Protel 99SE - wyświetlanie warstw

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Protel 99SE - wyświetlanie warstw

Post autor: Amugilap » 12 sie 2011, 15:29

Czy jest możliwość wyświetlenia w Protelu99SE warstw w konfiguracji innej niż wszystkie albo tylko jedna? Chciał bym mieć tylko wybrane warstwy.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 sie 2011, 18:33

Jest możliwość. 99% programów eda takie możliwości posiada. W 99se jest to nieco zakręcone, ale od czego jest pomoc.
Albo http://www.mikrocontroller.net/attachme ... Design.pdf strona 20

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 12 sie 2011, 23:11

Fajna instrukcja dzieki, szkoda ze tak zaszyli te opcje powinno byc jednak bardziej na wierzchu, w eagle jest idealnie np.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 sie 2011, 9:13

Amugilap pisze:w eagle jest idealnie np.
Nie porównuj Audi 80 do Trabanta. :) Altium Designer ma to już ładnie zrobione i tak naprawdę jakbyś chciał się uczyć Protela to lepiej go zmień na Altium Designer (Summer 09) albo w ostateczności zacznij od Protel DXP ze wszystkimi SP.
Amugilap pisze:Fajna instrukcja dzieki
:idea: Sam byś poszukał. Przecie masz Chrome...

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 13 sie 2011, 11:28

Które to bedzie audi a ktore trabant? Pytam powaznie. Zainstalowalem Altium designera ale jako ze jestem poczatkujący przytłoczyl mnie ogromem opcji i od razu zacząlem szukać czegoś prostszego, teraz jak sie troche oswoiłem z tymi programami być może do niego wróce. A jak się sprawuje autorouter w Altium? Apropo instrukcji to wyszukałem sobie tylko pare tutoriali przez ktore przebrnalem ale akurat w nich ta interesujaca mnie opcja nie była zawarta.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 sie 2011, 20:47

Amugilap pisze:Które to bedzie audi a ktore trabant?
Nie powinieneś mieć żadnych wątpliwości co jest co.
Amugilap pisze:Zainstalowalem Altium designera ale jako ze jestem poczatkujący przytłoczyl mnie ogromem opcji
Z czego tylko 30% się korzysta. Program jest prosty i wystarczy poczytać dołączone maunale. Żadnej dodatkowej filozofii.
Amugilap pisze:A jak się sprawuje autorouter w Altium?
Nie wiem czemu, ale ciągle wszyscy się pytają: a jak tam autorouter, a jak tam autoplacer. Coście powariowali z tymi automatami? Automaty są dobre do tego, co by diodę z rezystorem i gniazdem zasilania połączyć. Projektowanie płytek to nie rola dla automatów, to projektant robi płytkę i sam musi to tak poukładać, co by było dobrze. Powtórzę to po raz któryś: zapomnieć o autorouterach to najlepszy sposób na płytki.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 13 sie 2011, 21:14

A altiumie jest przydatna funkcja dokańczania ścieżki, oraz prowadzenia wielu ścieżek na raz, tak samo da się ustawić, by prowadzone dwie ścieżki miały taką samą długość itp.
Kolega keruseykaryu słusznie zauważył, że nie warto pchać się w autorouter. Zresztą jego skonfigurowanie, poustawianie wszystkich opcji, zależności itp. (Design Rules) wiąże się praktycznie z narysowaniem całej płytki ręcznie ;). Design Rules, przydają się bo dzięki nim można ustawić sztywne ramy jakie szerokie ścieżki chcemy dla poszczególnych netów, na jakich warstwach mają być prowadzone i masę innych zależności. Polecam zajrzeć. Świetną szkołą rysowania, jest analiza przykładowych projektów. Samo rozmieszczenie elementów na płycie to praktycznie 70% narysowanej płytki. Potem, sygnały najważniejsze, masy, zasilanie i cała reszta.
Trzeba czasem kilka razy narysować jedną płytkę, by znaleźć te właściwe rozwiązanie.

PS. Autorouter przydaje się przy projektowaniu FPGA do łączenia szyn danych itp. Ale nigdy nie narysuje sam całej płytki. Można za jego pomocą po ustawieniu design roules zobaczyć jak by to zrobił, automat, a potem poprawiać, ale jest z tym więcej roboty niż zaczynanie samemu od zera.

PS2, jest sporo ciekawej literatury o zasadach projektowania PCB, szczególnie jeżeli jest to układ bardziej skomplikowany niż zegarek na atmedze.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 sie 2011, 21:19

rezasurmar pisze:PS2, jest sporo ciekawej literatury o zasadach projektowania PCB
Na początek do łóżeczka IPC2221A.

ODPOWIEDZ