proste zadanie z tranzystorem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kazelot
-

proste zadanie z tranzystorem

Post autor: kazelot » 10 sie 2011, 10:14

Mam oto takie zadanko (policzyć punkt pracy):
Obrazek
I nie wiem co robię źle korzystam z opisu i uproszczeń ze strony elportal/ea
Tyle że prąd kolektora wychodzi mi zupełnie inny niż jak sprawdzę to w symulatorze ( w symulatorze to coś ok 43 pA). Chciałbym wiedzieć czemu z obliczen wychodzą mi takie dziwne rzeczy( wiem że złącze B-E jest spolaryzowane tak żeby Ib nie płyną i tym samym Ic ale czemu to nie wynika ze wzorków)
Proszę o pomoc. Z góry dzięki. (przepraszam za brak postaci cyfrowej zadanka)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 10 sie 2011, 14:43

kazelot pisze:Chciałbym wiedzieć czemu z obliczen wychodzą mi takie dziwne rzeczy( wiem że złącze B-E jest spolaryzowane tak żeby Ib nie płyną i tym samym Ic ale czemu to nie wynika ze wzorków
Wynika to z głupoty/braku wiedzy (niepotrzebnie skreślić) osoby używającej wzory.
Uproszczony wzór na prąd bazy wygląda tak:
Ib = (Vzas - Vbe)/Rb gdzie za Vbe wstawiamy zazwyczaj 0.6V....0.7V.
Bo tyle wynosi napięcie przewidzenia złącza bazy-emiter.
Czyli wzór ten zakłada że złącze baza-emiter jest polaryzowane w kierunku przewodzenia. I obowiązuje w dosyć wąskim zakresie zastosowań. Wzór ten jest tym bliższy rzeczywistości im Vzas jest znacznie większe od Vbe. Czyli Vzas>>Vbe i wtedy błąd wynikający z tego wzoru maleje.
Bo wzór ten powstał przez zastąpienie tranzystora jego najprostszym modelem w stanie przewodzenia.
Ale model ten nie obowiązuje dla stanu zatkania jak i dla nasycenia.

By porwanie obliczyć prądy w tym układzie trzeba by było skorzystać z bardziej dokładnego modelu np. Ebers–Moll model
I wtedy mamy ten oto wzór na sam prąd bazy

Obrazek

I teraz dodatkowe równanie
Ib = (Vzas - Vbe)/Rb

Oczywiście powstały układ równań nie da się rozwiązać analitycznie, trzeba zastosować jakąś metodę numeryczną.

kazelot
-

Post autor: kazelot » 10 sie 2011, 21:11

Dziękuję za wyjaśnienie

ODPOWIEDZ