmy na przykład, że chcesz 10V do stabilizatora, to R=1000 Ohm. Ciepło jakie się wydzieli to będzie P=U*I. P=30*0,01=0,3W.
Moc dobrze, ale jeśli rezystor ma wywołać spadek napięcia 30V przy prądzie 10mA, to czy jego wartość nie powinna wynosić 3k ??

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 05 cze 2013, 10:12

3k. Tak wynika z prawa Ohma. I pamiętaj, że prąd własny 7805 to ok. 60% tego, który masz zamiar ze stabilizatora pobrać.

Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Mirro » 05 cze 2013, 10:27

Koleszek pisze:I pamiętaj, że prąd własny 7805 to ok. 60% tego, który masz zamiar ze stabilizatora pobrać.
Sugerowałem się wypowiedzią:
Artyliusz pisze:Taki prąd jaki będzie pobierał układ końcowy - odbiornik.
Ale uwzględniając prąd spoczynkowy stabilizatora rzędu 6mA, to w obwodzie będę miał 16mA czyli zgodnie z wyliczeniami rezystorek powinien mieć wartość 1,8k o mocy co najmniej 0,5W??

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 05 cze 2013, 10:29

Koleszek pisze:Jeżeli masz na wejściu tylko 40 V to możesz zastosować stabilizację dwustopniową - najpierw 7824 a następnie 7805. Przy 10 mA nie powinno być problemów z grzaniem. To bardziej elegancko, niż rezystor.
Też myślałem nad takim rozwiązaniem, ale chyba wyjdzie drożej i więcej elementów?
Mirro pisze:[...]jego wartość nie powinna wynosić 3k ??
Oczywiście, że powinna wynosić 3k, a nie 1k. Nie wiem czemu, może spowodowane późną porą, podstawiłem 10V pod wzór, zamiast 30V. Wstyd mi. :oops: Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

korfanty33
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, 15:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: korfanty33 » 06 cze 2013, 1:28

Artyliusz pisze:
Koleszek pisze:Jeżeli masz na wejściu tylko 40 V to możesz zastosować stabilizację dwustopniową - najpierw 7824 a następnie 7805. Przy 10 mA nie powinno być problemów z grzaniem. To bardziej elegancko, niż rezystor.
Też myślałem nad takim rozwiązaniem, ale chyba wyjdzie drożej i więcej elementów?

.
jeżeli nie duży prąd obciążenia to tranzystor opornik i dioda zenera zamiast7824 na jednym oporniku to się nie robi - mało eleganckie i mało praktyczne , ze względu na prąd obciążenia

Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Mirro » 08 cze 2013, 10:32

Artyliusz pisze:Oczywiście, że powinna wynosić 3k, a nie 1k. Nie wiem czemu, może spowodowane późną porą, podstawiłem 10V pod wzór, zamiast 30V. Wstyd mi. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Oj tam. oj tam. Nie myli się ten, kto nic nie robi ;)

Ale wracając do tematu. Jako, że nie jestem zawodowym elektronikiem, a tylko amatorem - nie rozumiem co oznacza, że sam rezystor to nie elegancko. Czyż nie spełnia on swojej funkcji? Więc dlaczego jest to nie eleganckie?

Ale skoro tak się nie robi, to może w ten sposób co na dołączonym poniżej obrazku? I od razu drugie pytanie: jaki tranzystor? Wstawiłem popularny BC337, ale czy on może być to nie wiem. Tu też liczę na waszą poradę.

Aha. Jak widać zmniejszyłem nieco rezystor, bo przecież stabilizator na zenerze i tranzystorze też jakiś tam prąd połknie.
Załączniki
stab.png
stab.png (2.31 KiB) Przejrzano 11391 razy

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 08 cze 2013, 23:52

Ten tranzystor wytrzyma. Usuń R1, a dodaj R (10-15k) na diodę Zenera (od +40V ). Teraz nie jest spolaryzowana (za mały prąd bazy, by dobrze działała). Dz może być 10-15V.

Mirro
-
Posty: 12
Rejestracja: 04 cze 2013, 21:19
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Mirro » 09 cze 2013, 9:49

Chodzi może o coś takiego jak na poniższym obrazku?

I jeszcze mam takie pytanie. Czy zener, to może być SMD? Mam takich cały worek.
Załączniki
stab.png
stab.png (2.36 KiB) Przejrzano 11333 razy

elbober
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 02 lut 2013, 14:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elbober » 09 cze 2013, 10:40

Tak jak na rysunku. SMD może być, ale wartość R1 to 10-15k. Prąd diody daj około 2-5mA. To wystarczy, a cały układ nie będzie "prądożerny". To na tranzystorze ma się odłożyć "nadwyżka" napięcia (a co za tym idzie - CIEPŁO), a Zenerka ma tylko pomóc. Więc po co ma się dodatkowo grzać.

ODPOWIEDZ