ATmega 8 + optotriak + triak

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 26 wrz 2011, 21:55

No tak tylko tam chodziło o problem z resetem , wtedy jescze nie montowałem triaka i optotriaka. Gdy uporałem się z tamtym postanowiłem skończyć wszystko i własnie natknąłem sie na problem opisany wyżej ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1803
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 26 wrz 2011, 23:01

Taka kosmetyka. Do AREF nie powinien być podpięty kondzio 10uF? Masz tam 100nF.
Ja rezystor w obwodzie DS'a stosuję zwykle 4k7 i takie same do sterowanie baz tranzystorów i zawsze działa ok.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 27 wrz 2011, 8:55

wiem wiem w obwodzie dsa siedzi 4.7k zapomniałem zmienić na schemacie . Ale może ktoś ma jakis pomysł co do problemu z triakiem?

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 27 wrz 2011, 12:38

matrix pisze:Taka kosmetyka. Do AREF nie powinien być podpięty kondzio 10uF? Masz tam 100nF.
100nF jest prawidłową wartością - sugeruję czytać datasheet zanim udzieli się złej porady.
10uF dla napięcia referencyjnego dla ADC jest proszeniem się o kłopot, polegający na "pływaniu napięcia", a przez to i wyników pomiaru: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... ienie.html

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 27 wrz 2011, 15:52

Ma ktoś jescze jakieś pomysly co do tego triaka? Po odlaczeniu rezystora który jest miedzy bramka a anodą triak nie przewodzi wogóle . Czyli chyba uszkodzony nie jest?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1803
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 wrz 2011, 17:47

Qwertxx pisze:100nF jest prawidłową wartością - sugeruję czytać datasheet zanim udzieli się złej porady.
10uF dla napięcia referencyjnego dla ADC jest proszeniem się o kłopot, polegający na "pływaniu napięcia"
Nie wyssałem tego z palca a zapożyczyłem z polskiego helpa:

Kod: Zaznacz cały

OFF	napięcie podaje się z zewnątrz (końcówka AREF),
AVCC	napięciem odniesienia jest napięcie zasilające część analogową (między AREF a AGND należy dołączyć kondensator 10uF),
INTERNAL	wewnętrzne napięcie odniesienia 2,56V (między AREF a AGND należy dołączyć kondensator 10uF)

(c) Zbigniew Gibek, 2002-2005   (c) MCS Electronics, 1999-2005
Możesz podpowiedzieć na której stronie? To zawezmę z datasheet'a a nie z helpa.

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 27 wrz 2011, 17:58

W moim poprzednim poście jest link, a w nim odpowiedni rysunek z datasheet.
A tego helpa wyrzuć do kosza, jeżeli zawiera takie informacje.

Gdyby jeszcze pisało w nim, że kondensator 10uF ma być tantalowy, to od biedy można byłoby uznać, za możliwe do przyjęcia. Ale ponieważ nie pisze to najprawdopodobniej zastosowany zostałby zwykły elektrolit, a to nie do przyjęcia chyba, że nie zależy nam na dużej dokładności pomiarów.

te i inne zasady: http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... pinow.html

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 27 wrz 2011, 18:55

Problem rozwiązany, nie wiedzialem że w triaku ma znaczenie do ktorej anody podłaczymy rezystor podciagajacy baze. Przy wpieciu optotriaka miedzy A2 i G oraz rezystora miedzy A1 i G wszystko hula aż miło patrzec ;););) dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Mam nadzieje że to juz koniec moich problemow. ;)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1803
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 wrz 2011, 19:40

Qwertxx pisze:W moim poprzednim poście jest link, a w nim odpowiedni rysunek z datasheet.
A tego helpa wyrzuć do kosza, jeżeli zawiera takie informacje.
Dzięki śliczne. Człowiek uczy się całe życie. Ja jestem mocno otwarty na wiedzę.

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 27 wrz 2011, 19:44

matrix pisze:Dzięki śliczne. Człowiek uczy się całe życie. Ja jestem mocno otwarty na wiedzę.
Ja także ciągle się uczę i tylko tacy mają szansę w tej dziedzinie :)

ODPOWIEDZ