Układ załaczający obwód przy danym napięciu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Układ załaczający obwód przy danym napięciu

Post autor: kamfin0 » 11 kwie 2011, 17:05

Witam

Jak się domyślacie jestem tu nowy i lekko zielony w sprawach elektroniki.

Potrzebuje waszej pomocy.

Potrzebuje "rzecz" która przy napięciu 6V będzie przerywała układ ale gdy napięcie wyniesie więcej niż 6V (np. 8V) to obwód zostanie załączony.
Mówiąc krótko potrzebuje coś w rodzaju przełącznika, który będzie działał automatycznie przy określonym napięciu.

Czy można zastosować do tego np zwykły przekaźnik, czy może coś innego???

Merki_1988
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 18 paź 2008, 17:53
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: Merki_1988 » 11 kwie 2011, 17:41

A gdzie by to miało być stosowane? Jakiś zarys przynajmniej urządzenia w jakim to działać bo rozwiązań może być dużo, a wypada wybrać najbardziej odpowiednie...

kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Post autor: kamfin0 » 11 kwie 2011, 19:02

Sprawa wygląda tak odbirnikiem jest zwykła żarówka 21W 12v. Na przewodzie który ją zasila jest ciągle napięcie 5,1V. a czasami jest podawane napięcie 12V. Gdy napięcie wynosi 5,1V żarówka lekko się żary a jak jest napięcie 12V to żarówka świeci pełną mocą. Chciał bym żeby żarówka świeciła tylko wtedy gdy dostanie napięcie 12V.

Gdy ba ten obwód jest podawane napięcie 5,1V żarówka nie może świecić. Ma świecić tylko wtedy gdy napięcie podane wyniesie po wyżej 6V.


A ha i jeszcze jedna ważna rzecz. Układ ten nie może pobierać więcej prądu niż jest podawane. czyli jeśli prąd na wejściu jest 7V to na wyjściu też musi tyle mieć.


Chodzi mi po prostu o "coś" co będzie rozłączało obwód gdy napięcie będzie za niskie i załączało obwód gdy napięcie będzie większe bądź równe 6V.
Coś na zasadzie przełącznika automatycznego sterowanego napięciem na przewodzie zasilającym.

Da się to zrobić?????

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 11 kwie 2011, 21:38

Komparator okienkowy sterujący przekaźnikiem lub tranzystorem mocy powinien załatwić sprawę. Ale na miłość Boską popraw ortografię! A prąd mierzymy w amperach, a nie woltach...

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 kwie 2011, 21:46

Znaczy kolega chce zbudować tgz. rygler, prąd jest w A lub mA, a nie w woltach (V), więc chcesz żeby nie było spadku napięcia.
Najprostsze (stare) układy tego typu były właściwie niczym innym jak przekaźnikami specjalnego przeznaczenia, gdzie napięcie załączenia, było równe napięciu cewki takiego przekaźnika. I tak się to da właściwie najprościej zrobić na jednym elemencie. Tylko jak chcesz załączać na 6V to potrzebujesz przekaźnik z cewką 6V, ale musisz do niej dodatkowo dodać opornik ograniczający prąd cewki przekaźnika, aby się nie spalił na 12V (właściwie to musisz go dobrać dla 15V jak ma to być w instalacji samochodu/motocykla).

Marian B
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 03 lip 2008, 23:04
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Marian B » 11 kwie 2011, 23:46

Proszę przeanalizować ten układ:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic557920.html
Jest tam układ progowy, załączający urządzenie po przekroczeniu progu napieciowego.
Przystosowanie do własnych potrzeb, to tylko dobór wlaściwej diody Zenera.

kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Post autor: kamfin0 » 12 kwie 2011, 12:09

Zawsze myślałem, że w amperach mierzymy natężenie prądu, a ja mówię o napięciu. No ale mniejsza z tym.

Kolego kayron, mógłbyś trochę przybliżyć rozwiązanie o którym piszesz? Chodzi mi właśnie o coś do instalacji samochodowej.

Jeśli miał być trochę czasu i napisał mi jaki opornik dobrać i jaki przekaźnik to bym był Ci niezmiernie zobowiązany.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 kwie 2011, 14:13

Tzn. jak chcesz żeby zadziałało tylko na 12V to możesz zastosować wprost przekaźnik z 12V cewką. Jak zauważysz w tabelce na tej stronie:
http://www.tme.eu/html/PL/przekazniki-p ... pelny.html
taki przekaźnik załącza się już przy 8,4V, więc nie trzeba niczego tylko włączyć go odpowiednio w obwód.
Przy czym styki robocze muszą ci wytrzymać dla takiej żarówki 1,75A, te z linka mają 8A.

kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Post autor: kamfin0 » 12 kwie 2011, 16:42

Czyli generalnie według Ciebie wystarczy zastosować taki przekaźnik jak w linku i powinno działać tak jak bym chciał????

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 kwie 2011, 18:15

Coś takiego. Dioda zabezpiecza przed przepięciami z cewki przekaźnika.
Jeżeli napięcie spadnie poniżej napięcia podtrzymania cewki ( < niż ok 8V) to lampka się wyłączy.
Prąd pobierany będzie równy I żarówki + I cewki.
Załączniki
Przekaznik.JPG
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 18:28 przez kayron, łącznie zmieniany 2 razy.

kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Post autor: kamfin0 » 12 kwie 2011, 18:25

Dzięki wielki KAYRON rozumiem, że ten numer D-1N4007 to oznaczenie przekaźnika???
I jeszcze jedno jaką diodę zastosować????


Zaznaczałem, że (delikatnie mówiąc) nie jestem specem w tej dziedzinie. Dlatego dzięki za wyrozumiałość.


Chodzi mi o oznaczenia przekaźnika i diody żeby jak pójdę do sklepu nie powiedzieć "takie jak na obrazku".

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2066
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 12 kwie 2011, 18:31

1N4007 to zwyczajna dioda prostownicza, dodałem ją bo przy rozłączaniu cewki, występuje zjawisko samoindukcji które wytwarza, kilkukrotnie większe napięcie niż te które zasila cewkę.
Tak na szybko ci nie sklecę takiego schematu montażowego, bo musiałbym poszukać dobrej dokumentacji przekaźnika. Ogólnie cewka ma Plus i minus,
Załączniki
Montaż.GIF
Mam nadzieję że sie nie walnołem nigdzie :-)
(4.89 KiB) Pobrany 7025 razy

kamfin0
-
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2011, 16:54
Lokalizacja: Mszczonów

Post autor: kamfin0 » 12 kwie 2011, 18:49

Dzięki Ci wielkie. Jutro po pracy ruszę do sklepu, a potem zabiorę się za testy. Najpierw na sucho na jakimś starym aku. Oczywiście dam znać o wynikach. Jeszcze raz ogromne dzięki.

ODPOWIEDZ