Koszty energii elektrycznej

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Jarek
-
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2010, 9:58
Lokalizacja: Śląsk

Koszty energii elektrycznej

Post autor: Jarek » 27 lip 2011, 12:36

Kilkakrotnie spotkałem się z opinią, iż podłączenie np. pieca elektrycznego za pomocą trzech faz jest korzystniejsze od podłączenia jednofazowego, ze względu na mniejsze koszty energii elektrycznej. Czy jest to prawda? Niestety osoby które mi o tym mówiły nie były w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć.
Jeśli to prawda, to wynika to z jakiś fizycznych właściwości, czy też różnych metod naliczania opłat przez dostawcę energii?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 27 lip 2011, 16:17

Jeżeli już to mogło by to wynikać z naliczania opłat, ale nie wydaje mi się żeby to było akurat tańsze rozwiązanie. Powinieneś się zorientować u dostawcy energii elektrycznej, może taki informacje znajdziesz na stronie. Energia elektryczna to nie koszt 1kW / zł ale masa innych opłat, co jest w zasadzie bez sensu. Wiem że koszty się zmieniają w zależności od tego jakie zabezpieczenie masz przed licznikiem czyli od tego ile twoja instalacja domowa jest w stanie pobrać energii, co do 3-faz w domu to nie wiem jak wygląda sytuacja z kosztami ale na pewno takie urządzenia mają większą moc niż 1-fazowe.

kaliska5
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 01 maja 2008, 8:24
Lokalizacja: z nienacka
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 27 lip 2011, 17:28

Moze koledze chodzi o taryfy.U mnie są 2 taryfy i zegar ma 2 liczniki.W godzinach nocnych i miedzy 13-15 cena za 1kwh jest tańsza o połowe.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 27 lip 2011, 19:21

Witam
Mi się wydaje że tu chodzi o "stare" plotki , a dokładnie o niedoskonałości dawnych liczników, które miały rzekomo zliczać mniejszy prąd przy niesymetrycznym obciążeniu faz . Czy tak było to nie wiem, nie było mi dane sprawdzić to organoleptycznie.

Co do podłączenia pieca pod 3 fazy, a nie pod jedna, to koszty są mniejsze na kablu/przewodzie bo może być cieńszy, mamy mniejsze zabezpieczenie z racji mniejszego prądu, mniej strat w cieple.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 28 lip 2011, 10:00

To nie plotki- widziałem kiedyś licznik który przy braku jednej "fazy" kręcił- ale do tyłu ;)
Szkoda że teraz niemal wszędzie pakują elektroniczne :D

Jarek
-
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2010, 9:58
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: Jarek » 30 lip 2011, 12:49

Osoby które opowiadały mi o tych rewelacjach wyraźnie mówiły o kosztach użytkowania takiego urządzenia, a nie podłączenia, więc kwestia droższego kabla odpada.

Wersja kolegi Timo66 wydaje mi się najbardziej prawdopodobna. Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 13:06

Ze względu na mniejszy prąd straty mogą być mniejsze, tylko jakiego rzędu są to wielkości i czy dostawca energii nie pobiera dodatkowej opłaty za 3-fazy, bo suma summarum może to wychodzić na jedno albo i drożej.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 lip 2011, 13:24

e-lektryk pisze: czy dostawca energii nie pobiera dodatkowej opłaty za 3-fazy, bo suma summarum może to wychodzić na jedno albo i drożej.
Jeszcze nie spotkałem domu/mieszkania co by miał jedną jedyną fazę [ może za krótko żyje :razz: ]. W dobrze zaprojektowanej kuchni są zawsze 3 fazy, właśnie przewidziane na piec. Sama płyta grzejna indukcyjna/grzałkowa przy pełnym obciążeniu wszystkich palników jest wstanie pobierać 12-16KW, co by tylko przy 12KW dawało ponad 50A na jedną fazę. Z reguły są zabezpieczenia 3x16-32A. 16A spokojnie by wystarczyło do pieca 16KW , te 32 stosowane są tam gdzie jest dodatkowo przepływowy ogrzewacz wody. Takie ogrzewacze potrafią mieć 21KW i więcej, które są tylko w wersji trójfazowej.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 30 lip 2011, 13:27

Ja często spotykam się z instalacjami 1f w mieszkaniach. Ale zwykle jest tam centralne lub gazowe ogrzewanie no i kuchnia gazowa.
Dodam jednak że będą w UK w mieszkaniach nie było mowy nawet o tym żeby ktoś miał 3f, nawet nie posiadając gazu. Tam po prostu przedlicznikowe zabezpieczenia były na poziomie 100A i puszczone przewodami 16-50mm^2 ;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 lip 2011, 14:33

To jednaka za mało mam na "liczniku " :razz:

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 14:36

timo66 pisze:
e-lektryk pisze: czy dostawca energii nie pobiera dodatkowej opłaty za 3-fazy, bo suma summarum może to wychodzić na jedno albo i drożej.
Jeszcze nie spotkałem domu/mieszkania co by miał jedną jedyną fazę [ może za krótko żyje :razz: ]. W dobrze zaprojektowanej kuchni są zawsze 3 fazy, właśnie przewidziane na piec. Sama płyta grzejna indukcyjna/grzałkowa przy pełnym obciążeniu wszystkich palników jest wstanie pobierać 12-16KW, co by tylko przy 12KW dawało ponad 50A na jedną fazę. Z reguły są zabezpieczenia 3x16-32A. 16A spokojnie by wystarczyło do pieca 16KW , te 32 stosowane są tam gdzie jest dodatkowo przepływowy ogrzewacz wody. Takie ogrzewacze potrafią mieć 21KW i więcej, które są tylko w wersji trójfazowej.
Może żyjesz w sam raz. Tylko za mało widziałeś. A widziałeś w mieszkaniu przewody alu w oplocie z tkaniny, albo okrągłą kostkę?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 lip 2011, 15:08

e-lektryk pisze:A widziałeś w mieszkaniu przewody alu w oplocie z tkaniny, albo okrągłą kostkę?
, widziałem , nawet sam kładłem już kable 4x300mm² w aluminium :), lekkie to jak piórko ale wygiąć na odcinku 3m nie można.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik
Posty: 961
Rejestracja: 04 sie 2010, 22:13
Lokalizacja: Z Polski

Post autor: e-lektryk » 30 lip 2011, 15:27

Ale kable czy przewody?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 30 lip 2011, 17:54

e-lektryk pisze:Ale kable czy przewody?
timo66 pisze:kable 4x300mm²
, to nie był kabel do radia :mrgreen: , tam płynęło w porywach 300A

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 30 lip 2011, 18:26

500mm dopiero robi wrażenie, i to w miedzi ;)

ODPOWIEDZ