LPC-2378STK - Czym zaprogramować?
- siekierzyński
- Użytkownik
LPC-2378STK - Czym zaprogramować?
http://olimex.com/dev/lpc-2378stk.html
Mam taką płytkę, jak na linku powyżej i taki kabelek:
http://olimex.com/dev/arm-jtag.html
Próbowałem połaczyc sie z tą płytką za pomocą H-JTAG jednak z nic z tego. Czy ten kabelek nadają sie w ogóle do tego, żeby zaprogramować tą płyutkę tak jak w AVR STK200?
Mam taką płytkę, jak na linku powyżej i taki kabelek:
http://olimex.com/dev/arm-jtag.html
Próbowałem połaczyc sie z tą płytką za pomocą H-JTAG jednak z nic z tego. Czy ten kabelek nadają sie w ogóle do tego, żeby zaprogramować tą płyutkę tak jak w AVR STK200?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
LPCki i większość ARMów programuje się po prostu przez RS232 (port COM PCta) 
Ale jeżeli nie potrafisz takiej informacji znaleźć w nocie to na razie odradzam zabawę z LPCkami
Tutaj w zasadzie trzeba ciągle korzystać z noty, bo bez niej ani rusz.
Co do Twojego JTAG to sprawdź czy nóżki w płytce i w Twoim programatorze się zgadzają. W zasadzie powinien działać
Ale jeżeli nie potrafisz takiej informacji znaleźć w nocie to na razie odradzam zabawę z LPCkami
Co do Twojego JTAG to sprawdź czy nóżki w płytce i w Twoim programatorze się zgadzają. W zasadzie powinien działać
- siekierzyński
- Użytkownik
To jeszcze spytam się inaczej. Mianowicie widziałem, że jest jakaś książka o programowaniu LPC2000, chyba w AVT można ją kupić. Czy jak ją kupię i sobie przeczytam, to będę w stanie zaprogramować tego ARM?
Bo szczerze powiem, że AVR już znudziły mi się i są mało wystarczalne do moich pomysłów i chciałbym spróbować bawić się czymś bardziej zaawansowanym. Pewnie to będzie wiązało się z nauką nowego języka programowania (nastawiam się raczej na C), bo BASCOM jest dla początkujących.
Jeszcze nawiązując do tej książki, którą podałem, to tam coś było na temat konwertera USB <-> RS232.
Pamiętam, jak 1-szego swojego AVRka (2313) zaprogramowałem po roku czasu ;D
Bo szczerze powiem, że AVR już znudziły mi się i są mało wystarczalne do moich pomysłów i chciałbym spróbować bawić się czymś bardziej zaawansowanym. Pewnie to będzie wiązało się z nauką nowego języka programowania (nastawiam się raczej na C), bo BASCOM jest dla początkujących.
Jeszcze nawiązując do tej książki, którą podałem, to tam coś było na temat konwertera USB <-> RS232.
Pamiętam, jak 1-szego swojego AVRka (2313) zaprogramowałem po roku czasu ;D
He.. he.. Zgłaszam oficjalnie to do działu hasło roku 2011.Bo szczerze powiem, że AVR już znudziły mi się i są mało wystarczalne do moich pomysłów i chciałbym spróbować bawić się czymś bardziej zaawansowanym. Pewnie to będzie wiązało się z nauką nowego języka programowania (nastawiam się raczej na C), bo BASCOM jest dla początkujących.
A czego to że tak nieśmiało spytam te AVRy już nie potrafią, i ile tych pomysłów zrealizowałeś, że trzeba się przerzucać na ARMy? Pomijam już że są AVR32, nie zdobyły co prawda rynku jak starsi 8-bitowi bracia ale są i to niektóre całkiem atrakcyjne.
Tego LPC-2378 raczej bym ci odradzał, równie dobrze możesz sobie poszukać jakiego 486DX i na nim się uczyć i próbować coś zrobić.
Ja rozumiem że ARMy są na topie i staniały do bardzo zachęcających cen, ale czy nie popadamy przypadkiem w ARMfobię jaką ?
-
keruseykaryu
To nie żadna ARMfilia, ani AVRfobia. To POSTĘP! Ludzie po prostu patrzą co się dzieje na rynku i reagują.
Jeszcze z rok temu nie myślałem poważnie o SoC. A teraz? Nowe idee, nowe zabawki.
O. Na przykład taki FPGA z 200K makrokomóek z ARMCore M3 co nie korzysta z FPGA.
To o oczywiste, że ten fragment zdania nie był do końca przemyślany. Ale reszta jest jak najbardziej poprawna. Trzeba zacząć się uczyć, działać i iść do przodu. Chyba, że ktoś woli dalej siedzieć w staruszkach pokroju Z80, 8048 czy 8051...siekierzyński pisze:są mało wystarczalne do moich pomysłów
Jeszcze z rok temu nie myślałem poważnie o SoC. A teraz? Nowe idee, nowe zabawki.
O. Na przykład taki FPGA z 200K makrokomóek z ARMCore M3 co nie korzysta z FPGA.
Po prostu AVRy są nieopłacalne w użyciu - po co płacić 2..3 razy więcej za produkt o kilkukrotnie gorszych parametrach? Pozatym dzięki zatrzęsieniu producentów w przypadku czkawki jednego bierze się procek drugiego lub piątego i programuje tymi samymi narzędziami. A nie jak to było ostatnio czeka się ponad rok aż Atmel łaskawie zwiększy produkcję AVRów.kayron pisze:Ja rozumiem że ARMy są na topie i staniały do bardzo zachęcających cen, ale czy nie popadamy przypadkiem w ARMfobię jaką ?
keruseykaryu gdzie kupiłeś tego boarda i mniej więcej ile wyszło z transportem/cłem itp?
No zabaweczka fajna, ale widzę ty się tym zajmujesz profesjonalnie, lub przynajmniej półprofesjonalnie. Wtedy jest trochę inna gadka.
Oczywiście trzeba iść z postępem, ale mi się wydaje że kolega dobrze AVRów nie opanował, a już chce do ARMów startować. Zresztą słowo BASCOM wiele mówi w jego wypowiedzi. Wątpię czy z takim LPC2378 sobie poradzi. Jak już należało by na poczatek wybrać jakiego prostrzego ARMa z Cortex M0 lub M3, np. STM32 lub LPC1000.
Oczywiście trzeba iść z postępem, ale mi się wydaje że kolega dobrze AVRów nie opanował, a już chce do ARMów startować. Zresztą słowo BASCOM wiele mówi w jego wypowiedzi. Wątpię czy z takim LPC2378 sobie poradzi. Jak już należało by na poczatek wybrać jakiego prostrzego ARMa z Cortex M0 lub M3, np. STM32 lub LPC1000.
Hmmm, czyli sugerujesz, że jak zaczynałem zabawę z prockami kilka lat temu to powinienem zacząć od Z80 czy nawet 8086 zamiast brać się od razu za AT89c2051? Wtedy to był pewnego rodzaju przełom, bo zamiast pakowania kilku scalaków i kilometrów ścieżek na PCB można było wziąć jednego scalaka i zrobić system z prockiem. Nie wydaje mi się, żebym stracił coś na takim podejściu.kayron pisze:mi się wydaje że kolega dobrze AVRów nie opanował, a już chce do ARMów startować
Argument jak dla mnie nietrafiony - podejście polegające na wsiadaniu do pędzącego pociągu tam gdzie jest on obecnie, zamiast gonienie go nie wiadomo ile czasu drezyną, jest jak najbardziej zrozumiałe. Wszystko wskazuje, że ARMy tak czy owak zdominują rynek i im szybciej się z nimi ktoś zaznajomi, tym lepiej, bo będzie w stanie nadążać za zapotrzebowaniem rynku (na produkty i/lub pracowników).
Nie wiem też czemu w dobie języka C i bibliotek użytkowanie ARMów miałoby być trudniejsze niż AVRów. Stosowałem jedno i drugie i w moim odczuciu programy na STM32 pisze się łatwiej i wygodniej właśnie dzięki dobrym bibliotekom producenta. A to czy ktoś jest dobrym programistą czy nie, nie zależy od platformy na jakiej pracuje. Gdyby tak było, to programiści aplikacji na PC byliby najgorsi na świecie, bo mają do dyspozycji przeogromne zasoby sprzętowe
-
keruseykaryu
Przez firmę, dokleiłem się do większego request-a na scalone.keruseykaryu gdzie kupiłeś tego boarda i mniej więcej ile wyszło z transportem/cłem itp?
Cena? 99$+VAT (płytka, 2 kabelki USB i broszurka gdzie zassać potrzebne oprogramowanie).
- siekierzyński
- Użytkownik