Zasilac L200 praca od 0V
Zasilac L200 praca od 0V
Witam. Chodzi mi o schemat z figure 24. Chciałbym zrobić tam regulację od 0V. Jest to opisane na przykładzie wcześniejszym, lecz mi bardzo zależy na ograniczniku skokowym, mającym kilka wartości. Dziwi mnie trochę podłączanie do napięcia ujemnego nóżki GND układu L200. Jest to zwykle źródło o dość małej wydajności prądowej i wydaje mi się że jest tam błąd. Myślałem zrobić tak, żeby odłączyć rezystor 820om od nózki 3 i właśnie na ten rezystor podać minus 5V od ICL7660, a masę tej przetwornicy normalnie masą układu. Tylko czy to ma szansę działać w takim układzie? Czy mogą zastąpić potecjometr 4,7kom potencjometrem 10kom?
Mam też pytanie o "dropuot voltage" rozumiem że jest to maksymalna różnica napięcia wejściowego i wyjściowego układu. Napięcie maksymalne zasilania kostki wynosi 40V, ale wtedy regulacji od ) nie będę mógł uzyskać prawda?
Co to jest za układ "High Current Tracking Regualtor." ?
NOTA L200 http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/456 ... onics/L200
Pozdrawiam
Mam też pytanie o "dropuot voltage" rozumiem że jest to maksymalna różnica napięcia wejściowego i wyjściowego układu. Napięcie maksymalne zasilania kostki wynosi 40V, ale wtedy regulacji od ) nie będę mógł uzyskać prawda?
Co to jest za układ "High Current Tracking Regualtor." ?
NOTA L200 http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/456 ... onics/L200
Pozdrawiam
Oba sposoby powinny działać.Spanner pisze: Witam. Chodzi mi o schemat z figure 24. Chciałbym zrobić tam regulację od 0V. Jest to opisane na przykładzie wcześniejszym, lecz mi bardzo zależy na ograniczniku skokowym, mającym kilka wartości. Dziwi mnie trochę podłączanie do napięcia ujemnego nóżki GND układu L200. Jest to zwykle źródło o dość małej wydajności prądowej i wydaje mi się że jest tam błąd. Myślałem zrobić tak, żeby odłączyć rezystor 820om od nózki 3 i właśnie na ten rezystor podać minus 5V od ICL7660, a masę tej przetwornicy normalnie masą układu. Tylko czy to ma szansę działać w takim układzie?
TakSpanner pisze: Czy mogą zastąpić potecjometr 4,7kom potencjometrem 10kom?
Generalnie to dropuot voltage oznacza minimalną różnicę między wejściem a wyjściem.Spanner pisze:Mam też pytanie o "dropuot voltage" rozumiem że jest to maksymalna różnica napięcia wejściowego i wyjściowego układu. Napięcie maksymalne zasilania kostki wynosi 40V, ale wtedy regulacji od ) nie będę mógł uzyskać prawda?
Ale w tym wypadku się z tobą zgodzę
Symetryczny stabilizator napięcia. Gdzie dony układ śledzi napięcie dodatnie i ustawa takie samo tylko że ujemne.Spanner pisze:Co to jest za układ "High Current Tracking Regualtor."
Na 98% coś źle podłączyłeś, 2% zastaje na uszkodzenie scalak.Spanner pisze:Przetestowałem najprostrzy układ aplikacyjny na płytce stykowej. Coś nie działa. zmieniłem tylko rezystor 820om na 680om, a r3 dałem 0,15 om. Napięcie podczas kręcenia potencjometrem zmienia się tylko o 0,04V. O co chodzi?
Zresztą podałeś za mało danych by ci coś podpowiedzieć
Sprawdzałem dziś znowy i efekt ten sam. Kostka jest nowa ze sklepu, więc nie powinna być uszkodzona. Napięcia są takie:
Nóżka 1 - 10,40V
2 - 9,43-9,53 regulowane potencjometrem
3 - mierzone według tej nóżki
4 - 0,08 do 0,11 w porywach do 0,20 regulowane
5- 9,45
Przedstawiam zdjecia układu, wyjście jest tam gdzie trzeci kondensator ceramiczny.

By spanner1 at 2012-09-09

Nóżka 1 - 10,40V
2 - 9,43-9,53 regulowane potencjometrem
3 - mierzone według tej nóżki
4 - 0,08 do 0,11 w porywach do 0,20 regulowane
5- 9,45
Przedstawiam zdjecia układu, wyjście jest tam gdzie trzeci kondensator ceramiczny.

Dzisiaj potestowałem układ i tak:
Regulacja od 0V działa, ale tylko kiedy nóżka 3 również jest połączona do ujemnego napięcia.
Nie wiem czy to jest ok, ale regulacja działa trochę dziwnie. 1/3 potencjometru to regulacja od 0 do 8,5V, a pozostała część od 8,5 do 9V. Potencjometry zamówiłem w avt jako liniowe, ale mają napisane B10k.... już sam nie wiem. Aha, informacje te dotyczą układu z tranzystorem NPN. Jak będę już składał ten zasilacz, to L200 też wymaga umieszczenia na radiatorze? Czy wystarczy tam dać tylko BD249?
pozdrawiam
EDIT
A jak to jest z tym ustawianiem prądu? Jest wzór, do którego trzeba podstawić napięcie V5-2 ale ile ono wynosi? Jedni piszą 0,45, Tasza w swoich obliczeniach podstawiła 0,33... To jak jest w końcu?
Regulacja od 0V działa, ale tylko kiedy nóżka 3 również jest połączona do ujemnego napięcia.
Nie wiem czy to jest ok, ale regulacja działa trochę dziwnie. 1/3 potencjometru to regulacja od 0 do 8,5V, a pozostała część od 8,5 do 9V. Potencjometry zamówiłem w avt jako liniowe, ale mają napisane B10k.... już sam nie wiem. Aha, informacje te dotyczą układu z tranzystorem NPN. Jak będę już składał ten zasilacz, to L200 też wymaga umieszczenia na radiatorze? Czy wystarczy tam dać tylko BD249?
pozdrawiam
EDIT
A jak to jest z tym ustawianiem prądu? Jest wzór, do którego trzeba podstawić napięcie V5-2 ale ile ono wynosi? Jedni piszą 0,45, Tasza w swoich obliczeniach podstawiła 0,33... To jak jest w końcu?
No a jakie jest napięcie wejściowe i te napięcie ujemne to 5V tak ??Spanner pisze:Regulacja od 0V działa, ale tylko kiedy nóżka 3 również jest połączona do ujemnego napięcia.
Nie wiem czy to jest ok, ale regulacja działa trochę dziwnie. 1/3 potencjometru to regulacja od 0 do 8,5V, a pozostała część od 8,5 do 9V. Potencjometry zamówiłem w avt jako liniowe, ale mają napisane B10k.... już sam nie wiem
Co do potencjometru to łatwo możesz sprawdzić czy jest liniowy czy nie. Ustaw pot w połowie i zmierz czy rezystancje są równe.
Spanner pisze: Aha, informacje te dotyczą układu z tranzystorem NPN. Jak będę już składał ten zasilacz, to L200 też wymaga umieszczenia na radiatorze? Czy wystarczy tam dać tylko BD249
Ale nic nie pisałeś o jaki zakres prądów cię interesuje.
Spanner pisze:A jak to jest z tym ustawianiem prądu? Jest wzór, do którego trzeba podstawić napięcie V5-2 ale ile ono wynosi? Jedni piszą 0,45, Tasza w swoich obliczeniach podstawiła 0,33... To jak jest w końcu?
To już zależny od konkretnego egzemplarza kostki. W datasheet możemy przeczytać, że napięcie to może przyjmować wartości z przedziału 0.38V ....0.52V. W moim egzemplarzu jest 0.41V.
Pot jest liniowy. Napięcie wejściowe około 10,40V. Napięcie ujemne 4,80V. Maksymalny prąd jaki chcę uzyskać to 5A. Rezystory będą od 0,1om do około 100om. Czy one też muszą być chłodzone, czy nie będą się mocno grzać? No i czy ten L200 na radiator czy nie? I wystarczy po prostu zmierzyć to napięcie między nóżkami 5 a 2 tak? I można to zmierzyć przy dowolnym napięciu zasilania, przy obciążeniu czy nie i z jaką wartością rezystora do regulacji prądu?
Ty budujesz układ z rysunku 24 tak ? Jeśli tak to ogranicznik prądowy zrobiony jest na dodatkowym tranzystorze Q1 i rezystor Rsc. I wtedy prąd zwarcia będzie w okolicy
Isc = 0.6V/Rsc .
Co do mocy straty to przy pełnym zwarciu i maksymalnym prądzie mamy
Ptot = Uwe * Iwy_max I to jest moc jaka wydzieli się w Q2. Moc strat w L200 będzie około 20 razy mniejsza ( dokładnie to beta razy mniejsza niż w Q2).
Isc = 0.6V/Rsc .
Co do mocy straty to przy pełnym zwarciu i maksymalnym prądzie mamy
Ptot = Uwe * Iwy_max I to jest moc jaka wydzieli się w Q2. Moc strat w L200 będzie około 20 razy mniejsza ( dokładnie to beta razy mniejsza niż w Q2).