ATmega 8 + optotriak + triak

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 wrz 2011, 5:40

Proszę o pomoc
Najpierw to cały schemat pokaż i PCB. Potem możemy coś działać.

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 26 wrz 2011, 9:04

... i dorzuć ostre zdjęcia wysokiej rozdzielczości.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 11:03

wykonałem układ według schematu który podał e-lektryk na początku tego tematu oraz w oparciu o notę katalogową moc3063. Układ jest na płycie uniwersalnej a zdjęcia wykonam po powrocie do domu . Może nie będą najlepszej jakości ale może cos zobaczycie . A jak narazie może powiecie co prawdopodobnie powoduje problem ? Czy jest to błąd w połączeniach lub zwarcie czy może błąd w programie ? Ma to jakieś znaczenie czy pin do którego podłączona jest masa diody optotriaka jest zdefiniowany jako wyjście czy powinien być jako wejście ?

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 26 wrz 2011, 11:10

zecer pisze:wykonałem układ według schematu który podał e-lektryk na początku tego tematu oraz w oparciu o notę katalogową moc3063.
Widzę tylko fragmenty, a nie całość.
zecer pisze:Czy jest to błąd w połączeniach lub zwarcie czy może błąd w programie ? Ma to jakieś znaczenie czy pin do którego podłączona jest masa diody optotriaka jest zdefiniowany jako wyjście czy powinien być jako wejście ?
Zadajesz pytania nie dając nam materiałów: pełnego schematu i zdjęć, o programie już tylko wspomnę.
Wróżki z nas marne - przynajmniej ze mnie :) : http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... acych.html
zecer pisze:A jak narazie może powiecie co prawdopodobnie powoduje problem ?
Problemem, jest Twoje postępowanie, zrób tak: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... mocne.html

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 26 wrz 2011, 12:22

Najprościej będzie to sprawdzić podłączając zasilanie pod układ MOC3063. Układ ten ma dwie części diodę LED i optotriaka, który ma za zadanie zamknąć obwód poprzez wysterowanie triaka. Przez triaka przechodzi faza do urządzenia. Przewód neutralny jest podłączony na stałe. Układ bez Atmegi (MOC3063 + TRIAK + oporniki i kondensator - zamiast na 250V proponował bym dać kondensator na 400V) powinien odpalać gdy podłączysz napięcie stałe do układu MOC3063 (pod odpowiednie piny) a gdy odłączysz napięcie grzałka powinna przestać grzać. Jeśli to nie będzie działać znaczy, że masz coś uszkodzone, albo namieszane w gotowym układzie. W ten sposób wyeliminujesz jeden z potencjalnych problemów. Jeżeli podłączysz Atmegę do prawidłowo działającego układu to będziesz wiedział czy to Atmega powoduje problem.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 19:17

Sprawdziłem tak jak mówiłeś , przy odłączonym optotriaku triak przewodzi cały czas..
Zastanawia mnie jescze czy ten rezystor 470R przy diodzie optoriaka nie jest za duzy. Na diodzie wystepuje spadek napiecia jakies 1.1V czy to nie za malo? Nie rozumiem takze w jakim celu jest rezystor łaczący bramkę triaka z jego nóżką oraz napięciem sieci. Może to on sprawia że triak caly czas przewodzi?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 wrz 2011, 20:35

zecer pisze:Sprawdziłem tak jak mówiłeś , przy odłączonym optotriaku triak przewodzi cały czas..
Albo uszkodzony, albo zamieniłeś MT1 z MT2.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 21:04

Bardzo dziwne jeśli byłby uszkodzony, w końcu nowy prosto ze sklepu , ale widać różne rzeczy się zdarzają. Wyciągnełem rezystor łączący bramkę triaka z jego anodą i napięciem sieci i teraz z kolei triak wogóle nie przewodzi, niezależnie od sygnału sterującego. Nie mam pojęcia co tu się dzieje

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 26 wrz 2011, 21:06

zecer pisze:Nie mam pojęcia co tu się dzieje
To zrób wreszcie to co opisałem tutaj: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=74275#74275
No chyba, że chcesz nadal tracić czas ...

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 21:41

Schemat w załączniku. Zastosowałem także obwód RC którego nie ma na schemacie.
Załączniki
t_sterownik_142.jpg
obwod triaka i optotriaka
art001_schemat1.png
obwod atmegi i czujnika

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 26 wrz 2011, 21:44

keruseykaryu pisze:Najpierw to cały schemat pokaż i PCB.
dondu pisze:... i dorzuć ostre zdjęcia wysokiej rozdzielczości.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 wrz 2011, 21:45

Rezystory chyba masz źle włączone.


Porównaj ten układ z układem zamieszczonym na pierwszej stronie tego tematu.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, 21:46 przez Ertew, łącznie zmieniany 1 raz.


zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 21:47

Rezystory te 360R? Przecież to ten sam schemat , dorysowałem tylko dokładne podłączenie grzałki

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 26 wrz 2011, 21:52

Ten temat już omawiałeś tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2095954
I moje odpowiedzi tam są jako dondu.

ODPOWIEDZ