Labolatoryjne ograniczenie prądowe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
jfHunter
-

Labolatoryjne ograniczenie prądowe

Post autor: jfHunter » 12 wrz 2012, 18:15

Witam.
Tak jak w temacie. Chcę zbudować ograniczenie prądowe takie jakie jest w zasilaczach laboratoryjnych tzn. że przy wzroście prądu napięcie na wyjściu nie maleje. Zbudowałem układ z układem Darlingtona i niby było OK ale jak malał prąd bazy ukł. Darlingtona to malało też napięcie wyjściowe. Mam 1 zasilacz laboratoryjny i jak tam prąd wzrasta to napięcie się nie zmienia. Mój zasilacz to: JPS-305D. W tym zasilaczu świeci się dioda (są dwie napięcie/prąd) jeżeli świeci się przy prądzie to można ustawić ograniczenie prądowe - jeśli przy napięciu to napięcie.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 13 wrz 2012, 21:41

No to poco ci dodatkowe zabezpieczenie skoro zasilacz ma już je wbudowane?

buliz
-

Post autor: buliz » 14 wrz 2012, 21:14

To niby jak działa to ograniczenie prądowe jeśli nie maleje napięcie. Jeśli przy wzroście prądu nie maleje napięcie to nie ma ograniczenia prądowego. I=U/R. Przy zmianie R musi zmienić się U ażeby I było stałe. Taka jest zasada działania ograniczenia prądowego.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 wrz 2012, 21:19

Napięcie nie maleje dopóki prąd nie osiągnie progu. Jak prąd osiągnie próg, to zasilacz powinien albo zmniejszyć napięcie (tym samym utrzymując prąd na poziomie tego progu) albo wyłączyć napięcie całkowicie. Ta druga opcja może jest lepsza lub gorsza, zależnie od aplikacji, i wymaga resetu zabezpieczenia.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 14 wrz 2012, 21:20

Napięcie nie musi maleć, bo zazwyczaj jest jakieś ujemne sprzężenie zwrotne, które dba o stałość napięcia. I dopóki właśnie prąd nie jest zbyt duży, wszystko jest ok.

jfHunter
-

Post autor: jfHunter » 21 wrz 2012, 20:58

Jony130 pisze:No to poco ci dodatkowe zabezpieczenie skoro zasilacz ma już je wbudowane?
Bo jeden zasilacz to za mało.
Sory że tak długo nie odpisywałem ale miałem wyłączoną opcję powiadamiania e-mail.
Otóż o co mi chodziło. Mam zamiar zbudować zasilacz z ograniczeniem prądowym.
Chciałem zbudować dokładnie takie jak laboratoryjny. 8 kanałów 4 dodatnie i 4 ujemne :mrgreen: . I jak robiłem układ testowy to jak badałem napięcie na wyjściu...układ testowy:
Z zasilania na LM317 i z wyjścia LM317 na ukł. Darlington'a BD649 sterowany potencjometrem do którego idzie napięcie z wyjścia LM317. Wszystko było OK. Ograniczenie prądowe, ale jak zdjąłem obciążenie i chciałem zmierzyć napięcie na wyjściu to nie było takie jak bez obciążenia. Ale teraz zbudowałem układ ponownie i się kapłem w czym rzecz! W zasilaczu laboratoryjnym po włączeniu od zera ustawiasz najpierw prąd (świeci się dioda ustawiania prądu) nie duży np. jakieś 2mA. I wtedy dopiero możesz zmieniać/zwiększać napięcie. A ja w swoim układzie zerowałem ograniczenie prądowe, tzn. całkowicie odcinałem prąd bazy od układu Darlingtona i miałem niższe napięcie na multimetrze. A przed chwilą sprawdziłem na zasilaczu laboratoryjnym, tzn. ustawiłem napięcie nie ustawiając prądu i na mierniku nic. A w moim układzie jakieś 7V, ale wydaje mi się że zas. lab. ma jakiś czujnik prądu i ten czujnik podaje napięcie na całe LM317.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 wrz 2012, 14:26

W laboratoryjnym to masz taki układ jak tu
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=73556#73556 (drugi schemat)

I może narysuj schemat tego ograniczenia na LM317.
Bo ja bym zastosował takie coś
Załączniki
LM317 voltage reg with current limiting.PNG
LM317 voltage reg with current limiting.PNG (4.58 KiB) Przejrzano 5900 razy

ODPOWIEDZ