Witam,
do swojego projektu potrzebuję wykorzystać licznik Johnsona. No i łączę sobie sygnał tak jak na <rysunku>. Chciałbym otrzymać w ten sposób przesunięte sygnały względem siebie o dwa sygnały taktujące Cp. Uzyskane są z generatora 555, dobrałem taką częstotliwość, żeby było fajnie widać na diodzie. Do wyjść widocznych na rysunku też dołączyłem LEDy i coś jest nie tak bo nie działa jak powinno :/ Czy podłączenie jest ok? Bo jakoś naprawdę dziwne rzeczy mi wychodzą na wyjściu :/
Licznik Johnsona
Na samych przerzutnikach D nie da się zrealizować licznika Johnsona. Kolejne przerzutniki D w konfiguracji dzielnika przez dwa będą dzielić częstotliwość wejściową przez dwa. Rozpatrując wyjścia tak połączonych przerzutników otrzymamy licznik binarny. Aby otrzymać licznik Johnsona zdekodować wyjścia, dodać dekoder na bramkach. Nota aplikacyjna CD4017 powinna rozjaśnić zasadę działania takiego licznika. Może prościej podzielić częstotliwość przez dwa (polowa 4013) i podać na wejście CD 4017?
Dzięki za odpowiedź.
Rzeczywiście musiałbym do tego dodać dekoder, jako że nie jestem biegły w technice cyfrowej mam jednak parę wątpliwości. Chcę mieć przesunięte sygnały wyjściowe w taki sposób:
111111000000 - wyjście 1
000011111100 - wyjście 2
110000001111 - wyjście 3
CD4017 daje 10 zdekodowanych wyjść - 1111111111. Potrzebuję 3 wyjść, takich jak napisałem wyżej, więc przydałby mi się taki licznik z 12 wyjściami. Nie mogę jednak takiego znaleźć. Czy da się go jakoś zrobić na gotowym układzie CD4017 lącząc odpowiednio bramki logiczne?
Rzeczywiście musiałbym do tego dodać dekoder, jako że nie jestem biegły w technice cyfrowej mam jednak parę wątpliwości. Chcę mieć przesunięte sygnały wyjściowe w taki sposób:
111111000000 - wyjście 1
000011111100 - wyjście 2
110000001111 - wyjście 3
CD4017 daje 10 zdekodowanych wyjść - 1111111111. Potrzebuję 3 wyjść, takich jak napisałem wyżej, więc przydałby mi się taki licznik z 12 wyjściami. Nie mogę jednak takiego znaleźć. Czy da się go jakoś zrobić na gotowym układzie CD4017 lącząc odpowiednio bramki logiczne?
Podaną przez Pana sekwencję wyjściową da się uzyskać w układzie który zaprezentował Pan na grafice z odnośnika. Zakładając że wyjście Q pierwszego przerzutnika (przerzutniki liczone od lewej) jest wyjściem 1. Wyjście !Q trzeciego przerzutnika jest wyjściem 3. Wyjście Q piątego przerzutnika jest wyjściem 2. Sekwencję tą można uzyskać w tym samym układzie modyfikując odpowiednio wyjścia:
!Q pierwszego przerzutnika - wyjście 1
!Q piątego przerzutnika - wyjście 2
Q trzeciego przerzutnika - wyjście 3
Obie sekwencje są prawidłowe dla wielokrotnych cykli.
Jednak aby pierwszy cykl był dokładnie taki jak Pan opisał to wyjścia należy przypisać następująco:
!Q szóstego przerzutnika - wyjście 1
Q czwartego przerzutnika - wyjście 2
!Q drugiego przerzutnika - wyjście 3
Sądząc po schemacie zastosowane tam "kości" są typu 7474 i połączenie wejść asynchronicznych (S,R) do +5V jest jak najbardziej poprawne ze względu na ich negację. W przypadku zastosowania 4013 wejścia asynchroniczne (S,R) nie są zanegowane i powinny być dołączone do masy.
!Q pierwszego przerzutnika - wyjście 1
!Q piątego przerzutnika - wyjście 2
Q trzeciego przerzutnika - wyjście 3
Obie sekwencje są prawidłowe dla wielokrotnych cykli.
Jednak aby pierwszy cykl był dokładnie taki jak Pan opisał to wyjścia należy przypisać następująco:
!Q szóstego przerzutnika - wyjście 1
Q czwartego przerzutnika - wyjście 2
!Q drugiego przerzutnika - wyjście 3
Sądząc po schemacie zastosowane tam "kości" są typu 7474 i połączenie wejść asynchronicznych (S,R) do +5V jest jak najbardziej poprawne ze względu na ich negację. W przypadku zastosowania 4013 wejścia asynchroniczne (S,R) nie są zanegowane i powinny być dołączone do masy.
Taki układ jak na grafice działa nawet na symulatorze, ale w układzie rzeczywistym pojawiają się błędy chociaż na 100% wszystko jest połączone dobrze. Dziwne, bo na wyjściu 1 otrzymuję cały czas stan dodatni, na ostatnim również a na 2 sygnał w ogóle się nie pojawia. Siedzę nad tym już 3 dzień i nie mogę wymyśli co może być tego powodem. Układy są sprawne, bo specjalnie dokupiłem kilka dodatkowych.
Mój układ taktowany jest dość niską częstotliwością z generatora (555), w przybliżeniu 0.67HZ i wypełnieniem 52%. Do wyjść dołączam diody LED, żeby zobaczyć jak zachowują się wyjścia. I niestety nadal nie wiem co może być źle
Mój układ taktowany jest dość niską częstotliwością z generatora (555), w przybliżeniu 0.67HZ i wypełnieniem 52%. Do wyjść dołączam diody LED, żeby zobaczyć jak zachowują się wyjścia. I niestety nadal nie wiem co może być źle