Problem z układem zdalnego sterowania.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Spanner
Użytkownik

Problem z układem zdalnego sterowania.

Post autor: Spanner » 18 kwie 2012, 17:44

Witam. projektuję sobie układ do naszego pisemka i natrafiłem na problem którego nie potrafię rozwiązać. Generalnie układ ma być 4 kanałowym zdalnym sterowaniem z możliwością wyboru trybu pracy chwilowy/zatrzask. Jednak zaraz po włączeniu oraz gdy układ nie odbiera transmisji przez kilka minut pojawia się problem. Polega to na tym ze działa tylko kanał 4, inne kanały na razie nie działają. Dioda transmisji zawsze świeci zaraz po naciśnięciu wiec to nie to. Dopiero po kilkukrotnym zadziałaniu przekaźnika czwartego zaczynają działać inne przyciski. i to powili na początku trzeba przytrzymać około sekundę żeby przełączył, po kilku razach reaguje już od razu. Dotyczy to tylko kanałów 1 - 3 czwarty działa zawsze. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego zachowania się układu?

Ps mając na myśli kanał 1 rozumiemy przycisk S1 oraz przekaźnik P3, kanał 2 przycisk S2 , przekaźnik P4 i tak dalej.

ps2 w załącznikach pliki kicada - schematy i płytki, oraz screeny schematu odbiornika oraz nadajnika
Załączniki
zdalne sterowanie1.rar
(64.19 KiB) Pobrany 261 razy
Zdalne sterowanie 2.rar
(131.99 KiB) Pobrany 243 razy
Zdalne sterowanie 3.rar
(160.7 KiB) Pobrany 248 razy
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 15:13 przez Spanner, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 kwie 2012, 7:48

Zacznij od tego samego, od czego zacznie kolega danloop: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=79171#79171

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 8:18

No niestety nic konkretnego nie napisałeś. Jeśli chcesz mi pomó to napisz jakich wymogów nie spełnia. Niestety nadal nie wiem co jest przyczyna.

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 kwie 2012, 10:33

Spanner pisze:No niestety nic konkretnego nie napisałeś.
Czyżby?
Spanner pisze:Jeśli chcesz mi pomó to napisz jakich wymogów nie spełnia. Niestety nadal nie wiem co jest przyczyna.
A może klikniesz link i przeczytasz co pod nim się kryje?
Ja za Ciebie czytać nie będę. Ale oczywiście zamiast wziąć się do nabywania wskazanej wiedzy, możesz dalej tracić czas ... Twój wybór.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 14:33

Witaj. W swoich wiadomościach często odsyłasz do not katalogowych. Niestety oprócz podstawowych informacji takich jak maksymalne napięci prądy itp bardo niewiele z nich rozumiem Mogę cię zapewnić że projektując ten układ korzystałem z wielu polskich źródeł. Głównym była EdW numer 11/2007 gdzie te moduły były opisane. Właśnie z tamtąd podprowadziłem schemat i go rozbudowałem. Może przesadziłem ze nic konkretnego nie napisałeś, ale gdybyś napisał np "Masz błąd w przerzutniku T" to już bym wiedział gdzie szukać błędu. Jak wspomniałem układ zachowuje się dziwnie, według schematu który opisałem. Na prawdę proszę o pomoc!

Aha jeszcze jeno, znalazłem mały błąd na schemacie - brak połączenia zasilania i wejść JK przerzutników do plusa. Załączam poprawiony schemat odbiornika. (błąd ren został usunięty podczas projektowania płytki więc DRC w kicadzie może się pluć)
Załączniki
odbiornik.rar
(160.7 KiB) Pobrany 250 razy

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 kwie 2012, 15:03

Spanner pisze:Witaj. W swoich wiadomościach często odsyłasz do not katalogowych.
Czy oprócz datasheet nie podałem Ci innych źródeł, w dodatku w języku polskim przystępnie dogłębnie wytłumaczone?

Spanner pisze:Na prawdę proszę o pomoc!
A ja naprawdę chcę Ci pomóc, ale Ty nie czytasz tego co Ci podałem w linku.

Podpowiadam więc dokładniej, Twój schemat:

Obrazek

Przeczytaj wskazane artykuły (oba ale w szczególności ten drugi), porównaj swój schemat do opisanych tam wymagań, popraw go i wrzuć ponownie do sprawdzenia. W artykułach są także uwagi dot. PCB (rozmieszczenia elementów na płytce). Ale najpierw zacznij od poprawienia schematu.

Od tego zawsze trzeba zaczynać, bo to są takie podstawy jak prawidłowe ciśnienie w oponach czy poziom oleju w silniku samochodu.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 15:14

Witam bardzo przepraszam ze napisałem ze nic nie napisałeś konkretnego, mam nadzieję że gdy zobaczysz poprawne pliki zamiast tych co wysłałem to zrozumiesz.. Po prostu straszna pomyłka z tego wynikła, i gdybyś nie dał zdjęcia w poście ty bym się dalej nie zorientował...
Czytając mój post i porównując go do schematu mogłeś uznać mnie za jakiegoś... idiotę

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 19 kwie 2012, 16:03

Oj, pomyłki ludzka rzecz :)
Teraz wszystko jasne. Niestety w tym temacie niewiele będę Ci mógł pomóc.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 kwie 2012, 17:00

Każdy jest dobry w swojej dziedzinie.. cóż czekam dalej może ktoś inny będzie mógł pomóc

Ps. Twoja strona jest bardzo dobra i bardzo dużo mi pomaga przy problemach z programowaniem szczególnie artykuł o minimalnym podłączaniu mikrokontrolera okazał się pomocny.
W artykułach są także uwagi dot. PCB (rozmieszczenia elementów na płytce)

Można prosić a linka? Nie widzę w spisie treści.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 20 kwie 2012, 18:59

Witam, czy naprawdę nikt nie zna przyczyny takiego zachowania układu? Proszę pomóżcie bo ja sobie włosy z głowy wyrywam bo nie wiem co robić...

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 20 kwie 2012, 22:07

Dwa pytania. Dlaczego podłączyłeś wejścia S i R przerzutników do 5V na stałe? Przecież przerzutniki nie mają wtedy prawa działać. Zobacz sobie tablice prawdy.
I czemu VSS przerzutników podłączyłeś do 5V, zaś VDD jak i emitery PNP nie mają nigdzie połączenia do jakiegokolwiek zasilania? No ja się nie dziwie, że to wtedy głupieje.

Na schemacie brakuje po rezystorze od emitera do bazy przy PNPkach.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 20 kwie 2012, 22:16

Jeszcze jedno. Schemat sobie, a płytka sobie. Takich kwiatków to się nie wręcza.

Wiesz co. Narysuj to po Bożemu na schemacie. Potem po Bożemu płytka i dalej możemy analizować, bo to co teraz pokazałeś to "syf i malaria". :twisted:

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 21 kwie 2012, 6:20

Witam
wcześniej w którymś poście wrzuciłem poprawiony schemat bo zapomniałem tam dać jednego połączenia. Zrobiłem je źle :roll: . Wrzucam jeszcze raz plik kicada. Rezystory podciągające PNP do plusa akurat nie są tu potrzebne - na wyjściu występuje pewny stan logiczny wysoki albo niski. Jeśli chodzi o VDD przerzutników to też wynikło z tamtej pomyłki. Kicad ma to do siebie że te schematy same w sobie są okropne, więc zwykle nie robię nic by je upiększyć tylko by wszystko poprawnie połączyć. Schematy potem przerysowuje w Corelu za pomocą pięknych bibliotek EdW :wink: Teraz schemat jest już poprawny, i można szukać prawdziwej przyczyny nie działania układu.
Aha jakby co to nie mam oscyloskopu, więc będę musiał się obyć bez niego.

Pozdrawiam
spanner
Załączniki
zdalne sterowanie1.rar
(64.18 KiB) Pobrany 249 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 21 kwie 2012, 7:40

Spanner pisze:Kicad ma to do siebie że te schematy same w sobie są okropne, więc zwykle nie robię nic by je upiększyć
Mylisz się i to bardzo. Rysuje schematy w Kicad już parę lat i da się wszystko tak ułożyć co by było normalnie. Nawet na standardowych bibliotekach.
Spanner pisze:Teraz schemat jest już poprawny
Co z tego jak rysowany "na kolanie". No sorry, ale jak to widzę to mi się nie chce.
Spanner pisze:Rezystory podciągające PNP do plusa akurat nie są tu potrzebne - na wyjściu występuje pewny stan logiczny wysoki albo niski.
No nie byłbym taki pewny.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 21 kwie 2012, 9:11

Chyba zrobię ten układ od nowa, z wykorzystaniem MC145026/27 bo wian takiego działania układu leży chyba w ht12d.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ