liniowe układy pracy wzmacniaczy

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
elektrouczen
-

liniowe układy pracy wzmacniaczy

Post autor: elektrouczen » 04 maja 2011, 2:31

witam!

Zwracam się do Was z prośbą o rozwiązanie moich wątpliwości. Podczas zajęć miałem badać charakterystyki wzmacniacza całkującego i różniczkującego. Do pomiaru wybrałem określoną wartość rezystorów R1 i R2. Dla rzędu rosnących częstotliwości miałem obserwować na oscyloskopie Uwej i Uwyj, a następnie sporządzić wykres char częstotliwościowej.
I tu moje pytanie: w tabeli wartości rezystorów należy też wpisać pojemność C kondensatora. Skąd ją wziąć?
Próbowałem wykorzystać wzór na fg lub fd = 1/2piRC, ale przy stale zmieniającej się częstotliwości nie wiemy przecież, która to jest ta graniczna. Jak więc to wyliczyć?

Proszę Was o pomoc, dzięki :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 maja 2011, 9:03

Nie do końca rozumiem pytanie. Pojemność kondensatora trzeba wyznaczyć na podstawie wyników pomiarów? Jak masz wykres charakterystyki częstotliwościowej to możesz z niego bezpośrednio odczytać wzmocnienie dla danej konkretnej częstotliwości. Jeśli znasz wartości rezystorów to na podstawie dwóch punktów z tej charakterystyki możesz obliczyć pojemność kondensatora.

elektrouczen
-

Post autor: elektrouczen » 04 maja 2011, 12:58

tak właśnie wynika z treści zadania. Czyli powinienem wybrać konkretną częstotliwość, odczytać wzmocnienie dla niej (jako G=Uwy/Uwe), wstawić ją do wzoru na reaktancję Xc, tę zaś do wzoru na wzmocnienie G = R2/ (R1+Xc), porównać z wcześniejszym odczytanym G i rozwiącać względem C? Wybrana częstotliwość powinna być spoza pasma przenoszenia? Jeśli dobrze rozumiem zagadnienie, to jestem w stanie wyliczyć to na podstawie jednego punktu.. :|

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 maja 2011, 19:14

Racja, wystarczy jeden punkt. Ten punkt powinien byc dla takiej czestotliwosci, przy ktorej ten kondensator rzezywiscie cos wnosi do obwodu, wiec TAK, poza pasmem 3dB. Nie wiem jakie masz wzory ale wiedzac jak dziala wzmacniacz operacyjny dosc prosto jest po prostu napisac odpowiednie zaleznosci z impedancjami poszczegolnych elementow. Wowczas podstawiasz wzmocnienie i rezystory i rozwiazujesz wzgledem pojemnosci, tak jak napisales.

ODPOWIEDZ