Ocena płytki PCB

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Ocena płytki PCB

Post autor: Kulpina » 19 mar 2013, 17:59

Zaprojektowałem płytkę i chciałem Was prosić o jej ocenę - co tu jeszcze można poprawić, etc. - ktoś ma jakieś sugestie?

W załączniku dwie wersje - polygon podłączony do gnd lub vcc - któraś jest lepsza?
Załączniki
gnd.PNG
gnd.PNG (20.17 KiB) Przejrzano 7212 razy
vcc.PNG
vcc.PNG (17.77 KiB) Przejrzano 7212 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 19 mar 2013, 19:07

Do czego są te ośmiokątne pady? Dałbym je większe. Poligonu raczej nie łączy się z plusem, zawsze z masą. Jak jakiś pad ma być połączony z poligonem to łączy się go ścieżkami, tak jak na tym obrazku:
http://4.bp.blogspot.com/-0PF7PSnQ2Yc/T ... 00/pcb.png
Bezpośrednie zalanie padu poligonem powoduje, że będzie z niego mocno odprowadzane ciepło co utrudnia lutowanie. Dałbym większy odstęp między poligonem a ścieżkami. Dobrym zwyczajem jest zawsze dawać otwory mocujące na rogach (chyba, że masz inny plan mocowania). Tutaj akurat masz dużo miejsca na to więc nie zaszkodzi dać tych otworów. Oczywiście powinny być w jakiejś sensownej odległości od siebie i cała płytka powinna mieć sensowne wymiary w milimetrach (nie np. 3,92cm tylko 4cm). Nie wiem jakie wymiary ma twoja płytka.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 mar 2013, 18:34

Tak jak kolega wyżej pisze, poligon zawsze służy do rozlania masy, zasilanie powinno być poprowadzone ścieżkami na zasadzie struktury drzewiastej - od grubszych ścieżek stopniowo ku cieńszym (w miarę jak się rozgałęziają).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 20 mar 2013, 18:35

c4r0 pisze:Jak jakiś pad ma być połączony z poligonem to łączy się go ścieżkami, tak jak na tym obrazku:
http://4.bp.blogspot.com/...Y/s1600/pcb.png
Bezpośrednie zalanie padu poligonem powoduje, że będzie z niego mocno odprowadzane ciepło co utrudnia lutowanie.
W Eaglu to się nazywa thermals i jest domyślnie włączone.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 21 mar 2013, 14:42

Luminofor pisze:W Eaglu to się nazywa thermals i jest domyślnie włączone.
Tak jest - i ja to celowo wyłączyłem :D
Dopiero po tłumaczeniu c4r0 zrozumiałem do czego to służy.

Dzięki za porady - wprowadziłem w życie :)

ODPOWIEDZ