Generator stabilizowany kwarcem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 13:36

Dzieki, ruszylo w koncu tylko nie wiem czemu na wikipedi twierdza ze to generator sinusa skoro powstaje trapez, ile maksymalnie Hz taki uklad moze wyciagnac ? 3 kHz to za duzo? , sprobuje teraz jak zachowuje sie Twoj uklad.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 13:43

Amugilap pisze: Dzieki, ruszylo w koncu tylko nie wiem czemu na wikipedi twierdza ze to generator sinusa skoro powstaje trapez, ile maksymalnie Hz taki uklad moze wyciagnac ? 3 kHz to za duzo? , sprobuje teraz jak zachowuje sie Twoj uklad.
Masz trapez bo nie dałeś diod albo innego obwodu automatycznej regulacji wzmocnienia który utrzymał by stałą amplitudę. A tak wzmocnienie jest za duże i WO się nasyca.
Co do max częstotliwości to zależy ona od szybkości WO ale do 1Mhz spokojnie da radę.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 14:15

No fakt, ale na wiki nic o diodach nie wspominali jako o niezbednym elemencie ukladu czyli troche wprowadzaja w blad , faktycznie jak diody sie doda to sie zaokragla , ale koslawe to i sinusa przypomina tylko przy odpowiedniej dozie wyobrazni, jak mi sie naladuje aparat to dodam fotke na potwierdzenie.
Obrazek

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 14:45

To oznacza, że dalej masz za duże wzmocnienie. I dlatego daje się potencjometr

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 15:09

Faktycznie teraz to wyglada duzo lepiej, ale garba ktorego widac na zdjeciu nie idzie wyelimininowac przez regulacje wzmocnienia podejrzewam ze moze uzyte diody sa przyczyna, wstawilem zwykle szklane sygnalowe
Obrazek

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 15:20

A to ciekawe, u mnie nie ma garbu.
Schemat
Obrazek

I sygnał na wyjściu w zależności od ustawienia potencjometru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lepsze obwodu AWR masz w marcowym EDW w oślej łączce A7

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 15:27

A ten "garb" to pewnie wina WO. Jaki zastosowałeś ??

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 15:40

Faktycznie to musi byc wina wzmacniacza bo diody testowałem rózne i to samo. LM358N, musze poszukac jakiegos innego i porownac...

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 15:46

A jak wyglada to u Ciebie w okolicy 1MHz równie czysty sygnał?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 16:37

Najwięcej udało mi się 787Khz szybciej się nie dało.
Choć i tak użyłem w miarę szybkie WO NE5532.
W miarę wzrostu amplitudy ujawnia się ograniczona szybkość narastania napięcie danego WO.
Załączniki
10.PNG
10.PNG (12.42 KiB) Przejrzano 3953 razy
NewFile9.PNG
NewFile9.PNG (2.21 KiB) Przejrzano 3953 razy

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 09 mar 2012, 19:58

A powiedz mi jeszcze dla jakich wartości elementów uzyskałeś ten "ząbek".
I który schemat w końcu użyłeś?
I może spróbuj zwiększyć amplitudę do 2V.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 09 mar 2012, 23:50

Schemat wykorzystałem narazie ten:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... rWiena.jpg
C=100nF
R=320R
R1=pot. 10K
R2=pot. 5k
LM358N
i rownolegle do R1 dwie diody 4148 tak u Ciebie.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 10 mar 2012, 8:42

To mam rozumieć, że nie rozdzieliłeś R1 na dwa rezystory ?
Załączniki
5vcdvp.png
5vcdvp.png (3.13 KiB) Przejrzano 3875 razy

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 10 mar 2012, 12:26

No nie trzymalem sie wiernie tego schematu z wiki, dalem tam tylko potencjometr, wydawalo mi sie ze to nie ma kluczowego znaczenia, ustawiajac potencjometry na opornosci w proporcjach 3:1 uklad powinien pracowac przeciez tak jak z rezystorami przeciez, po co to rozdzielenie?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 10 mar 2012, 12:39

Jak nie rozdzieliłeś diod na dwa rezystory to się nie dziwie że masz ten ząbek.
I zrozum te schematy z wiki działają tylko w teorii, na dodatek niema tam wzmianki o amplitudzie drgań, dlatego w praktyce trzeba dodać obwód stabilizacji amplitudy.

ODPOWIEDZ