Dziwne LED'y

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Merki
-

Dziwne LED'y

Post autor: Merki » 18 gru 2011, 19:50

Witam, ostatnio wpadły mi w ręce jakieś nietypowe LED-y ;) zawsze gdy sprawdzałem je na mierniku cyfrowym zachowywały się jak zwykłe diody tzn przewodziły tylko w jedną stronę, a przy przewodzeniu lekko świeciły (opcja test diody).

Ale ostatnio przy sprawdzaniu diodek, miernik cyfrowy dla sprawnej diody pokazywał brak przejścia zarówno w jednym jak i w drugim kierunku. Z kolei na mierniku analogowym dioda ta również przewodziła w obu kierunkach, przy czym tylko dla jednego świeciła. Jeśli to istotne to diody te były koloru niebieskiego i na 12V bodajże. Czy spotkaliście się z czymś takim? Dlaczego tak się dzieje? Wychodzi na to, że LED-ów już nie opłaca się sprawdzać na mierniku tylko najlepiej je po prostu zaświecić ;)

Przy okazji chciałbym zapytać czy da się jakoś odróżnić diody na 12V od tych na 3V? Owszem jeden ze sposobów to ocena jasności lub nawet ewentualnego zaświecenia, ale już pare razy się na tym przejechałem, więc pytam czy są jakieś skuteczniejsze metody.

keruseykaryu

Re: Dziwne LED'y

Post autor: keruseykaryu » 18 gru 2011, 20:21

Merki pisze:Czy spotkaliście się z czymś takim? Dlaczego tak się dzieje?
Diody niebieskie i białe potrzebują w strukturze dodatkowej diody Zenera.

Goofy1991
-
Kontakt:

Post autor: Goofy1991 » 18 gru 2011, 20:45

To interesujące z tymi diodami zenera w strukturze ! mógłby kolega dać coś więcej na ten temat.
Ciekawe czy nadają się takie do techniki "charlieplexing" (w której diody połączone są w pary spolaryzowane przeciwnie i w zależności od tego jak są spolaryzowane świeci jedna lub druga)

Te diody o których mówisz na 12V to zapewne albo w obudowie z rezystorem, albo mają rezystor w strukturze ponieważ LED'y mają stosunkowo niskie napięcia przewodzenia powiedzmy te 1,5V do około 3,5V (oczywiście jest to bardzo zgrubne porównanie)

Z tym testerem diod, który pokazywał przerwę w obu stronach mogło być tak, że niektóre multimetry mierzą spadek napięcia do coś około 2V więc jak masz Uf>2V to pokaże przerwę nawet w kierunku przewodzenia.

Dawajcie więcej o tych zenerach, po co one w diodach led ?
piątka dla wszystkich fanów LEDów :grin: siemanko

edit:
znalazłem takie oto informacje: "diody Zenera – które zapobiegają ich przypadkowym uszkodzeniom wywołanym wyładowaniami elektrostatycznymi. "

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 19 gru 2011, 17:54

Zasilasz taką diodę z 20V przez rezystor 1k i sprawdzasz spadek napięcia na niej i wszystko wiesz, takie to trudne?

Merki
-

Post autor: Merki » 19 gru 2011, 19:03

Trudne w zrobieniu nie, ale diody mają swoje charakterystyki (przyznam się szczerze, że z braku czasu nie szukałem jeszcze w katalogach), więc jeśli przypadkiem trafię na punkt gdzie dioda nie będzie w stanie w miarę stabilnym, to taki pomiar chyba nie za wiele mi da. Aczkolwiek mogę się mylić, więc proszę o poprawę popartą stosownymi obliczeniami ;)

No i się widzę wyjaśniło parę spraw z magicznym przewodzeniem w dwie strony ;)

ODPOWIEDZ