Zabezpieczenie silnika krokwego

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Pablo_STG
-

Zabezpieczenie silnika krokwego

Post autor: Pablo_STG » 12 lis 2011, 20:56

Witam wszystkich, od razu przejdę do rzeczy. Mam silnik krokowy 6 przewodów, 2 niebieskie, -żółty, -pomarańczowy, -czarny, -brązowy. Silnik wyjęty ze starej drukarki. O ile sam silnik i zasadę jego działania znam, o tyle mam problem tego typu. Chciałbym mierzyć prąd podczas pracy silnika, a w przypadku przekroczenia dopuszczalnej wartości aby silnik się zatrzymał. Układ zabezpieczający. W przyszłości chciałbym podpiąć go do mikrokontrolera i zastosować taki układ aby w przypadku przekroczenia dopuszczalnej wartości prądu silnik zatrzymał się lub zaczął obracać się w drugą stronę. Słyszałem że można zrobić to na boczniku ale nie bardzo wiem jak go podłączyć. Z góry dziękuje za pomoc. Pzdr ;)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 12 lis 2011, 21:30

Dla silników prądu stałego jest to bez problemu wykonywalne.
Dla silników krokowych będzie problem gdyż prąd zmienia się podczas przełączania faz.

Myślę że lepiej będzie zrobić czujnik czy silnik się obraca i nie gubi kroków, umieszczony gdzieś na wale.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 lis 2011, 0:56

Niektóre drivery silników mają wbudowany układ overcurrent protection (zabezpieczenie nadprądowe). Na pewno w elektronice drukarki był układ drivera, i być może posiadał on taki układ. Jeżeli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki układ wykonać w inny sposób. Układ taki może badać średnią, a nie chwilową wartość prądu, lub może reagować jeżeli większy prąd płynie przez pewien czas.
Załączniki
LMD18245T.png

Pablo_STG
-

Post autor: Pablo_STG » 14 lis 2011, 18:38

Dziękuję bardzo za cenne podpowiedzi...takie zabezpieczenie nadprądowe byłoby dla mnie idealnym rozwiązaniem. Muszę je jak najszybciej przetestować. Pewnie jeszcze pojawią się wątpliwości ale już wiem gdzie się zgłosić ;)

ODPOWIEDZ