nauka programowania w c dla avr

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
konrad1115
-
Kontakt:

nauka programowania w c dla avr

Post autor: konrad1115 » 15 wrz 2012, 18:25

cześć od niedawna zacząłem uczyć się języka c z tego kursu http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=4&aid=2 doszłem do momentu gdzie opisywane jest to:

DDRx.n PORTx.n Px.n
0 0 wejście
0 1 wejście z podciągnięciem do VCC
1 X wyjście
nie bardzo kumam co znaczy DDRx.n PORTx.n i Px.n
przeczytalem to raz i nie skumałem bo pomyślałem że przy pierwszym czy drugim programie zakumam o co chodzi ale jakoś nie mogę potem czytałem jeszcze kilka razy i bardzo uważnie ale dalej nie kumam a w wielu programów później znajduje sie coraz więcej tych definicji moglibyście mi wyaśnić tak na chłopski rozum co o znaczy?

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 16 wrz 2012, 0:33

x to nazwa portu, czyli A, B ,C lub D. n to numer linii danego portu od 0 do 7, dzięki temu można odwoływać się do konkretnego bitu. DDRx to rejestr konfiguracji portu, określa czy port pracuje jako wejście (0) czy wyjście (1). PORTx to rejestr wyjściowy portu, to co zostanie wpisane do tego rejestru pojawi się na wyprowadzeniach procesora odpowiadającemu portowi x, np. zapali diody podłączone do wyjść. PINx to rejestr wejściowy portu. Ten rejestr służy do odczytywania stanów wyprowadzeniach procesora odpowiadającemu portowi x, można np. sprawdzić czy przycisk podłączony do wejścia procesora został wciśnięty.

ODPOWIEDZ