ATmega 8 + optotriak + triak

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

ATmega 8 + optotriak + triak

Post autor: zecer » 18 wrz 2011, 13:45

Witam wszystkich serdecznie ;)
Realizuje układ sterowania grzałka mocy 1700W (230V).
Układ oparty jest na ATmega 8, optotriaku MOC3063 i triaku BTA 41-600

Schemat w załączniku
Proszę o ocenę poprawności schematu, chodzi głównie o dobór rezystorów
Obiło mi się również o uszy , ze te dwa oporniki 360R powinny być 5W zamiast
standardowych 1/4W. Czy to prawda?

Dziękuje i pozdrawiam.
Załączniki
sterownik.JPG

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 18 wrz 2011, 14:32

Poprawny schemat znajduje się w karcie katalogowej, więc możesz je łatwo porównać. Jeżeli nie napisali, że rezystor musi spełniać jakieś określone warunki to 1/4W powinien wystarczyć. Możesz dać 1/2W, ale w zasadzie nie powinno mieć to większego znaczenia, chociaż patrząc na to z drugiej strony bezpieczniej będzie dać większy :) W karcie katalogowej nie spotkałem się z rezystorami większymi niż 2W więc 5W to przerost formy nad treścią patrząc, że oba rezystory znajdują się na torze sterownika (optotriak) a nie na torze roboczym (triak). Nie wiem czy dobrze rozumiem ale układ R = 39R i C = 0.01uF / 400V (którego nie ma na Twoim schemacie) ma za zadanie pomagać w zatrzymaniu, rozłączeniu triaka (chociaż nie jest wymagany w każdym przypadku i zależy od parametrów triaka i układu, w którym został ten rodzaj załączania urządzenia zastosowany). Rin powinien wynosić (5V - 3V) / I (dla MOC3163 to 0.005A) = 400R
Załączniki
sterownik.JPG
Schemat.PNG

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 22 lis 2005, 15:14
Lokalizacja: z przed monitora

Post autor: c4v2 » 18 wrz 2011, 16:23

Moc rezystorów na wyjściu optotriaka może wynosić 1/4 W. Można również tych rezystorów nie stosować (zwory 0Ω).

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 18 wrz 2011, 16:32

e-lektryk pisze:Nie wiem czy dobrze rozumiem ale układ R = 39R i C = 0.01uF / 400V (którego nie ma na Twoim schemacie) ma za zadanie pomagać w zatrzymaniu, rozłączeniu triaka (chociaż nie jest wymagany w każdym przypadku i zależy od parametrów triaka i układu, w którym został ten rodzaj załączania urządzenia zastosowany)
Także to zauważyłem w datascheecie ale czytałem że układ ten do tego typu obciążeń jak np.grzałka jest zbędny ponieważ nie zależy mi na zatrzymaniu triaka w konkretnym momencie i równie dobrze może to zrobić w zerze sieci. Nie wiem czy dobrze rozumuję więc proszę o poprawienie mnie jeśli się myle.

Dziękuje e-lektryk za poprawienie schematu oraz c4v2 za rozwianie wątpliwości co do mocy rezystorów. Zastosuje w takim razie 1/4W

Pozdrawiam serdecznie

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 18 wrz 2011, 18:22

Układ RC to tzw gasik, przy rezystancyjnym obciążeniu nie jest niezbędny, co innego przy obciazeniu indukcyjnym, gdzie występuje przesuniecie fazowe i czasami nawet nie będziemy mogli wyłączyć triaka,sam miałem taki przypadek i po zastosowaniu RC problem zniknął.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 18 wrz 2011, 18:37

No czyli po części myślałem dobrze :wink:
Dziękuję kaliska5 za twoją wypowiedź

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 18 wrz 2011, 19:06

kaliska5 pisze:Układ RC to tzw gasik, przy rezystancyjnym obciążeniu nie jest niezbędny
Skąd wiadomo że grzała nie będzie miała indukcyjności? Daj bo nie zaszkodzi.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 18 wrz 2011, 20:41

W sumie racja , jutro będę w sklepie to kupie kondensatorek. Jesli cos bedzie nie tak to napisze. Póki co , dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc :grin:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 19 wrz 2011, 14:11

Z własnego doświadczenia wiem ż te rezystory są zbędne :P

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 19 wrz 2011, 14:42

No ale juz kupilem rezystorki 360R, 470R , 4.7K i 39R oraz ten kondensator 0.01uF / 250V wiec zastosuje i może nie zaszkodzi :wink:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 wrz 2011, 18:47

Już gdzieś ktoś napisał wyżej a ja sobie coś przypominam że one służą całkowitego wyłączenia tyrystora zawartego w strukturze triaka w warunkach gdyby wyłączenie nie było możliwe. Mam nadzieję że nie wyszło masło maślane? W każdym razie warto je stosować.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 22 wrz 2011, 21:01

Witam ponownie..
Złozylem wszystko do kupy i pojawil sie inny problem.
Napisalem program , skompilowal sie.
Ale za zadne skarby nie chce go wyslac do atmegi.

pojawia sie
"AVR device not responding
initialization failed, rc=-1
double check connection and try again or use -F to override this check"

Programator stk200, jezyk programowania C, kompilator AVR studio.

Domyslam sie ze blad w polaczeniu ale sprawdzilem wszystko i nie mam zadnego punktu zaczepienia.. Moze jest jakis sposob aby stwierdzic co powoduje ten blad i gdzie go szukac?
Mam nadzieje ze ktos pomoze

Pozdrawiam

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 23 wrz 2011, 17:22

Kondek na resecie wisi.

Qwertxx
-
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2011, 1:19
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: Qwertxx » 24 wrz 2011, 10:39

Pokaż schemat.

zecer
-
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2011, 13:39
Lokalizacja: białystok

Post autor: zecer » 25 wrz 2011, 19:10

Już sobie poradziłem , miałem wyłaczony port lpt w biosie..
Z kolei mam inny problem którego nie potrafię obejść. Wszystko złożone do kupy według schematu e-lektronika i problem jest taki że grzałka grzeje cały czas, obojętnie czy na wyjście procesora podam stan wysoki czy niski to optotriak a w efekcie triak normalnie przewodzą i grzałka pracuje.. Moge nawet wyłaczyć zasilanie mikrokontrolera i grzałka i tak grzeje. Nie ma żadnych zwarć , podzespoły są nowe. Przy podłaczeniu na moment źle podłaczylem wyjscie procesora do optotriaka , zamiast do nóżki numer 2 podłączyłem do 3 ale szybko to poprawiłem gdy przeczytałem dokumentację. Myśle że to raczej nie jest powodem bo nawet jak było podłączone źle to grzałka pracowała.
Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ