Schemat

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Schemat

Post autor: Amugilap » 08 sie 2011, 22:12

Skleciłem w eagle schemat tego miliwoltomierza
http://www.kamami.pl/dl/avt2270.pdf
ale cos jest nie tak bo wyskakuje mi bład jak na rysunku, czemu tak się dzieje?

Ok chyba wpadłem na trop pin 3 w ICL7660 jest oznaczony jako Pwr 0 czy to o to chodzi? Jak go wyeliminowac?
Załączniki
miernik_schemat.PNG

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 09 sie 2011, 17:44

Amugilap pisze:ale cos jest nie tak bo wyskakuje mi bład jak na rysunku, czemu tak się dzieje?
Bo nie czytasz schematów i not katalogowych. Od kiedy to ICL7106 współpracuje z ledowym wyświetlaczem? I jeszcze jego wyjście BackPlane walisz do masy!

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 09 sie 2011, 23:04

Ups 7106 faktycznie do LCDa u mnie oczywiście powinien byc 7107 dałem 7106 bo ma taki sam uklad pinów więc płytka powinna wyjśc. 7107 niestety nie ma w Eaglu. Na orginalnym schemacie podanym w linku BP/GND układu 7107 jest podłaczone do masy więc zrobiłem tak samo.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 sie 2011, 16:21

Amugilap pisze:7107 niestety nie ma w Eaglu.
Jest, tylko trzeba poszukać. Jakby co to ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/userfiles/li ... axim-3.lbr

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 10 sie 2011, 16:32

Dzięki, dokonam podmianki chipa i zobaczę co z tego wyniknie. Swoją drogą bardzo ciężko upchnac ten układ na 1 stronnej płytce trzeba bedzie chyba recznie sciezki ukladac bo autorouter glupieje. Ciągle też wyskakuje mi off grid error w mniejszej lub większej ilosci.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 10 sie 2011, 17:30

Amugilap pisze:Swoją drogą bardzo ciężko upchnac ten układ na 1 stronnej płytce trzeba bedzie chyba recznie sciezki ukladac bo autorouter glupieje.
Dżizas. A kto tego automatu używa? Weź zmień podejście do projektowania pcb bo z automatem to daleko nie zajedziesz.

ODPOWIEDZ