Generator stabilizowany kwarcem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Generator stabilizowany kwarcem

Post autor: Amugilap » 07 mar 2012, 1:58

Czy ten uklad bedzie pracowal na bramkach cmos 4096 (schmidt) i dowolnym kwarcem?
http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/i ... rcowym.gif

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 mar 2012, 10:43

Nie wiem zbuduj a się przekonasz. Pewnie trzeba będzie zmienić wartości rezystorów.
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-340.pdf

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 07 mar 2012, 12:23

Zbudowalem i raz dziala raz nie dziala...licho go wie, musze nad tym posiedziec.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 mar 2012, 18:10

Do takich celów nie używa się bramek z wejściem Shmitta. Muszą być zwykłe bramki. Tamten układ będzie dobrze działał na starych TTLkach bo były wolne i miały pewne cechy jakich nie mają teraz bramki. Technologia co by nie było poszła do przodu i taki układ sie zdeaktualizował.
Generator kwarcowy możesz zrobić i na jednej bramce (SN74LVC1G04 http://www.ti.com/lit/an/szza043/szza043.pdf), ale musisz wiedzieć to, że kwarc i kondensatory wokół niego są dość znacznym obciążeniem dla takiej bramki i wypada taki gen buforować (stąd później opis LVC1404). W moim urządzeniu taki generator z kwarcem 4MHz chodzi stabilnie na jednej SN74LVC1G00, ale po paru bojach z drukiem i rezystorami wokoło kwarcu. :cool: Buforuje go dopiero w FPGA.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 22:29 przez keruseykaryu, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 07 mar 2012, 18:31

keruseykaryu pisze:Do takich celów nie używa się bramek z wejściem Shmidta
No tak, masz racje, bo niby jakim cudem uda się zlinearyzować bramkę ze Schmittem.
Dzięki za przypomnienie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 mar 2012, 22:24

Jak chodzi o Shmitta w takim układzie jak daje Ti, to ostatnio pomyliłem LVC1G00 z LVC1G14 i generator jakimś cudem ruszył. :shock: FPGA zaczeło głupieć i dopiero oscyloskop pokazał, że przebieg sakramencko pływał z wypełnieniem.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 08 mar 2012, 11:34

No wlasnie wydawalo mi sie ze nie powinno dzialac ale raz poszlo i na oscyloskopie mialem ladny sygnal prostokatny, ale juz drugi raz nie umiem powtorzyc tego wyczynu...

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 08 mar 2012, 14:34

I jeszcze odnosnie generatorow bez kwarcu, np taki:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1108204728
Jak dobrac parametry zeby uzyskac np 2kHz?

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 08 mar 2012, 16:41

Ale ten układ generuje sinus a nie prostokąt.
To teraz chcesz sinus ?

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 08 mar 2012, 17:26

Hej, ogolnie ucze sie o generatorach, a jako ze nie mam bramek bez Smitta to probuje zmontowac taki na op ampie, zlozylem go ale chyba cos zle wyliczylem bo dla R=320ohm i C = 100nF nie i R2=10M R1=5M nie uzyskuje spodziewanych 5kHz...tzn nic nie uzyskuje na wyjsciu opampa uzyskuje stale 10V, dopier sie za to wzialem wiec pewnie kompletnie zle do tego podchodze.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 08 mar 2012, 17:38

Dla tego generatora częstotliwość wynosi ok
F = F=1/(2Π*√6*RC) = 1 / ( 2 * Pi * 2.44 * R * C)
A wzmocnienie WO musi być większe niż 29V/V
Czyli R2/R1 > 29
Dlatego najlepiej dać R1 = 1K a w roli R2 dwa rezystory po 22K i równolegle do jednego z tych rezystorów dać dwie diody włączone przeciwsobnie.
Tak jak na tym schemacie
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=15979#15979

Przy okazji wypróbuj sobie ten generator na jednym tranzystorze
Obrazek
Jak się nie wzbudzi trzeba dobrać rezystor w emiterze.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2012, 17:42 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 08 mar 2012, 17:40

Aha i jakim napięciem zasilasz ten generator ??

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 08 mar 2012, 17:47

Sorry wkleilem zly link chodzilo mi o ten
Wieczorem to wszystko posprawdzam a jakie powinny byc przykladowe wartosci dla generratora z mostkiem wiena dla zeby dawal 5 khz?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... rWiena.jpg
Ja dalem takie i generator stoi.
R1 10M
R2 5M
R 320R
C 100nF

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik
Posty: 480
Rejestracja: 19 cze 2011, 9:28
Lokalizacja: UK

Post autor: Amugilap » 08 mar 2012, 17:50

generator zasilam napieciem symetrycznym + i - 5V (z mojego niedawno skonczonego zasilacza) :wink:

Jony130
Moderator
Posty: 3148
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 08 mar 2012, 17:55

A z mostkiem wiena.
Tak się przypadkiem składa że mam ten generator aktualnie złożony na stykówce.
W roli R1 mam dwa rezystory po 10K + diody, a w roli R2 potencjometr 10K

Coś jak tu.
https://forum.elportal.pl/download.php?id=497
I układ generuje dla R2 < 7K a to oznacza że wzmocnieni musi być ciut większa od 3 by układ wystartował.
Diody są niezbędne do stabilizacji amplitudy.

Aha no i z R = 320R i C = 100nF będziesz miał ok 5KHz

ODPOWIEDZ