Schemat ukladu cmos - logika boolea

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Schemat ukladu cmos - logika boolea

Post autor: Amugilap » 16 sie 2012, 15:06

Hej,
Jak bedzie wygladal uklad CMOS realizujacy funkcje F=ABC+(negA*negC)
Czy funkcja pull down (negA+negB+negC)*(A+C) jest poprawna?

I jeszcze jedno pytanie w temacie:
Pod jakim warunkiem spelnione jest dane rownanie logiczne
A+BC=(A+B)C

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 19 sie 2012, 16:31

A komu te zadania domowe rozwiązujesz ??

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 20 sie 2012, 6:19

Nikomu, ucze sie tego z czystej ciekawosci i chcialem zweryfikowac sie czy dobrze zrozumialem pewne czesci materialu a niestety nie mam odpowiedzi do zadan.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 20 sie 2012, 10:27

Z tego co ja pamiętam to mnożenie wykonuje bramka AND a dodawanie OR.
I np. ta funkcja może wyglądać tak
F=ABC+(negA*negC)

Obrazek

I ta funkcja daje jedynk dla 0, 2 i 7 na wejściu.
Amugilap pisze:Czy funkcja pull down (negA+negB+negC)*(A+C) jest poprawna?
Ta funkcja daje zero dla 0, 2 i 7.
Pod jakim warunkiem spelnione jest dane rownanie logiczne
A+BC=(A+B)C
Rozpisz sobie tablice prawdy to od razu zobaczysz odpowiedz.

A tak z ciekawości to z jakiej literatury korzystasz podczas nauki ?
Ja polecam to
http://www.allaboutcircuits.com/vol_4/index.html
Załączniki
3.PNG
3.PNG (1.91 KiB) Przejrzano 13237 razy

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 20 sie 2012, 14:51

Kombinowalem w podobny sposob i u mnie uklad wyglada tak samo tylko w oznaczeniu funkcji wkradl sie blad, tzn kreska negujaca nad funkcjami raczej nie powinna byc polaczona.
tzn dla gornej bramki A NOR C = neg(A+C) <=> z deMorgana neg A*neg C.
Ale w zadaniu nie do konca o to chyba chodzilo, tzn dokladnie brzmi:
Zaprojektuj uklad CMOS dla nastepujacej funkcji:
f=ABC + negA*negC
wydaje mi sie ze chodzilo raczej o schemat na poziomie tranzystorowym, ale skoro moja funkcja pull down jest poprawna to juz lapie o co chodzi i z reszta nie bedzie problemu.

Z tablic prawdy wyszlo mi ze A=neg C , sprobuje to jakos przeksztalcic za pomoca tozsamosci, tablice prawdy to dobry pomysl ale przy bardziej skomplikowanych funkcjach robi sie coraz trudniej...

Edit: A=neg C jest jednak bledna odpowiedzia

Przerabiam sobie bardzo ciekawa wg mnie ksiazke Uklady Cyfrowe - Barego Wilkinsona ktorej jedyna wada to brak odpowiedzi do czesci zadan.

Dzieki za linki akurat sie ucze metody Karnaugh a widze ze tam jest sporro na ten temat, zapomnialem o tej przydatnej stronce

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 20 sie 2012, 16:45

Książki nigdy na oczy nie widziałem, jakoś ten temat nigdy mnie nie pociągał.
Od zawsze jakoś mam skłonność do układów analogowych. Dlatego nie wypowiem się na temat tego czy zrobiłem błąd czy nie łącząc tą kreskę.
A w pracy i tak używam intuicyjnych "drabinek" do pisania prostych programów w PLC
I skoro ta tematyka tak cie kręci to, kiedyś w EDW był kurs CPLD
http://sklep.avt.pl/p/pl/488619/kurs+pr ... +cpld.html

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 20 sie 2012, 16:56

O qrcze ale fajna zabawka! Zaangazowalem sie w ten temat tymczasowo zeby poznac podstawy, wlasciwie to kreci mnie wszystko i planuje powrot do analogowej za jakis czas jak jeszcze troche lepiej obeznam sie z mikrokontrolerami, szczegolnie teamatyka radiowa wydaje mi sie zajmujaca.
A jaka odpowiedz dal bys do zadania drugiego?
tzn pawno rownosc nie jest prawdziwa dla
A=1 B=0 C=0
i
A=1 B=1 C=0
Jeszcze musze to ubrac w jakis warunek.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 21 sie 2012, 10:56

Amugilap pisze:A jaka odpowiedz dal bys do zadania drugiego?
tzn pawno rownosc nie jest prawdziwa dla
A=1 B=0 C=0
i
A=1 B=1 C=0
Nie mam pojęcia jakie odpowiedzi oczekuje autor.
Jak dla mnie równanie to jest spełnione gdy sygnał wejściowy "omija" liczbę 4 i 6.
Ale pewnie nie oto chodziło autorowi.
Amugilap pisze:szczegolnie teamatyka radiowa wydaje mi sie zajmujaca.

No to może zainteresuje cię informacja, że od września rusza w EDW Radiowo Ośla łączka.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 21 sie 2012, 13:25

Nie mam pojęcia jakie odpowiedzi oczekuje autor.
Jak dla mnie równanie to jest spełnione gdy sygnał wejściowy "omija" liczbę 4 i 6.
Ale pewnie nie oto chodziło autorowi.
No na chlopski rozum tez mi to tak wyglada, pewnie wymagana by byla bardziej formalna, akademicka odpowiedz, ale co tam waze ze wiadomo o co chodzi.
No to może zainteresuje cię informacja, że od września rusza w EDW Radiowo Ośla łączka.
Bardzo dobra wiadomosc, nie ma to jak porzadna osla laczka...pewnie w koncu bedzie to bodziec do perenumeraty EDW bo tak to kupuje tylko jak jestem w Polsce albo prosze zeby mi przywiezc gdy mnie ktos odwiedza czyli dosc nieregularnie, mimo ze okladki niektorych numerow wygladaja bardzo zachecajaco.

A w czym sie pisze na PLC?
Jak wygladaja te intuicyjne 'drabinki"? Tak jak badam sobie ta algebrę boolowska to wyglada na to ze stosujac odpowiednie twierdzenia i tozsamosci mozna sobie znacznie ulatwic zycie, tzn niektore rzeczy nad ktorymi trzeba by bylo glowkowac i kombinowac mozna uzyskac z automatu, ale faktycznie przy prostych zaleznosciach logicznych mozna sobie spokojnie poradzic bez tego.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 21 sie 2012, 13:51

Amugilap pisze:pewnie w koncu bedzie to bodziec do perenumeraty EDW bo tak to kupuje tylko jak jestem w Polsce albo prosze zeby mi przywiezc gdy mnie ktos odwiedza czyli dosc nieregularnie, mimo ze okladki niektorych numerow wygladaja bardzo zachecajaco.
Jak dla ciebie to tylko E-prenumerata gdzie co miesiąc na email przychodzi link z gazetą w formie PDF.
Amugilap pisze: A w czym sie pisze na PLC?

Generalia są do wyboru trzy języki. Z których drabinkowy jest najprostszy.
http://www.allaboutcircuits.com/vol_4/chpt_6/2.html
http://www.plcdev.com/making_an_off_tim ... n_on_timer

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 03 wrz 2012, 21:49

Jony130 pisze:No to może zainteresuje cię informacja, że od września rusza w EDW Radiowo Ośla łączka.
Specjalnie dla radiowej oślej łączki kupiłem dziś gazetę EdW i ku mojemu zaskoczeniu nie ma radiowej oślej łączki. I nie wiem czy to Twoja błędna inormacja, czy gazety są wybrakowane. Normalnie kupuję tę gazetę gdy jest coś związanego z rowerem lub gdy jest więcej niż zazwyczaj analogowych układów elektronicznych. Jednak radiowa ośla łączka mnie skusiła, a mówią "chytry dwa razy traci" :mrgreen: :shock: ,i coś w tym chyba jest. W każdym bądź razie nie wiem czy egzemplarze są wybrakowane czy radiowej .. łączki miało tam nie być.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2012, 16:02 przez andrzejzis, łącznie zmieniany 2 razy.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 04 wrz 2012, 5:25

Ja też jestem strasznie rozczarowany brakiem radiowej oślej łączki.
Zgodnie z zapowiedzą miał ukazać się we wrześnie. Teraz można przeczytać, że niby w październiku będzie
https://elportal.pl/index.php?module=Con ... d=&ceid=96
Czy tak będzie dowiem się w okolicy 25 września gdy dostanę elektroniczne wydanie.
Jak coś to podaj numer konta to ci zwrócę za to EDW :mrgreen:

Awatar użytkownika
andrzejzis
Użytkownik

Post autor: andrzejzis » 04 wrz 2012, 15:45

Jony130 pisze: Jak coś to podaj numer konta to ci zwrócę za to EDW :mrgreen:
Jony130 bez przesady, ale rozumiem, jak to mówią: "lepiej żartować niż chorować". Interesuje mnie radiowa ośla łączka, a gazeta tak czy siak pójdzie do kogoś za darmo.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 01 paź 2012, 15:20

Pare dni temu kupilem pazdziernikowe EDW, niestety radiowa osla laczka w nim rowniez sie nie znalazla, szkoda ze pomysl nie daje sie zrealizowac bo pewnei sporo osob jest zainteresowana tym tematem..

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 01 paź 2012, 15:36

Ja też jestem zainteresowany. Po otrzymaniu prenumeraty pierwsze co zrobiłem, to przeszukałem całe wydanie w poszukiwaniu oślej łączki. Może mieli zamiar ją wprowadzić, ale coś nie wypaliło...

ODPOWIEDZ