Wyłącznik IR z dowolnego pilota

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Wyłącznik IR z dowolnego pilota

Post autor: e-lektryk » 27 lip 2011, 15:29

Zbudowałem układ zmieniając odbiornik na TSOP2238. Układ od początku zaczął dziwnie pracować. Włączał się i po chwili wyłączał. Gdy przesunąłem go w cień zaczął pracować normalnie i reagować na pilota jak trzeba. Problem w tym, że układ nie zawsze będzie stał w cieniu i teraz nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Czy przyczyną jest układ TSOP2238 czy fakt, że nie ma tam czerwonej szybki i obudowy?

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 27 lip 2011, 17:30

Zobacz na jakiej częstotliwości działa ci nadajnik bo ten odbiornik jest na 38kHz

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 27 lip 2011, 18:14

Układ działa i to jaki jest pilot jest kompletnie bez znaczenia, bo on reaguje na wszystkie piloty. Problemem jest to, że układ sam się przełącza przy świetle dziennym, więc może obudowa i przyciemniana szybka załatwią sprawę?

Awatar użytkownika
Bogdan 6
-
Posty: 71
Rejestracja: 27 gru 2009, 19:38
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Bogdan 6 » 28 lip 2011, 16:16

Ja bym spróbował zamienić tranzystor T1 o mniejszym współczynniku wzmocnienia. Podobnie miałem w tym układzie http://sklep.avt.pl/p/pl/480005/zdalne+ ... ntazu.html

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 28 lip 2011, 18:32

I na jaki tranzystor go zmieniłeś? Problemem jest to, że mierzone napięcie wynosi 0.00 lub 0.05V między + a wyjściem z czujnika. I mimo to układ się załącza. Przy normalniej pracy gdy skieruję wiązkę IR na czujnik miernik pokazuje mi napięcie 0.5V i wtedy dochodzi do przełączenia. Nie wiem więc co tak na prawdę przełącza ten układ, chyba, że są to jakieś piki, których mój miernik nie jest w stanie wychwycić. Zmieniłem też rezystor 100R na 150R. Na bazie tranzystora pojawiają się piki, które przełączają układ. Piki są rzędu 50 do 90 mV. Czyli chyba najprościej będzie dodać jakiś rezystor na klasycznym dzielniku napięcia, tak żeby te piki były za małe, żeby przełączyć układ. Policzę to dla 0.1V i zobaczymy czy coś się uda z tym zrobić. Wydaje mi się, że te przełączenia mogą być spowodowane tym, że tranzystor T1 nie jest do końca zamknięty, a przełączenie następuje w chwili gdy kondensator 10 uF ulega rozładowaniu. Czas reakcji układu zależy od tego jak mocno T1 jest niedomknięty. Zauważyłem, że między kolektorem T1 i GND pojawiają się piki nawet powyżej 2V i to przełącza układ. Zmieniłem rezystor 4.7k na bazie tranzystora T1 i zastąpiłem go rezystancją 100k. Niestety nic to nie dało w dzień są dalej problemy.

ODPOWIEDZ