Podłączenie zamka (Avt 2367) do rygla

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
ferfeton
-
Kontakt:

Podłączenie zamka (Avt 2367) do rygla

Post autor: ferfeton » 06 lip 2011, 23:09

Witam , mam problem odnośnie podłączenia Zamka Szyfrowego Avt 2367 do zamka elektronicznego. Wg. schematu wynika , że powinno się go podłączyć do do W1 i W2 , ale to są przecież wyjścia układu 2. Więc stąd moje pytanie, do jakich wyjść mam podłączyć rygiel do tego zamka kodowego ? :roll: I jeszcze opis wraz ze schematem : http://www.edw.com.pl/pdf/k07/42_04.pdf

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 lip 2011, 0:16

A wyjściach W1 i W2 masz sygnał oraz sygnał zanegowany. Do jednego z wyjść przez rezystor trzeba podłączyć tranzystor, do niego cewkę przekaźnika (i diodę tłumiącą przepięcia, opcjonalnie też kondensator) i drugi jej koniec do + zasilania.

Do styków przekaźnika można podłączyć zasilanie i rygiel (uwaga na napięcie sieciowe).

Nie chce mi się rysować, pierwszy lepszy schemat znaleziony w sieci:
Obrazek
Zamiast atmega podłączasz jedno z wyjść, zamiast zabytkowego tranzystora bc337 można dać dowolny npn o odpowiedniej mocy.

ferfeton
-
Kontakt:

Post autor: ferfeton » 07 lip 2011, 15:46

Dzięki za odp . Po części zrozumiałem, więc zamieszczam schemat z opisem. Proszę o sprawdzenie czy dobrze zrozumiałem.
Przekaźnik mam taki: http://www.diax.pl/pic/6535.jpg
A rygiel taki : http://www.volta.com.pl/pl/produkty/p,1 ... yczny.html
Czy to dobry zestaw ? i W takim razie co podłączam do nóżek nr 1 i 3 w przekaźniku ? Do obydwu nóżek podłączam 230V AC ? A i przy cewce przekaźnika jest plus zasilania, nie minus.
Załączniki
K.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 lip 2011, 17:55

Dobrze że masz rygiel na 12V a nie 230. Teraz wystarczy dobry zasilacz i nie musisz się martwić o napięcia niebezpieczne.

Cewkę rygla łączysz między +12V zasilania a styk 3 przekaźnika, styk 1 przekaźnika do masy. Reszta schematu wygląda dobrze.
Nie analizowałem dokładnie czy rezystor ma iść do W1 czy do W2, ale to można zmienić jak przekaźnik będzie cały czas włączony. W każdym razie do W1/W2 nie możesz podłączyć jakiegoś obciążenia, a jedynie tranzystor przez rezystor.

ferfeton
-
Kontakt:

Post autor: ferfeton » 07 lip 2011, 18:25

Na razie dzięki, niedługo sprawdze czy działa i się odezwe.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 07 lip 2011, 19:18

Gdybyś zastosował odpowiedni tranzystor mocy, to mógłbyś z niego bezpośrednio włączać elektromagnes rygla tak jak elektromagnes przekaźnika.

ODPOWIEDZ